Nepal: Naiset auttavat naisia selviytymään

Luonnononnettomuudet kohtelevat naisia ja miehiä eri tavalla. Katastrofeissa naiset ovat miehiä haavoittuvammassa asemassa. Nepalissa maanjäristykset ovat jättäneet valtavan määrän ihmisiä kodittomiksi. Monet naiset elävät ilman mitään tukea ja ovat vaarassa joutua seksuaalisen väkivallan ja ihmiskaupan uhriksi.

Ankarissakin olosuhteissa naiset kuitenkin huolehtivat perheistään ja ylläpitävät elämää yhteisöissään.

”Eniten minua inspiroi nähdä nepalilaisten naisten ottavan johtoaseman ja työskentelevän rinta rinnan miesten kanssa katastrofin jälkeen”, kertoo naisaktivisti Tsering Kongtsa.

Naisten ja tyttöjen erityistarpeita ei ole täysin huomioitu maanjäristyksen jälkeisessä avustustyössä, mutta monet naiset ovat alkaneet tarttua toimeen naisille tärkeiden asioiden nostamiseksi esiin. Naisten ryhmät eri puolilla Nepalia ovat alkaneet työskennellä UN Womenin ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa.

UN Womenin apu kulkee naiselta naiselle

”Meillä on pitkä kumppanuus naisryhmien kanssa”, kertoo UN Womenin Nepalin-toimiston johtaja Ziad Sheikh.

“Naisilla on tarpeita, joihin on vastattava välittömästi”, hän sanoo.

UN Womenin nepalilaiset kumppanijärjestöt toimivat normaalioloissa mm. naisten toimeentulon ja työolojen parantamiseksi. Huhtikuun maanjäristyksen jälkeen ne ovat ottaneet toisenlaisen roolin ja alkaneet toimittaa avustustarvikkeita maanjäristyksestä kärsiville naisille.

Nepalilaisten naisjärjestöjen aktivistit pakkaavat UN Womenin toimittamia vaatteita ja hygieniatarvikkeita jaettavaksi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville naisille.
Nepalilaisten naisjärjestöjen aktivistit pakkaavat UN Womenin toimittamia vaatteita ja hygieniatarvikkeita jaettavaksi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville naisille.

Suuri osa UN Womenin jakamista avustustarvikkeista toimitetaan perille paikallisten naisten järjestöjen kautta. Näin apu tavoittaa yhteisöissä kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset, mm. yksinhuoltajat, vammaiset naiset ja vanhukset, jotka kokevat syrjintää avun piiriin pääsemisessä.

Tsering Kongtsa näkee naisryhmien aktivoitumisessa muutoksen siemenen, joka voi auttaa Nepalia naisten syrjinnän lopettamisessa.

”Enää nepalilaiset naiset eivät halua olla pelkkiä sivustakatsojia. Olipa kyseessä koulutettu kaupunkilaistyttö, lukutaidoton maanviljelijä tai kotirouva, hän haluaa tasa-arvoisen mahdollisuuden yhteisönsä ja maansa jälleenrakentamisessa”, Kongtsa sanoo.

”Naisilla on taitoja, motivaatiota ja päättäväisyyttä auttaa siskojaan ja kansakuntaansa.”

(Kuvat: UN Women/Piyavit Thongsa-Ard)