Mehwar antaa väkivaltaa kokeneiden palestiinalaisnaisten unelmille siivet

Perhe uhkasi tappaa 19-vuotiaan Mayyn*. Hän pakeni kotikylästään Hebronin läheltä Betlehemiin ja sai turvapaikan juuri avatusta Mehwar-keskuksesta, sen toisena asiakkaana. Keskuksen tarjoaman tuen ansiosta Mayy on muuttunut: pelokkaasta väkivallan uhrista on tullut koulutettu, itsevarma nainen.

UN Womenin tuella perustettu Mehwar-keskus on ensimmäinen kokonaisvaltaista palvelua väkivallan kohteeksi joutuneille naisille ja tytöille tarjoava paikka Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla. Keskuksesta naiset saavat neuvoja niin ehkäisyä kuin turvallisuutta  koskevissa asioissa sekä tarvitsemiaan sosiaali-, psykologi- ja lakipalveluita. Lisäksi siellä on naisten ja lasten turvakoti.

Mayy keräsi vuoden ajan rohkeutta ennen kuin uskoutui kokemuksistaan Mehwarin työntekijöille. Perheen sisällä tapahtuva seksuaalinen hyväksikäyttö aiheuttaa tunne-elämälle ja ihmissuhteille vakavaa vahinkoa. Vaikeiden kokemusten jälkeen itsearvostuksen rakentaminen on vaikeaa, koska uhri usein suojautuu uudelta hyväksikäytöltä välttämällä ihmissuhteita. Mehwarin tiimin tuen ansiosta Mayy pystyi viimein kertomaan kotona ja yhteisössään kokemastaan karmaisevasta hyväksikäytöstä.

Palestiinan tilastokeskuksen vuoden 2011 tilastojen mukaan 37 % naimisissa olevista naisista on kokenut väkivaltaa miestensä taholta. Naimattomista 18-64-vuotiaista naisista 30 % on kokenut fyysistä ja 26 % henkistä väkivaltaa.

Mehwar-keskuksessa väkivallan uhrit saavat turvapaikan sekä apua kokemiensa traumojen käsittelyyn. Keskuksen tiimi sai Mayyn suostutelluksi vuoden mittaiseen lääkintäsihteerikoulutukseen. Mayy ei kuitenkaan uskonut työllistymismahdollisuuksiinsa ja päätyi työskentelemään kaupassa.

Tiimi jatkoi työtä Mayyn kanssa myös hänen lähdettyään turvakodista. Pitkien ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen Mayyn isä suostui uskomaan, että paras vaihtoehto tyttärelle ja perheen maineelle oli antaa Mayylle mahdollisuus opiskella ja hankkia työpaikka. Mayy sai luvan aloittaa sairaanhoitajaopinnot Betlehemissä sijaitsevassa Caritasin vauvojen sairaalassa ja asua opiskelija-asuntolassa.

Kaksivuotisen koulutuksen ajan tiimi tarjosi Mayylle psykososiaalista tukea sekä tarvittaessa turvallisen suojapaikan. Lisäksi tiimi maksoi koulu- ja asuntolamaksun.

Valmistuessaan sairaanhoitajaksi Mayy hymyili onnen kyynelten läpi ja totesi ylpeänä, että seuraavaksi hän aikoo jatkaa yliopistoon. Ken tietää, mihin tämän naisen tie vie!

*Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi

“I feel through my eyes”

Mehwar-keskuksen naisten ottamia valokuvia