Markkinoilta toimeentulo myös lapsenlapsille

Kamerunilainen isoäiti Christine Banlog pääsi UN Womenin tuella kiinni toimeentuloon joutuessaan yksinhuoltajaksi tyttärensä menehdyttyä.

64-vuotias leski Christine Banlog kasvattaa yksin kolmea lapsenlastaan Nyallassa, Kamerunissa. Christinen tytär kuoli synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin vain viikko kolmannen tyttärensä syntymän jälkeen. Nyt 17-, 12- ja 7-vuotiaat lapsenlapset ovat Christinelle suurin motivaation lähde jatkaa työtään markkinamyyjänä, jota hän on tehnyt jo 22 vuotta.

Christinen päivät alkavat aikaisin aamuviideltä, kun naapurissa oleva moskeija ilmoittaa aamurukouksista. Christine hankkii ensin tuotteita myyntiin eri jälleenmyyntimarkkinoilta ja vie ne moottoripyörätaksilla seitsemäksi paikallisille markkinoille. Vaikka Christine aloittaa päivän aikaisin, työpäivä markkinoilla ei vielä riitä koko perheen toimeentuloon.

“Käytän tuloni koulumaksujen maksamiseen, vaikka se on todella vaikeaa. Rahaa ei ole tarpeeksi”, hän sanoo. 

Christinen vanhimmalla lapsenlapsella on edessä myös koulun päättökokeet, jotka maksavat nekin. 

Christine vie hankkimansa tuotteet moottoripyörätaksilla paikallisille markkinoille.

Markkinoiden sulkeuduttua Christine pystyttää vielä pienen kojun kotinsa lähelle myydäkseen loputkin tuotteet. Keskimäärin hän tienaa alle 50 euroa kuussa, mutta pienetkin tulot ovat perheelle elintärkeät. Christinellä ei ole terveysvakuutusta, ja hän menettäisi tulonlähteensä jos ei pääsisi markkinoille myymään. 

Christine toivoo saavansa luottoajotta voisi ostaa säiliön tuotteilleen. Säiliön avulla hän voisi minimoida päivittäiset kuljetuskustannukset ja -ajan markkinoille ja takaisin. Paikallisesti tehty säiliö maksaa lähes 500 euroa.

Liityttyään paikalliseen naisten markkinayhdistykseen Christine on saanut yrityksensä kasvamaan. UN Women on tukenut yhdistyksen toimintaa ja tarjonnut koulutusta naisyrittäjille vuodesta 2014 lähtien. Koulutusten kautta Christine on oppinut hoitamaan paremmin yritystään ja sen taloutta.  

“Kyllä, koulutus kehitti yritystaitojani. Opin miten käytetään pääomaa, suunnitellaan kuluja ja lasketaan tuotto”, Christine kertoo.

Päivän päätteeksi, Christine palaa kotiin valmistamaan illallista.

“Markkinamyyjän kotona ei ruuasta ole pulaa”, Christine sanoo virnistäen.

“Mikä jää myymättä, tulee kotiin ja syömme sen.”

 Tänään hän tekee keiton savukalasta ja kuivatusta okrasta.

 

Christinen kaltaiset markkinamyyjät ovat Kamerunin ruokaturvaverkoston ydin. He ovat avainhenkilöitä, jotka toimittavat ruokaa pelloilta jälleenmyyntimarkkinoille ja edelleen paikallismarkkinoille, joilta suurin osa ihmisistä ostaa ruokansa. Christinen tarina avaa ikkunan myös muuttuville ja erilaisille perherakenteille. Yksinhuoltajatalouksista yli 84 prosenttia johtaa nainen, joka tasapainottelee palkallisen työn ja kodin välillä.


Tue UN Womenin työtä, jolla vahvistetaan naisten pääsyä heidän kipeästi tarvitsemiinsa taitoihin, koulutuksiin ja pienlainoihin.

 

Kuvat: UN Women/Ryan Brown