Jalkapallo tekee tyttöjen unelmista totta Etelä-Afrikan slummeissa

Toistasataa tyttöä Yomelelan alakoulusta on kokoontunut pelaamaan jalkapalloa betonikentälle tuulisena kesäkuun iltapäivänä. Ollaan Etelä-Afrikan Khayelitshassa, Kapkaupungin suurimmassa townshipissä – asuinalueella, joka rotuerottelun aikana oli varattu ei-valkoisille.

Yamkela Nqweniso on syntynyt ja kasvanut Khayelitshassa, jossa köyhyys, hiv-tartuntojen ja aidisin yleisyys sekä yhteiskunnallisen infrastruktuurin puute muodostavat edelleen jokapäiväisen elämän puitteet. Yamkela valmistui viime vuonna Grassroot Soccerin SKILLZ Street -ohjelmasta ja on nyt asialleen omistautunut vapaaehtoinen.

”Kun olen Grassroot Soccer -keskuksessa, olen turvassa”, hän sanoo.

Vierailulle paikan päälle tullut UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka seuraa Yamkelan peliä.

“Täällä aloitetulla työllä on merkittävä vaikutus yhteisössä, olen hyvin vaikuttunut”, pääjohtaja kommentoi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tukee SKILLZ Street -ohjelmaa, koska urheilu on tehokas keino antaa tytöille itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia. Turvallinen harrastus kuten jalkapallo suojelee tyttöjä seksuaaliselta väkivallalta, joka on valtava ongelma Etelä-Afrikassa.

”Nuoria naisia Khayelitshassa koskettavat asiat eivät ole ainutkertaisia – kaukana siitä. Tämä ohjelma on merkittävä monille haavoittuville yhteisöille. Erityisesti minua ilahduttaa nähdä niin monien ohjelmasta hyötyneiden nuorten naisten pysyvän mukana ja ryhtyvän itse vertaisvalmentajiksi ja roolimalleksi nuoremmille siskoilleen”, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Enemmän kuin urheiluharrastus

05062015-etelaafrikka-2

Neljän ammattilaisjalkapalloilijan alulle paneman Grassroot Soccerin – ”ruohonjuuritason jalkapallon” – lähtökohtana on ollut Etelä-Afrikkaa koettelevan hiv-epidemian torjuminen ja tartunnan saaneiden voimaannuttaminen. Muutama vuosi sitten kehitetty SKILLZ Street on ohjelma, joka on kehitetty erityisesti teinityttöjen tarpeita silmällä pitäen. Nuorten naisten riski saada hiv-tartunta on tänä päivänä huomattavasti korkeampi kuin miesten.

UN Womenin hallinnoiman YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen rahaston tuella ohjelma tukee tyttöjen voimaannuttamista, laajentaa heidän tietämystään seksuaaliterveydestä ja parantaa tyttöjen pääsyä terveyspalvelujen, oikeusavun ja psykososiaalisen tuen piiriin Khauelitshan lisäksi Sowetossa ja Alexandrassa. Vuoden 2016 loppuun mennessä toiminnan on tarkoitus laajentua viidelle uudelle alueelle.

Urheilun ohella vertaisvalmentajat mentoroivat tyttöjä hiv-tartuntojen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan estämisestä. Valmentajat jakavat omat elämäntarinansa tyttöjen kanssa ja rohkaisevat heitä avautumaan, tarttumaan haasteisiin ja haaveilemaan paremmasta tulevaisuudesta.

Turnauksissa pelataan myös sekajoukkueissa, minkä tarkoituksena on innostaa pojat mukaan toimintaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Muutoksesta tulee totta

05062015-etelaafrikka-3

Yomelelan koululla muutamaa vuotta tyttöjä vanhemmat vertaisvalmentajat puhuvat tytöille luokkahuoneissa ennen pelin alkamista.

”Ennen kuin liityin mukaan SKILLZ Streetiin, elämälläni ei ollut suuntaa. Nyt tiedän, mistä tulen, minne olen menossa ja missä haluan olla tulevaisuudessa. Olen saanut todella paljon itseluottamusta”, eräs valmentajista kertoo.

Toivo ja energia ovat täällä läsnä käsin kosketeltavalla tavalla. Näille tytöille muutos on todellisuutta tässä ja nyt, heidän omien silmiensä edessä.

(Kuvat: UN Women/Karin Schermbrucker)