Aavikolta aurinkoenergian asiantuntijaksi

Rafea Um Gomar syntyi köyhään beduiiniyhteisöön keskellä Jordanian aavikkoa. Naisille mahdollisuudet itsenäisen elämän luomiseen köyhässä ja vanhoillisessa kylässä ovat harvassa. Naiset eivät saa edes liikkua kotinsa ulkopuolella.

Muiden tyttöjen tapaan Rafea meni naimisiin jo 15-vuotiaana.

“Sitä kesti vuoden ja sitten otin avioeron. Vietettyäni puolitoista vuotta vanhempieni luona menin taas naimisiin. Minusta tuli mieheni kolmas vaimo.”

Palo itsenäiseen elämään ja oman elannon hankkimiseen ei koskaan sammunut Rafean sisällä. Aviomiehensä uhkailuista huolimatta hän tarttui yllättäen avautuneeseen mahdollisuuteen. Yhteisön painetta uhmaten hän lähti Intiaan opiskelemaan, valmistuen lopulta Jordanian ensimmäiseksi naispuoliseksi aurinkoenergian asiantuntijaksi.

“Aviomieheni oli suuri haaste. Meillä oli suuria ongelmia, koska hän ei ymmärtänyt tarvettani itsenäistyä. Ja tietenkin toistuvat vierailuni Ammaniin, matkani Intiaan ja ulkomaalaisten tapaaminen ovat seikkoja, joita ei katsota hyvällä kulttuurissani”, Rafea kertoo.

Vaikeuksien kautta voittoon

Rafean kaltaiset kouluttamattomat naiset ympäri maailman saavat UN Womenin tuella mahdollisuuden matkustaa Intiaan opiskelemaan aurinkoenergialla toimivan valaistuksen suunnittelua, asentamista ja käyttöä. Barefoot Collegessa pidettävä puolen vuoden koulutusjakso sisältää paljon harjoittelua.

Naisille itselleen koulutus on suuri mahdollisuus, mutta kotimaahan jääneet perheet eivät aina katso hyvällä itsenäisesti ulkomaille lähteviä naisia. Rafean aviomies uhkasi viedä lasten huoltajuuden, mutta onneksi Rafea sai tukea perheeltään.

“Isäni ja äitini olivat erilaisia kuin muut yhteisön ihmiset. Vaikka hekin epäilivät projektejani aluksi, isäni on aina tukenut haluani tulla itsenäiseksi”, Rafea sanoo.

Naisten kouluttaminen aurinkoenergiateknikoiksi tuo tulosta, kun pimeydessä eläneet kylät saavat ensimmäistä kertaa aurinkoenergialla tuotettua sähkövaloa. Koulutuksen saaneet naiset nousevat tärkeään asemaan omissa yhteisöissään. Enää heitä ei väheksytä.

Rafean kotikylässä pelko naisten etenemisestä on vaihtumassa ihailuun ja arvostukseen. UN Womenin tuella Rafea on tuonut sähkövalon jo kahdeksallekymmenelle perheelle. Nyt hän kouluttaa muita naisia asentamaan aurinkopaneeleja ja tuomaan sähköt lopuillekin asukkaille.

Hiljattain Rafea valittiin historian ensimmäisenä naisena Manshiat Al-Ghayathin kunnanvaltuustoon. Kylän nuoret tytöt ihailevat naista, joka ei luopunut unelmansa tavoittelusta vastoinkäymisistä huolimatta.

“Pystyin rikkomaan tabun, jonka mukaan naisten pitää pysyä kotona. Näytin yhteisölle, että naiset voivat lähteä ulos, hankkia koulutuksen ja sitten kouluttaa muita naisia”, Rafea sanoo.

“Päättäväisyyteni hankkia parempi elämä itselleni ja tyttärilleni sekä vahva uskoni tähän hankkeeseen auttoivat minua kestämään tämän taistelun ja saavuttamaan tavoitteeni.”

Katso Yle Areenassa: Köyhyys – miksi? Aurinkoenergiaäidit