HeForShe: Miehet oppivat kunnioittamaan naisia

27-vuotias kamerunilainen Joannes Paulus Yimbesalu sanoo, että puhujamatkat paikallisiin alakouluihin ovat hänen vuotensa kohokohta. Vieraillessaan kolmella koululla Luoteis-Kamerunin maaseudulla Joannes on puhunut tasa-arvosta lapsille, heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen sekä paikallisille hallituksen virkamiehille.

Näissä yhteisöissä naisten ja tyttöjen oikeuksia laiminlyödään edelleen, ja joitakin naisia kohdellaan todella huonosti. Joannes on intohimoinen HeForShe-kampanjan tukija. Kampanjan tarkoituksena on innostaa miehet puolustamaan naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa.

Kouluvierailuillaan Joannes haluaa inspiroida lasten miespuolisia perheenjäseniä lupaamaan julkisesti, että he kunnioittavat naisia. Hän kertoo, että missä tahansa kokoontumisessa miesten ollessa paikalla naiset normaalisti sulkevat suunsa ja eristävät itsensä nurkkaan näkymättömiin.

”Mies ansaitsee tämän kunnioituksen vain olemalla mies”, Joannes sanoo.

Siksi hän on kertonut kylissä vieraillessaan, että miehillä ja pojilla on tärkeä rooli sukupuolten tasa-arvon edistämisessä. Hän on kertonut yleisölle monista eduista, joita tyttöjen lähettäminen kouluun tuo tullessaan, sillä monet paikalliset miehet välittävät vain morsiamesta saatavasta hinnasta.

Miehet ovat tulleet vakuuttuneiksi HeForShe-kampanjan sanomasta ja luvanneet julkisesti paikan päällä kunnioittaa vaimojaan.

”Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten innoissaan naiset olivat miesten julkisista lupauksista. He saivat takaisin identiteettinsä.”

Joannes tutustui UN Womenin HeForShe-kampanjaan erään nuorisoverkoston kautta, johon hän kuuluu. Hän oli henkilökohtaisesti läsnä kampanjan lanseeraustilaisuudessa New Yorkissa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin, näyttelijä Emma Watsonin ja UN Womenin pääjohtajan Phumzile Mlambo-Ngcukan kanssa.

Joannes sanoo, että kampanjan viesti on erityisen tärkeä Kamerunin maaseudun lapsille, sillä he ovat vielä viattomia ja lempeitä.

”Nyt heillä on syy puolustaa itseään ja äitejään, jos heidän isänsä tekevät jotain vastoin julkista lupaustaan.”