Nuori mies sai kunnan kieltämään naisten ahdistelun

21-vuotias Jesús David Zúñiga ei vuosi sitten olisi voinut kuvitellakaan, että hänen ansiostaan Timbíon kunta kieltäisi asetuksella naisten häirinnän kadulla.

Naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä Caucan departementissa Kolumbiassa, jossa machokulttuuri elää vahvana. Erityisen kärjistynyt tilanne on Timbíossa. Jesús David kertoo ennen puhuneensa naisista kuten muutkin miehet – että he ovat heikkoja ja sentimentaalisia.

Osallistuminen UN Womenin työpajoihin yhdessä muiden nuorten kanssa avasi miehen silmät toisenlaiselle todellisuudelle ja huomaamaan, että monet hänen omista käsityksistään olivat seksistisiä ja ennakkoluuloisia.

”Ajattelin, että miesten pitää olla vahvoja ja tylyjä, että emme voi itkeä, koska se on tyttöjen juttu. Pohdittuani näitä ajatuksia huomasin, että ne ovat vain ennakkoluuloja. Tunnen, että nyt minulla on mahdollisuus olla erilainen ja ilmaista omia tunteitani. Olen ollut paljon aidompi ihminen sen jälkeen, kun jätin vanhat ajatusmallit taakseni.”

UN Womenin tuella Caucassa alettiin käyttää teatteria, performanssia, sosiaalista mediaa ja mainosmaailman tekniikoita tasa-arvon edistämiseen ja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen. Pienryhmissä nuoret alkoivat kehitellä uusia ideoita Timbíota riivaavan väkivaltaongelman kitkemiseksi.

Jesús David ryhmineen keskittyi naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan ahdisteluun kaduilla, joka on yleinen ongelma kunnassa. Syntyi idea saada kunnan hallinto mukaan ongelman ratkaisemiseen. Lopputulos oli parempi kuin kukaan osasi kuvitella: kunnanjohtaja Libardo Vásquez hyväksyi lopulta asetuksen, joka kieltää naisten häirinnän, epäasiallisen huutelun ja viheltelyn.

Nuorten aloitteesta syntynyt kunnan päätös herätti paljon huomiota niin paikallisissa kuin koko maan tiedotusvälineissä – ja maailmanlaajuisestikin.

”Minulle tämä kokemus on uusi ja se on vaikuttanut myös omaan elämääni ja asenteisiini. En ollut ajatellut naisten merkitystä yhteiskunnassa ja sitä, kuinka vakava väkivaltatilanne kunnassamme on, vaikka on varmaa, että Timbíossa naiset kohtaavat väkivaltaa monissa paikoissa”, sanoo Jesús David.

UN Women levittää tietoa uudesta säädöksestä nuorten kuuntelemien radiokanavien ja videoiden avulla. Viestejä on levitetty myös pysäkeillä ja kaupunki on pystyttänyt häirinnän vastaisia liikennemerkkejä paikkoihin, joissa naisia eniten ahdistellaan. Kunnan nuoret ovat lähteneet liikkeelle valistamaan asukkaita naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta.

Jesús Davidille osallistuminen prosessiin on merkinnyt kokonaan uuden ajattelutavan omaksumista. Saatu palaute kannustaa eteenpäin.

”Minulle merkitsee paljon, kun ystävät muista kunnista innostavat meitä jatkamaan. He ovat pyytäneet meiltä myös apua, jotta he saisivat saman aikaan omissa kylissään.”