Dalia ja Hana odottavat tukea Suomesta

“Poikani oli vain kolmekuinen, kun luoti syöksyi läpi kotimme ikkunan ja suoraan hänen pienen päänsä yli. Tämä kauhukuva vainoaa meitä edelleen”, kuvailee kahden lapsen nuori äiti Dalia.

Syyrian järjetöntä sotaa paennut Dalia elää perheineen Tabanovcen pakolaiskeskuksen parakissa Makedoniassa. Täällä heidän ei tarvitse pelätä luoteja, mutta tulevaisuudesta ei ole tietoa. Perheen määränpää on Saksa, mutta monien muiden pakolaisten tavoin he eivät pääse jatkamaan matkaa.

Juuri kun enemmistö Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista oli naisia ja lapsia, Euroopan rajat suljettiin ja Länsi-Balkanin pakolaisreitti tukittiin. Dalian perheen kaltaiset epäonniset pakolaiset jäivät jumiin ankeisiin kauttakulkukeskuksiin, joiden piti olla vain väliaikaisia etappeja eteenpäin jatkaville pakolaisille.

Nyt he elävät vankina rajojen välissä, mailman unohtamina. Suurin osa Tabanovcen pakolaiskeskuksen asukkaista on naisia ja lapsia. Joka aamu he miettivät, miten täyttäisivät päivänsä. Dalia opettelee saksaa ja toivoo jonain päivänä pääsevänsä aloittamaan uuden elämän.

Perhe yritti kerran jatkaa matkaa ylittämällä rajan Serbiaan, mutta heidät saatiin kiinni ja tuotiin takaisin Tabanovceen.

Useimmilla Tabanovcen naisilla ei ole varaa jatkaa matkaansa. Ne, joilla oli rahaa, lähtivät laittomia teitä pitkin, mutta toisilla, kuten Dalian perheellä, ei ole vaihtoehtoa. He myivät koko omaisuutensa päästäkseen pakoon Syyriasta.

“Ainoa muisto entisestä elämästämme ovat syyrialaiset henkilökorttimme”, Dalian anoppi Hana sanoo hiljaa.

”Myimme kaiken maksaaksemme yli neljä tuhatta dollaria maksavan matkan.”

Ilman rahaa ei naisilla ole toivoa tulevasta. He odottavat ihmettä, auttavaa kättä tai poliittista suunnanmuutosta. Siihen asti kauttakulkukeskuksen kolea parakki on heidän ainoa kotinsa.

UN Womenin tuella naiset saavat apua sosiaalityöntekijöiltä, psykologeilta ja pakolaisten oikeuksiin perehtyneiltä lakineuvojilta. Naisten omassa tilassa on mahdollisuus myös käsitöihin, kokkaamiseen ja joogatunteihin.
UN Womenin tuella naiset saavat apua sosiaalityöntekijöiltä, psykologeilta ja pakolaisten oikeuksiin perehtyneiltä lakineuvojilta. Naisten omassa tilassa on mahdollisuus myös käsitöihin, kokkaamiseen ja joogatunteihin.

Suomalaiset ojentavat auttavan käden

”Naisten tarinat täytyy kuulla, ettei keskuksissa olevia naisia unohdeta”, sanoo Mirjana Nedeva UN Womenin Makedonian-toimistosta.

Suomalaisten lahjoittajien tuella UN Women huolehtii jumiin jääneiden, unohdettujen pakolaisnaisten hyvinvoinnista Tabanovcessa ja muissa kauttakulkukeskuksissa.

Lahjoittajien ansiosta väkivaltaa kokeneet, vaarallisen pakomatkan traumoja kantavat naiset saavat pitkäkestoista ammattiapua. Parakeissa keväästä asti asuneet lapset ja naiset saavat lämmintä vaatetta lähestyvän talven kylmyyttä vastaan.

Avustustyöntekijä Arben Gudaci sanoo, että UN Womenin työ on saanut aikaan valtavan muutoksen kauttakulkukeskuksiin hylättyjen pakolaisnaisten elämässä, sillä ennen heillä ei ollut mitään.

Lahjoituksia työn jatkamiseksi kaivataan kipeästi. Avustustyön päättyminen merkitsisi sitä, että naiset jäisivät uudelleen ilman tukea.

“Jos hanke lakkaa, palaamme takaisin nollapisteeseen.”

Auta nyt: tue pakolaistanaista 15 eurolla kuussa

(Kuvat: UN Women/Mirjana Nedeva ja Ventura Formicone)