Naiset painavat kaasua Pakistanissa!

Nainen moottoripyörän tai skootterin selässä on harvinainen näky Pakistanissa, jossa miehet ovat maanteiden kuninkaita – niin kuin koko yhteiskunnan. Äskettäin moni hieroikin silmiään, kun 80 nuorta naista osallistui historiallisiin naisten kokoontumisajoihin Lahoren kaupungissa.

Kyse ei ole vain moottoripyöräilystä, vaan naisten oikeudesta julkiseen tilaan laajemminkin. UN Womenin tuella toteutettava WoW- Women on Wheels -koulutusohjelma lisää naisten mahdollisuutta liikkumiseen kodin ulkopuolella ja taistelee naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa ahdistelua ja häirintää vastaan julkisilla paikoilla.

”Me vaadimme oikeutta ajaa moottoripyörällä siinä kuin miehetkin”, kertoi Pubjabin yliopistossa opiskeleva 23-vuotias Rubina Atta.

”Haluan että minulla on mahdollisuus mennä yliopistolle moottoripyörällä, koska se säästää paljon aikaa ja antaa minulle täyden itsenäisyyden.”

Rubina on osallistunut ajotunneille kolmesti viikossa muutaman ystävänsä kanssa ja tuntee viimein itsensä riittävän varmaksi lähteäkseen ajamaan kaupungin kaoottiseen liikenteeseen.

”Mieheni on vähän hermoissaan, koska hän pelkää minun loukkaantuvan, mutta hän kuitenkin tukee minua ja on ylpeä siitä, että olen täällä tänään.”

Ajokoulutuksen suorittaneet nuoret ovat ylpeitä saavutuksestaan.
Ajokoulutuksen suorittaneet nuoret ovat ylpeitä saavutuksestaan.

Ennen tien päälle lähtemistä naiset saivat kannustusta myös paikalliselta poliisilta. Poliisikapteeni Muhammed Ameen Wais lupasi liikennepoliisin puuttuvan asiaan, jos moottoripyöräilevät naiset kokevat häirintää tai tuntevat olonsa turvattomaksi. Hän kertoi myös pian julkistettavasta matkapuhelinsovelluksesta, jonka avulla naiset saavat nopeasti apua lähimmältä poliisilta.

Oikeus liikkumiseen on naisille tärkeää. Neljän lapsen äidillä Sadaf Imranilla on selkeä päämäärä. Hän on ammatiltaan ompelija ja pystyy nyt aloittamaan vaatteiden toimittamisen suoraan asiakkailleen moottoripyörällä.

”Haluan olla roolimalli myös muille naisille”, Sadaf sanoo.

Sadafin päättäväisyys on tehnyt vaikutuksen myös hänen aviomieheensä Imran Amjumiin.

”Vähän aikaa sitten vaimoni pelasti isäni hengen hätätilanteessa, kun minä olin töissä. Hän istutti isän moottoripyörän taakse, sitoi hänen kätensä vyötärönsä ympärille ja ajoi hänet sairaalaan juuri ajoissa. Olin niin kiitollinen ja ylpeä hänestä”, Imran kertoo.

Kaikkien naisten perheet eivät vielä ymmärrä, että naisilla on yhtäläinen oikeus liikkumiseen kuin miehillä. 34-vuotias lääkäri Saima Chaudry tarvitsee kulkuneuvon, jolla pääsee työpaikalleen klinikalle. Hän saa tukea äidiltään, mutta naisen isä ja veli ovat vahvasti sitä mieltä, että moottoripyörät ovat vain miehille.

”Se ottaa aikansa, mutta veljeni kyllä tottuvat tähän lopulta”, Saima miettii.

Muutoksen pyörät pyörivät jo Lahoressa, mutta ohjelma on tarkoitus laajentaa myös muille Punjabin alueille ja lopulta koko Pakistaniin. Tulevana naistenpäivänä hallitus on luvannut myydä tuhat skootteria puoleen hintaan ohjelmaan osallistuville naisille.

(Kuvat: UN Women/Henriette Bjoerge)