Elämä ilman väkivaltaa alkaa kodeista ja perheestä

Naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ongelma Indonesiassa – naisiin ja tyttöihin kohdistuu satoja tuhansia väkivaltatekoja vuosittain.

Prumpungin naapurustossa Indonesian pääkaupunki Jakartassa elää kuitenkin yhteisö, jossa naisilla on nyt parempi olla. Tunnetta turvallisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta on onnistuttu vahvistamaan viime vuosina.

Taustalla on UN Womenin tukema Turvalliset kaupungit -pilottihanke, jossa paikallisia yhteisöjä ja viranomaisia koulutetaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta. Pilotin lähtökohta on, että muutos alkaa ruohonjuuritasolta – kodeista ja perheistä.

”Toivon, että perheiden sisäiset suhteet paranevat ja tiukasti vakiintuneista sukupuolirooleista luovutaan. Miesten ja naisten tulee työskennellä kotitalouksissa yhdessä, koska se on avainasia seksuaalisen väkivallan ehkäisemiseksi perheessä,” hankkeen koordinaattori Johanna Tantria T. Wardham sanoo.

Kuvassa Turvalliset kaupungit -hankkeen koordinaattori Johanna Tantria T. Wardham seisoo värikkäällä kujalla Jakartassa.
Hankkeen koordinaattori Johanna Tantria T. Wardham saa toivoa naisten positiivisista kokemuksista koulutusten myötä.

UN Womenin tukema pilotti toimii kolmessa Jakartan naapurustossa, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on ollut erityisen korkeaa. Syvälle juurtuneisiin asenteisiin puuttuminen yhteisöissä ei ole helppoa. Johannalle tuo toivoa, kun hän kuulee naisten tarinoita: ”mieheni pesee nykyään pyykkiä ja auttaa ruoanlaitossa.” Muutos on mahdollinen.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)