Robottiteknologia kuuluu myös tytöille
16-vuotias Jakomba Jabbie käynnisti koulussaan robotiikkakerhon rohkaistakseen tyttöjä kokeilemaan tieteen ja teknologian tekoa.
Liian moni lahjakas tyttö ei pääse näyttämään kykyjään tieteen ja teknologian alalla. 16-vuotias Jakomba Jabbie päätti puuttua tähän. Hän on yksi tyttöjen koulunkäynnin äänekkäimmistä puolestapuhujista Gambiassa.
”Monet tytöt ovat lahjakkaita, mutta heidän perheensä ja yhteisönsä eivät salli heidän näyttää maailmalle, mitä kaikkea he osaavat tehdä”, Jakomba sanoo.
Hän muistuttaa, että opettajilla ja kouluilla on ratkaiseva merkitys oppilaiden kannustuksessa ja ohjaamisessa tulevaisuuden työpaikkaan.
”Koulutus on tärkeää erityisesti tytöille. Se kehittää luottamusta, opettaa kertomaan omasta osaamisestaan ja puhumaan oikeuksistaan. Ilman koulutusta emme tiedä oikeuksiamme, emmekä vastuutamme”, Jakomba sanoo.
”Jos tyttö sanoo haluavansa lääkäriksi, opettajat eivät saa sanoa mutta olet tyttö”, hän jatkaa.
Opettajien tehtävä on sen sijaan rohkaista ja uskoa oppilaisiinsa.
”Tytöiltä on todella tärkeää kysyä, mitä he haluaisivat tulevaisuudelta. Monia tyttöjä rajoittaa heidän perheensä odotukset. Monet eivät halua valita luonnontieteitä ja matematiikkaa, koska pelkäävät, ettei heidän perheensä hyväksy valintaa. Tytöille on kerrottava, että heistä voi tulla mitä ikinä he itse haluavatkaan”, Jakomba painottaa.
”Yhteisöjen on opittava, että tytöillä on paljon annettavaa innovaatioille ja teknologialle. Meitä kaikkia tarvitaan kehittämään maailmasta parempaa paikkaa.”
Jakomba haluaa itse opiskella robotiikkaa ja tulla ilmailuteknikoksi. Hän kannustaa myös muita tyttöjä aktiivisuuteen eri tieteen aloilla.
”Järjestin koulussani robotiikkakerhon luodakseni tilaa tytöille ja osoittaakseni, että teknologia kuuluu myös heille.”
Millään maalla ei ole varaa jättää tyttöjen ja naisten kykyjä ja osaamista hyödyntämättä. Tule mukaan tukemaan UN Womenin työtä tyttöjen ja naisten koulutuksen ja toimeentulon parantamiseksi ympäri maailmaa.
Innovaatiot ja tasa-arvo on Suomen UN Womenin viestintähankkeen teema vuonna 2019.
Kuva: UN Women/Ryan Brown