Naiset jälleenrakentavat maanjäristyksen tuhoamaa kylää Ecuadorissa

Trooppisen kasvillisuuden keskellä, Ecuadorin kauniissa merenrantamaisemissa sijaitsee pieni yhteisö nimeltä Las Gilces. Täällä ilmasto on lämmin, ja yhtä lämminhenkisiä ovat paikalliset asukkaat. Monet asuvat tiilistä ja sementistä rakennetuissa taloissa, joissa on puiset kuistit ja palmun lehdistä tehdyt katot.

Las Gilcesin kylä oli yksi huhtikuun maanjäristyksen tuhoalueista. Rannikolle iskenyt maanjäristys tuhosi kylän seitsemästäsadasta talosta sata. Vaikka hävitys oli suurta, kylän asukkaat eivät ole menettäneet toivoaan – päin vastoin, he ovat yhdistäneet voimansa kotien jälleenrakentamiseksi.

YK-järjestöjen työllistämisohjelmassa palkataan paikallisia asukkaita raivaamaan raunioita. Näin he saavat itselleen turvatun toimeentulon kriisin jälkeisessä vaikeassa taloustilanteessa. UN Womenin kannustamana raivaus- ja jälleenrakennustöihin osallistuu yhä enemmän myös naisia.

Yhdessä paikallisen ammattikoulutuslaitoksen kanssa UN Women on kouluttamassa viisikymmentä naista muurareiksi. Laitos on suunnitellut myös erityisesti naisille suunnitellun pikakurssin, jonka käyminen avaa uusia työmahdollisuuksia myös jälleenrakennuksen jälkeen.

Naiset näyttävät osaamisensa

Verónica (vas.) muistelee ensimmäistä työpäiväänsä yhdessä työnjohtaja Victorian kanssa.
Verónica (vas.) muistelee ensimmäistä työpäiväänsä yhdessä työnjohtaja Victorian kanssa.

35-vuotias kotiäiti Verónica Lucas Melo vaihtoi esiliinan työmaakypärään auttaakseen kylää selviämään vaikeiden aikojen yli ja hankkiakseen tuloja perheelleen.

Verónican mies ja pojat olivat sitä mieltä, ettei naisella olisi mitään tehtävää miesten töissä. Ennakkoluuloista huolimatta Verónica päätti liittyä työporukkaan kolmen naapurinrouvan kanssa.

“Laitoimme huomioliivit päälle, kumisaappaat jalkaan ja kypärät päähän ja lähdimme kävelemään kohti työpaikkaa. Kaikki katsoivat meitä ihmeissään: Mitä he tekevät? Minne he menevät?

“Kun pääsimme perille, miehet tuijottivat meitä kummastuneina. Monet kysyivät, mitä oikein aioimme tehdä siellä ja moni sanoi, että olisimme vain tiellä”, Verónica kertoo.

Hän ei ollut ennen tehnyt muuta työtä kuin huolehtinut kodista ja auttanut miestään maataloustöissä tai tämän muissa pikku bisneksissä. Työnjohtajana toimivan Victoria Zambranon kannustamana ja miesten väheksyvistä kommenteista sisuuntuneena hän tarttui toimeen ja murskasi työtovereidensa kanssa romahdusvaarassa olleen talon seinän vain muutamassa minuutissa.

Vähitellen miehet alkoivat ottaa Verónican ja muut naiset vakavasti, kun he huomasivat naisten pystyvän samoihin hommiin kuin miehetkin. Tänään naiset eivät pelkää tarttua hakkuun ja lapioon tai kaataa seiniä raskailla työkaluilla.

Seiniä kaataessaan Las Gilcesin naiset kaatavat myös tasa-arvon tiellä olevia esteitä. Vain muutama viikko sitten naisiin suhtauduttiin vähätellen, mutta tänään Verónica on työporukkansa avainhenkilöitä ja nauttii koko yhteisön arvostusta.

“Miehet eivät enää näe meitä heikkoina. He ymmärtävät, että olemme samaa joukkuetta”, hän iloitsee.

(Kuvat: UN Women/Romina Garzón)