Pelkkä auton ääni sai minut pelkäämään

Vuosikymmeniä kestänyt konflikti vaikutti syvästi filippiiniläiseen Narimbai Dimaoon. Nyt hän on roolimalli yhteisönsä naisille ja toimii ehkäistäkseen väkivaltaisia ​​ääriliikkeitä UN Womenin koulutusten tuella.

”Kun olin lapsi, konflikti vaikutti elämääni paljon. Minulle oli vaikeaa ainainen liikkuminen paikasta toiseen. Meidän täytyi jättää omaisuuttamme taakse ja aina kun siirryimme uuteen paikkaan, elämä piti aloittaa alusta. Pelkäsin kaikkea ympärilläni, enkä voinut keskittyä opiskeluun. Pelkkä auton ääni sai minut pelkäämään – luulin kuulevani sotilaita. Nämä ajat palaavat silloin tällöin uniini.”

Narimbai Dimao, 48, kertoo, miten vuosikymmeniä kestänyt konflikti Filippiineillä on vaikuttanut hänen elämäänsä. Lapsilleen hän haluaa pysyvän asuinpaikan ja rauhanomaisen elämän ilman konfliktia.

Narimbai on sekä äiti että liikenainen. Hän valmistaa yksinkertaisia tuotteita ja myy esimerkiksi puuhiiltä, käytettyjä pulloja ja banaanilastuja, joita on helposti saatavilla hänen kotiseudullaan Barangay Bulalossa Etelä-Filippiinien Bangsamoron alueella.

”Osa banaaneistamme mätänee liian nopeasti ja menee hukkaan, joten yritin löytää tavan myydä niitä.”

Narimbai alkoi pyörittää omaa liiketoimintaa osallistuttuaan UN Womenin järjestämiin johtajuus- ja yrittäjyyskoulutuksiin.

”Koulutuksissa opin, että jos naisella on oma yritys, hän on pomo. Olen nyt yritykseni pomo. Haluan lisää tällaisia ​​koulutuksia naisille, jotta meistä tulee maailman – ei vain Filippiinien – kilpailukykyisimpiä naisia.”

”Monet naiset ajattelevat, että olemme vain naisia ​​ja ainoa roolimme on lasten synnyttäminen. Monet yhteisömme naisista eivät tienneet, mitä he voisivat tehdä.”

Narimbaista on tullut yhteisössään roolimalli, ja naiset ovat alkaneet pyytää häneltä koulutusta. Hän ei koskaan kieltäydy. Hän kouluttaa yhteisölleen oppimaansa liiketoiminnasta mutta myös rauhanomaisesta elämästä.

”Koulutan heitä siitä, miten toimia osana rauhanomaista yhteisöä ja miten tienata lisätienestiä perheelleen valmistamalla yksinkertaisia ​​tuotteita. Tätä me kaikki haluamme: rauhanomaisen elämän.”

Narimbain mukaan kaikki lähtee toisten kunnioittamisesta.

”Uskon ja opetan muille, että johtajan on oltava myös hyvä seuraaja. Minun on itse ensimmäisenä noudatettava omia arvojani. Rauhaa ei ole ilman kompromissia. Jos näkee jotain, josta ei pidä, ei saa toimia hätäisesti tai raivon vallassa. Vaikka naapuri heittäisi kiviä, voi itse heittää takaisin suklaata.”

Tule mukaan tukemaan UN Womenin työtä tasa-arvon ja rauhan edistämiseksi.

Kuva: Photo: UN Women/Joser Dumbrique