Hygieniapakkaus auttaa naisia säilyttämään ihmisarvonsa Nepalissa

Kasvosuojat ovat yleinen näky kotinsa menettäneiden nepalilaisten telttaleirillä Khokanan kaupungissa. Suojautumiskeinot taudeilta ovat vähissä. Naiset ja lapset sairastuvat helposti, sillä ilmassa on pölyä ja hygieniaolosuhteet ovat alkeelliset.

35-vuotias Susila kantaa agria, veden kantamiseen käytettävää perinteistä metalliastiaa. Veden kanssa on paljon ongelmia, hän kertoo.

”Minun pitää noutaa sitä kaivosta joka päivä, mutta siellä oleva vesi ei ole puhdasta. Olemme ulkomaalaisten jakaman pulloveden varassa”, Susila sanoo.

”Kaupunkimme on osittain tuhoutunut. Monet talot ovat romahtaneet”, murehtii päivittäin kaivosta likaista pesuvettä hakeva Susila. (Kuva: UN Women/Vlad Sokhin)
”Kaupunkimme on osittain tuhoutunut. Monet talot ovat romahtaneet”, murehtii päivittäin kaivosta likaista pesuvettä hakeva Susila. (Kuva: UN Women/Vlad Sokhin)

Nepalin maanjäristyksen jälkeisissä vaikeissa olosuhteissa vahvat ja rohkeat naiset huolehtivat perheistään ja ylläpitävät elämää yhteisöissään. Näiden naisten tukeminen ja heidän perustarpeistaan huolehtiminen kriisioloissa on ratkaisevaa.

Telttaleireillä veden saaminen ja hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, jotta tautien leviäminen saadaan estettyä. UN Women kerää parhaillaan varoja hygieniapakkausten toimittamiseksi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville naisille.

”Pyydämme tukea hygieniapakkausten hankkimiseksi 16 000 naiselle, jotka eniten tarvitsevat apuamme”, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

Dignity kit

UN Womenin hygieniapakkaukset sisältävät niin käsien pesuun kuin pyykin pesuun tarkoitettua saippuaa, mikä auttaa parantamaan naisten, lasten ja perheiden hygieniaa.

Pakkauksilla on kuitenkin myös toinen tärkeä tehtävä. Ne sisältävät nimenomaisesti naisille tarkoitettuja henkilökohtaisia tarvikkeita, jotka auttavat naisia säilyttämään ihmisarvonsa vaikeissa leirioloissa. Siksi pakkauksia kutsutaan myös nimellä dignity kit – ”arvokkuuspakkaus”.

Paikalliset nais- ja kansalaisjärjestöt valmistelevat ensimmäisiä tarvikepakkauksia jaettavaksi niitä eniten tarvitseville naisille. (Kuva: UN Women/Piyavit Thongsa-Ard)
Paikalliset järjestöt valmistelevat ensimmäisiä tarvikepakkauksia jaettavaksi niitä eniten tarvitseville naisille. (Kuva: UN Women/Piyavit Thongsa-Ard)

Settiin kuuluu perushygieniatuotteiden lisäksi mm. kuukautissuojia, alusvaatteita ja perusvaatetusta. Mukana on myös taskulamppu, joka tulee tarpeeseen sähköä vailla olevissa telttakylissä.

Yksinkertaisilla tarvikkeilla on suuri vaikutus: ne mahdollistavat tyttöjen koulunkäynnin ja naisten jokapäiväisen arkielämän.

27 euron lahjoituksella voidaan hankkia hygieniapakkaus yhdelle naiselle. Nepalissa toimivat paikalliset nais- ja kansalaisjärjestöt toimittavat yhteistyössä UN Womenin kanssa pakkaukset perille, jotta ne varmasti tavoittavat eniten avun tarpeessa olevat naiset.

Multanen muistuttaa, että UN Womenin kautta jaettava tuki kohdistetaan ensisijaisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville naisille, kuten perheensä elättämisestä vastaaville naisille, kotinsa menettäneille yksinhuoltajille ja vammaisille naisille.