Oranssien päivien muutoksentekijät: Balla Mariko

Malilainen Balla Mariko, 40, on ihmisoikeusaktivisti ja kahden tyttären ja yhden pojan isä. Hän on mukana uudessa perheväkivallan vastaisessa kollektiivissa, jonka kanssa UN Women tekee yhteistyötä.

sans-serif-heavy-2Malissa naisiin kohdistuva väkivalta on saavuttanut pisteen, jota emme olisi voineet kuvitellakaan. Tänään hautaamme siskojamme, huomenna ehkä tyttäriämme.

Näemme miesten murhaavan vaimojaan ilman rangaistusta. Mikä vielä pahempaa, joskus jopa terveydenhuollon ammattilaiset, poliisit ja tuomarit kysyvät, mitä nainen oli tehnyt. Ikään kuin se oikeuttaisi hengen riistämisen.

Hiljaisuuden rikkominen on kaikkein tärkeintä. Meidän pitää tukea naisia, että he uskaltavat avata suunsa. Yhdenkään äidin tai isän ei pitäisi kehottaa tytärtään pysymään väkivaltaisessa suhteessa ja kärsimään hiljaisuudessa. Onko kuolema muka parempi vaihtoehto kuin avioero?

Miesten pitää pystäyttää tämä epäoikeudenmukaisuus. Miesten pitää ottaa vastuu omista teoistaan ja ymmärtää, että he eivät omista naisia, he eivät ole naisten yläpuolella. Ihmisten ajattelutapojen ja käyttäytymisen muuttaminen vie aikaa, mutta jostain sen on alettava. Se alkaa meistä.”