Naiset pelastavat tyttöjä lapsiavioliitoilta Intiassa

Tue tasa-arvotyötä

Tuhannet naiset boikotoivat häitä ja estävät tehokkaasti lapsiavioliittoja Intian maaseudulla.

20-vuotiasta Malti Tudua voisi kutsua hääkuokkavieraaksi. Hänen tavoitteensa on kuitenkin estää hääjuhlaa edes alkamasta, jos tuleva morsian on lapsi.

“Jos kaikki boikotoisivat häitä, joissa on lapsimorsian, ehkäistäisiin todella lapsiavioliittoja”, Tudu sanoo.

Malti Tudu johtaa lapsiavioliittoja estävää naisten ryhmää Simalbarin kylässä.
Malti Tudu johtaa lapsiavioliittoja torjuvaa naisten ryhmää Simalbarin kylässä.

Hän on yksi niistä monesta johtajasta, jotka ovat ryhtyneet UN Womenin tuella toimiin lapsiavioliittojen lopettamiseksi viidessä Intian osavaltiossa. Kihanganin alueella Biharin osavaltiossa asuva Tudu kuuluu kastittomaan heimoon, jossa jopa 74 prosenttia naisista ja tytöistä avioituu ennen 18 vuoden ikää. Häiden boikotoiminen ja yhteisön paine ovat kuitenkin tehokkaita keinoja saada lasten vanhemmat perumaan häät.

”Avioliittoseremoniaan tarvitaan ihmisiä – pappi suorittamaan uskonnolliset toimitukset, bändi soittamaan musiikkia, kokki valmistamaan tarjoilut ja vieraita antamaan parille siunauksensa.”

Esimerkiksi yhdessä tapauksessa Tudu ja ryhmä muita naisia menivät tapaamaan vanhempia, jotka olivat järjestäneet 16-vuotiaalle tyttärelleen avioliiton.

”Vanhemmat huusivat meille, että päättävät itse tyttärensä tulevaisuudesta.”

Tämän jälkeen naiset pyysivät koko kylää boikotoimaan häitä ja palasivat tytön kotiin isompien tukijoukkojen kanssa. Tyttö kertoi ryhmälle, että haluaisi jatkaa opiskelua. Kolmannella vierailulla vanhemmat olivat jo peruneet avioliiton ja tytär jatkoi opintojaan.

”Pelastin elämän tuhoutumiselta. Tiedon lisääminen on avain tällaisten tapausten ehkäisemiseen”, Tudu painottaa.

Myös Talamai Soren kouluttaa kylänsä naisia Simalbarin naapurikylässä Lamba Bastissa.

Tudu on saanut ryhmän vetämiseen koulutusta UN Womenin tukemana. Koulutus on osa UN Womenin koordinoiman rahaston (UN Trust Fund to End Violence against Women) ohjelmaa, jossa ehkäistään etnisiin vähemmistöihin kuuluviin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Ohjelman tuella toimii jopa sata naisten ryhmää lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi viidessä Intian osa-valtiossa – yli 2800 naisen voimin.

Arviolta 650 miljoonaa maailman naista ja tyttöä on avioitunut ennen 18 vuoden ikää. Lapsiavioliitto johtaa usein varhaiseen raskauteen, keskeyttää koulunkäynnin, rajoittaa tyttöjen mahdollisuuksia ja lisää heidän riskiään kohdata lähisuhdeväkivaltaa.

Tue työtä lapsiavioliittojen ja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Kuvat: UN Women/Biju Boro