Naisten säästö- ja lainaryhmät avaavat uusia mahdollisuuksia Liberian maaseudulla

Liberialaisen kylän pellolla kasvaa maniokkia ja maapähkinöitä. Paikalliset naiset ovat ylpeitä viime vuonna istutetusta pellosta, joka tuottaa ruokaa ja toimeentuloa kylän väelle. Se on myös osoitus siitä, miten naiset voivat voimansa yhdistämällä päästä elämässä eteenpäin niin yksilöinä kuin yhdessä.

Vaikka enemmistö Afrikan maanviljelijöistä on naisia, he saavat alle kymmenen prosenttia pienviljelijöille myönnetyistä lainoista. Liberiassa UN Womenin johtama YK-ohjelma pyrkii parantamaan maaseudun naisten oikeuksia ja elantoa ruokakriisin ja ilmastonmuutoksen oloissa.

Ohjelma korostaa naisten merkittävää roolia ruokaturvan parantamisessa ja köyhyyden voittamisessa. Keskeinen osa ohjelmaa ovat naisten säästö- ja lainayhdistykset, jotka auttavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia naisia tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin.

Bendu Pepper Kamara kuuluu säästö- ja lainayhdistykseen, jonka ansiosta naiset pystyvät viljelemään yhdessä maniokkia ja pähkinöitä sekä hankkimaan omia tuloja yrittämällä. Naisten omat säästöryhmät ovat tehokas vaihtoehto markkinakorkoisille mikrolainoille, jotka pahimmillaan voivat syöstä lainanottajan velkakierteeseen. Mikrolainoihin pääoma tulee ulkopuolelta, kun taas säästöryhmissä naiset säästävät omista rahoistaan, eivätkä ole ulkopuolisen avun varassa.

”Ensimmäisen kahden vuoden ajan meitä oli 25 naista. Menestyksemme vuoksi myös muut naiset halusivat tulla mukaan”, Bendu Pepper Kamara kertoo. Nyt ryhmässä on jo 34 kylän naista. Lainaamillaan rahoilla Bendu on ostanut sähkögeneraattorin ja pakastimen, minkä ansiosta hän nyt myy kylmää hedelmämehua janoisille asiakkaille.

Säästö- ja lainayhdistyksen myöntämissä lainoissa korko on normaalia matalampi, joten jäsenillä on varaa ottaa lainaa tarvittaviin investointeihin pelkäämättä velkaloukkuun jäämistä. Bendun yhdistys on perustanut myös rahaston, joka auttaa naisia hätätilanteissa tai tärkeiden juhlien kuten syntymäpäivien ja valmistujaisjuhlien järjestämisessä.

Yli 4000 maaseudun naista on jo liittynyt laina- ja säästöyhdistyksiin. UN Womenin vaikuttamistyön ansiosta myös Liberian keskuspankki on kiinnostumassa yhä enemmän naisten omaehtoisista ponnisteluista. Keskuspankki alkaa tänä vuonna lainata naisten laina- ja säästöyhdistyksille rahaa alhaisella kolmen prosentin vuosikorolla. Yhdistykset puolestaan voivat lainata rahat edelleen omille jäsenilleen.

Ilman laina- ja säästöyhdistysten tarjoamia mahdollisuuksia maaseudun naisilla ei juurikaan olisi mahdollisuutta saada alkupääomaa hankkeilleen. Naisten tukeminen avaa uusia mahdollisuuksia perheille ja koko yhteisöille. Naisten taloudellinen itsenäisyys vahvistaa sukupuolten tasa-arvoa ja aktivoi ihmisiä osallistumaan yhteisistä asioista päättämiseen.

Liberia: Women’s Savings and Loan Associations