“Naisten täytyy vaatia oikeuksiaan”

”Aioin suorittaa loppuun kandidaatin tutkintoni jo kun olin naimisissa ja minulla oli kolme lasta. Kun aloin hakea uutta työtä, jopa parhaat ystäväni sanoivat että minun pitäisi keskittyä huolehtimaan lapsistani ja aviomiehestäni. Serkkuni ihmetteli, miksi joku valitsisi minut, kun moni muukin hakee työpaikkaa.”

Näin kertoo palestiinalainen Raja Shahwan, 40. Hän on osallistunut UN Womenin Spring Forward for Women -ohjelmaan, joka edistää kaikkein heikoimmassa asemassa olevien naisten osallistumista julkiseen elämään.

Nyt Raja Shahwan on kokopäivätöissä. Hän on neljän vuoden ajan työskennellyt Islamic Relief -järjestön terveyskouluttajana. Järjestö solmi hiljattain yhteistyösopimuksen UN Womenin kanssa sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistämiseksi muslimimaailmassa.

Raja Shahwan on lisäksi Gazan naisten paikalliskomitean aktiivinen jäsen. Komitea auttaa naisia osallistumaan paikallishallintoon ja yhteisön elämään.

“Teen vapaaehtoistöitä siellä kaksi-kolme kertaa viikossa, koulutan naisia lisätäkseni heidän tietoaan ja johtajuustaitojaan. Me autamme heitä ratkaisemaan kaikenlaisia ongelmia perintöasioista palveluiden hakemiseen väkivaltatilanteissa.”

Aktivistin mielestä suurin este naisten osallistumiselle Palestiinassa on, että naiset eivät edes tiedä oikeuksistaan.

“Tietoisuus oikeuksista on ensimmäinen askel. Toinen este ovat yhteiskunnan – perheiden ja miesten – asenteet. Naisista sanotaan, että he eivät osaa tehdä rationaalisia päätöksiä, koska heillä on pehmeä sydän.”

Raja Shahwan aikoo osallistua seuraaviin kunnallisvaaleihin, koska uskoo omaan asiantuntemukseensa ja tahtoonsa muuttaa yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

“Neuvoni naisille on: et voi odottaa kenenkään antavan sinulle oikeuksia. Naisten täytyy ottaa aloite käsiinsä ja vaatia oikeuksiaan.”