Naiset ottivat ohjat markkinoilla

Shobhna Verma joutui yllättäen kantamaan yksin vastuun perheestään. Hän menetti isänsä ja miehensä, ja toimeentulosta ei ollut varmuutta. UN Womenin koulutukset auttoivat Shobhnaa varmistamaan oman ja lastensa toimeentulon uudessa elämäntilanteessa. Hän sai tukea torimyyjän työhönsä ja neuvoo nykyään myös muita.

Shobhna aloitti torimyyjänä 35 vuotta sitten Fidžin pääkaupungissa Suvassa.

”Olin ennen kotivaimo, mutta kun isäni kuoli, aloitin kokoaikaisena myyjänä markkinoilla. Minulla oli kaksi pientä lasta ja huolehdin myös äidistäni ja sukulaistytöstäni. Kaikki oli uutta, enkä tiennyt myynnistä mitään.”

Työ vei hänet heti mennessään.

”Kun tulin ensimmäistä kertaa markkinoille, paluuta ei enää ollut,” Shobhna kertoo.

Shobhnan jäätyä leskeksi hän sai apua työhönsä UN Womenin koulutuksista. Niissä hän oppi esimerkiksi taloustaitoja ja johtajuutta.

”Koulutus auttoi ja muutti monia asioita elämässämme. Me naismyyjät aloimme käydä myös toripäällikköjen ja torimyyjien yhdistyksen välisissä tapaamisissa. Moni nainen on seurannut jalanjäljissämme, ja yhä useampi haluaa tulla mukaan,” hän sanoo.

Nykyään Shobhna toimii Suvan torimyyjien yhdistyksessä lakineuvojana. Lisäksi hänet on nimitetty vapaaehtoiseksi rauhantuomariksi, joka voi esimerkiksi tunnustaa virallisia asiakirjoja.

”Pidän muiden auttamisesta ja toimin siksi rauhantuomarina. Hakiessani paikkaa hyödynsin UN Womenilta saamaani koulutusta. Torikojultani käsin voin toimia rauhantuomarina aamukuudesta iltaseitsemään,” hän kertoo.

Shobhnalle oma ura ja muiden auttaminen on unelmien täyttymys. Hän iloitsee, että hänellä tulee olemaan myös jatkajia.

”UN Women on opettanut meitä naismyyjiä olemaan johtajia. Kun minä jään aikanaan pois työstäni, toiset naiset ottavat paikkani, ja toiminta jatkuu,” hän päättää.

UN Womenin Markets for Change  -ohjelman työpajoissa vahvistetaan naisten taloudellista asemaa opettamalla naisille esimerkiksi taloustaitoja, johtajuutta ja yrittäjyyttä sekä tarjotaan heille välineitä osallistua elinkeinoaan koskevaan päätöksentekoon. Työpajojen ansiosta naisten tulot ovat kasvaneet ja yhä useampi nainen on saanut äänensä kuuluviin.

(Kuva: UN Women/Caitlin Clifford)