“Rauha on intohimoni” rauhanrakennusta Nigeriassa ruohonjuuritasolla

40-vuotias Lyop Chong on yksi harvoista naisista, jotka ovat edustettuina traditionaalisten johtajien perinneneuvostoissa konfliktien koskettamassa Nigeriassa. Lyop on yksi UN Womenin kouluttamista mentoreista ohjelmassa, jossa vahvistetaan naisten johtajuutta ja osallistumista rauhanrakennukseen. Hänestä on tullut intohimoinen rauhanomaisen konfliktinratkaisun puolustaja – kodeista laajemmin yhteiskuntaan.

“Kun minut valittiin perinneneuvostoon, osa neuvoston miesjäsenistä vastusti valintaani. He sanoivat, että naisten osallistuminen perinneneuvostoon on tabu. Kuitenkin alueeni johtaja ja muut päälliköt olivat eri mieltä ja tukivat minua. He olivat käyneet UN Womenin koulutuksen sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisesta johtotehtävissä osana Naiset, rauha ja turvallisuus -ohjelmaa. He näkivät, että minun panokseni riitojen ratkaisuun yhteisössäni on tärkeä”, muistelee Lyop.

Lyop osallistui itse heinäkuussa 2017 Naiset, rauha ja turvallisuus -ohjelman koulutukseen.

”Se muutti elämäni. En ollut tätä ennen rauhanrakentaja, mutta nyt rauha on intohimoni. Olen oppinut, miten voin mentoroida muita naisia. Olen jakanut kaiken oppimani yhteisöni kanssa, jotta mahdollisimman moni voisi jakaa tietoa taas edelleen”, kertoo Lyop.

Lyopin mukaan hänen yhteisönsä kodeissa on paljon väkivaltaa. Perinneneuvoston jäsenenä hän vierailee kodeissa ja pyrkii auttamaan perheitä konfliktinratkaisussa.

”Olen kannustanut ratkaisemaan konfliktit ilman väkivaltaa, neuvotellen. Konfliktit perheissä ovat vähentyneet yhteisössäni tämän seurauksena – edistystä on selkeästi nähtävissä”, kertoo Lyop.

 

Kuva: UN Women/James Bigila