Maaseudun naisille aukeaa mahdollisuus rintasyöpäseulontoihin Turkissa

Ilman tätä palvelua en olisi löytänyt mahdollisuutta päästä seulontaan, sanoo Ümmügül, 65-vuotias viljelijä Hamamkarahisarin kylästä.

Ümmügül on yksi sadoista Eskişehirin kaupunkia ympäröivän maaseudun naisista, jotka ovat jo päässeet rintasyöpäseulontaan. Turkissa rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus, ja sen varhainen diagnosointi on elintärkeää.

Eskişehirin kaupunki alkoi tarjota seulontoja maaseudun naisille vuoden 2014 lopulla. Kiitos tästä kuuluu UN Womenin sukupuolitietoisen budjetoinnin ohjelmalle.

UN Women kouluttaa yhdessätoista Turkin maakunnassa paikallishallintoa, naisten kansalaisjärjestöjä ja yliopistojen naistutkimuksen laitoksia analysoimaan, kehittämään ja tarkkailemaan paikallisia talousarvioita. Tarkoituksena on taata, että budjetit hyödyttävät yhtä lailla naisia kuin miehiä.

UN Womenin tuella Eskişehirin kaupungin työntekijät alkoivat selvittää, miten kunnalliset palvelut vastaavat naisten ja miesten tarpeisiin. Selvisi, että kaupungin ulkopuolella asuvat naiset eivät pääse lainkaan rintasyöpäseulontoihin. Vaikka seulonnat ovat käyttäjille ilmaisia, maaseudun naisilla ei ole niistä tietoa. He eivät myöskään osaa varata aikoja tai heillä ei ole varaa matkustaa kaupunkiin. Monissa tapauksissa aviomiehet eivät anna naisille lupaa matkustaa.

Tieto leviää kyläpäälliköiden kautta

13042015-turkki-2
Naiset keskustelevat lääkärin kanssa odottaessaan vuoroa syöpäseulontaan.

Selvityksen tuloksena kaupungin hallinto alkoi kouluttaa maaseudun naisia ja levittää tietoa seulontojen tärkeydestä mukhtarien, paikallisten kyläpäällikköjen, kautta. Oman kylänsä mukhtarin kautta myös Ümmügül sai ensimmäistä kertaa tietää syöpäseulonnoista.

Nyt tietoisuus tarjolla olevista palveluista on kasvamassa Eskişehirin ympäristössä. Kaupunki järjestää ajanvaraukset maaseudun naisille ja hoitaa myös ilmaisen kuljetuksen kylistä terveyskeskukseen joka maanantai. Epäillyissä syöpätapauksissa naiset saavat välittömästi lähetteen sairaalaan.

“Yhteistyömme kunnanhallinnon kanssa on ollut äärimmäisen tehokasta tietoisuuden kasvattamisessa, diagnooseissa ja syöpien hoidossa maaseudun naisten keskuudessa”, kertoo Ömür Önaçan, joka toimii lääkärinä syöpäseulontoihin erikoistuneessa keskuksessa.

Hän kertoo, että ennen yhteistyötä maaseudun naiset olivat hyvin vaikeasti tavoitettavissa, eikä monilla ollut tietoa koko palvelun olemassaolosta. Kunnanhallinnon tarttuminen asiaan on hänen mukaansa vaikuttanut merkittävällä tavalla naisten terveyteen.

UN Womenin työ sukupuolitietoisten budjettien edistämiseksi Turkissa on osa laajempaa naisten ihmisoikeuksiin keskittyvää ohjelmaa.

Paikallisilla budjeteilla on konkreettinen vaikutus ihmisten elämään – siksi ei ole yhdentekevää, mihin verovarat ohjataan.

Kansalliset suunnitelmat naisten aseman parantamiseksi jäävät kuolleiksi kirjaimiksi paperilla, jos niitä ei muuteta paikallistasolla todellisiksi teoiksi.