Oranssien päivien muutoksentekijät: Elizabeth Chatuwa

Elizabeth Chatuwa, 28, on ollut partiolainen kymmenvuotiaasta. Hän on mukana UN Womenin tukemassa Voices against Violence -koulutusohjelmassa, joka auttaa tyttöjä tuntemaan oikeutensa ja vastustamaan lapsiavioliittoja ja muuta väkivaltaa.

sans-serif-heavy-2Lapsiavioliitot ovat iso ongelma Malawissa. Heti kun tyttö tulee teini-ikään, hänen ajatellaan olevan valmis avioliittoon. Naimisiin menevät tytöt lopettavat koulunkäynnin. Malawin lapsiavioliittoaste on eräs maailman korkeimmista – joka toinen tyttö menee naimisiin ennen 18 ikävuotta.

Vuonna 2014 vierailin Mangochin alueella, jossa tapasin 14-vuotiaan tytön naimisissa olevan tytön Chikondin, jolla oli lapsi käsivarsillaan. Kysyin, miksi hän meni naimisiin. Hän sanoi vanhempiensa naittaneen hänet vanhemmalle miehelle, jotta hän voisi elättää itsensä ja perheensä. Se oli sydäntäsärkevää!

Viime vuonna kahdeksan partiotyttöämme osallistui Partiotyttöjen maailmanliiton ja UN Womenin järjestämään työpajaan Lusakassa, Zambiassa. He tulivat takaisin Malawiin ja kouluttivat minua ja muita. Koulutus auttaa tyttöjä ymmärtämään mitä on väkivalta, kuinka puhua sitä vastaan ja etsiä tukea, kun he kokevat väkivaltaa.

Mutta lapsiavioliittoja ei pysty lopettamaan vain opettamalla tyttöjä. Meidän täytyy puhua vanhemmille ja yhteisöjen johtajille, että he ymmärtävät tämän olevan laitonta ja väärin. Meidän täytyy sitouttaa miehiä – heillä on päätöksentekovaltaa.

Eräs partiolaisistamme meni puhumaan Chikondin vanhemmille ja sai heidät vakuutettua tuomaan tyttärensä kotiin ja lähettämään hänet kouluun.

Kun lopetamme tyttöihin kohdistuvan väkivallan, he voivat muuttaa maailman paremmaksi.”