Naisyrittäjät taistelevat toimeentulonsa puolesta Liberiassa

Ebolaepidemian tuhoisat vaikutukset näkyvät naisyrittäjien toimeentulossa Bopolun pikkukaupungissa 150 kilometrin päässä Liberian pääkaupungista Monroviasta.  Kerran lupaavilta vaikuttaneet yritykset eivät enää menesty.

“Emme saa täällä enää tavaroita, joita ennen ostimme”, selittää paikallinen kauppias Mary Gayflor.

“Emme voineet lähteä täältä Monroviaan ostamaan, eivätkä asiakkaat tulleet enää liikkeisiimme. Sen tuloksena aloimme syödä rahaa, joka oli tarkoitettu liiketoimintaamme.”

Ennen ebolan puhkeamista paikalliset naisyrittäjät onnistuivat kasvattamaan voittojaan UN Womenin tuella. Naisten neuvotteluasemaa parannettiin, he saivat yrittäjyystaitojen koulutusta, pääsivät käsiksi lainoihin ja saivat mahdollisuuden rajan yli tehtävään kaupankäyntiin. Naiset saivat lainoja kylien säästö- ja lainayhdistysten kautta.

Nyt naiset kertovat, että myynti on romahtanut. Matkustamista maan sisällä on rajoitettu ja kuljetuskulut ovat nousseet lähes 70 prosentilla. Liikkumisrajoitusten vuoksi myyntituotteet seisovat pilaantumassa ja kuormia menetetään. Samaan aikaan useat kehitysyhteistyöhankkeet ovat pysähdyksissä, kauppapaikkoja on suljettu ja julkiset kokoontumiset kielletty.

Tämä kaikki vaikuttaa dramaattisesti naisten toimeentulomahdollisuuksiin ja taloudelliseen turvallisuuteen Liberiassa, jossa 85 prosenttia markkinamyyjistä on naisia.

“Ebola-kriisi on tehnyt yrittämisen jatkamisen vaikeaksi, koska ebolan alettua emme voineet lähteä ostamaan tuotteita. Nyt meidän on pakko myydä pikkuiset liikeyrityksemme pienellä voitolla”, kertoo rajaseudun naisyrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Dedeh Fawen.

UN Womenilta apua lainojen maksuun

Dedeh ja muut rajan yli kauppaa käyneet naisyrittäjät ovat huolissaan erääntyvistä lainoista, joita he ovat saaneet Liberian keskuspankilta liiketoimintansa kehittämiseen.  Ennen aktiivisesti bisneksiensä parissa puuhanneet naiset ovat jääneet toimettomiksi. Näin on käynyt myös Henry Townista kotoisin olevalle naisyrittäjälle Juah Slohille.

“Sen jälkeen kun UN Women ja Educare opettivat meidät säästämään ja hoitamaan yrityksiämme, minulla oli paljon osuuksia säästö- ja lainayhdistyksessä. Mutta nyt, tämän ebolan puhkeamisen vuoksi, olen käyttänyt kaikki yritykseni rahat kuukausierien maksamiseen. Istun vain kotona tekemättä mitään”, kertoo Juah Sloh pettyneenä.

UN Women ei jätä naisyrittäjiä oman onnensa nojaan. Toimenpiteet kriisistä selviämiseksi ovat jo alkaneet. Avuksi tulevat matkapuhelimet, jotka ovat laajalti käytössä myös maaseudulla. UN Women ohjaa Liberian keskuspankin kautta käteisavustuksia naisyrittäjille. Rahan siirtämisessä naisten käsiin hyödynnetään uutta mobiiliteknologiaa yhteistyössä Lone Star Cell MTN -matkapuhelinyhtiön kanssa.

UN Womenin raha-avustukset auttava naisia selviytymään lainoistaan. Näin naiset voivat jatkaa ja laajentaa yritystoimintaansa ja huolehtia elannon hankkimisesta itselleen ja perheilleen.

Lue myös: Naiset lähtevät liikkeelle ebolan pysäyttämiseksi