Radio levittää rauhan sanomaa levottomassa Darfurissa

Intisar Gindedille tärkeintä oli saada rauhaa Darfuriin, jossa oli ollut jo pitkän aikaa levotonta. Ilma täyttyi laukauksista ja kranaateista. Afrikassa kyti. Poliittisen rajan molemmilla puolilla tapettiin ja häädettiin kodeistaan tuhansia ihmisiä, joista suuri osa oli naisia ja lapsia.

Naisten on saatava äänensä kuuluviin siinä kuin miestenkin, sillä kestävää rauhaa ja vakaata yhteiskuntaa ei voida rakentaa, jos puolet väestöstä jätetään sivustakatsojiksi. Medialla on tässä tärkeä tehtävä. Siksi UN Women auttaa kansalaisjärjestöjä sekä lehti-, radio- ja tv-toimittajia levittämään rauhan sanomaa Darfurissa.

Intisarilla on media-alan yliopistotutkinto sekä tahto löytää yhteisölleen kestäviä ratkaisuja.

“Jo nuorena tyttönä minulla oli palava halu työskennellä radio- ja tv-toimittajana. Tiesin, että vain siten voin puhua suoraan yhteisölleni. Se antaisi mahdollisuuden jakaa tietoja ja vaihtaa ajatuksia. Mikään ei olisi estänyt minua toteuttamasta haavettani”, kertoo Intisar.

Voidakseen hyödyntää osaamistaan rauhan saamiseksi Darfuriin Intisar osallistui UN Womenin järjestämään strategisen viestinnän koulutukseen. Koulutuksessa hän oppi, miten suuri yleisö voidaan saada mukaan tasa-arvon ja rauhan rakentamiseen.

Lisäksi Intisar oppi hyödyntämään uutta mediaa, kuten blogeja. Koulutuksessa opetettiin myös tehokasta tarinankirjoittamista, valokuvausta ja lehdistötilaisuuksien järjestämistä.

Toimittajan työ antaa Intisarille mahdollisuuden käsitellä darfurilaisiin vaikuttavia asioita, erityisesti kovimman iskun kokeneiden naisten ja lasten hätää.

“Naiset eristetään yhteiskunnallisesta kehityksestä, vaikka he muodostavat suuren osan väestöstä ja kansantaloudesta. Sodan syttyminen haavoittaa pahiten naisia, jotka joutuvat usein pakenemaan kaukana sijaitseville alueille löytääkseen rauhaa”, sanoo Intisar.

Tomeralla toimittajalla on nyt oma radio- ja tv-ohjelma “Naiset ja yhteiskunta”, jota lähetetään Darfurin valtion mediassa joka aamu ja ilta. Intisarille naisten hyväksi työskenteleminen on kutsumustehtävä. Hän sanoo, että naiset eivät ole vain numeroita, vaan tärkeitä osallistujia, kun puhutaan yhteiskunnallisesta kehityksestä.

“Aloitin ohjelman palvellakseni naisten tarpeita. Konfliktien aikana lähetämme rauhan ja toivon viestejä sekasorron ja pelon keskelle.”