Oranssit päivät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan näkyi laajasti ympäri Suomea – kampanjan päätöspäivänä eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa kansanedustajien viesti oli yhtenäinen: naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen häpeätahra

Lahjoita naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön

Eduskunnassa käytiin ajankohtaiskeskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta 10.12. ihmisoikeuksien päivänä ja Oranssit päivät -kampanjan päätöspäivänä. Keskustelu osoitti, että halu ja tarve puuttua tehokkaammin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan sekä parantaa väkivallan kokijoille suunnattujen palveluiden saatavuutta yhdistää yli puoluerajojen. Yhteiskunnallinen halu puuttua tehokkaammin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ei rajoitu vain eduskuntaan – tänä vuonna ennätysmäärä kohteita ympäri Suomea valaistiin oranssiksi osana YK:n Oranssit päivät –kampanjaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamiseksi.   

YK:n Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan (25.11.–10.12.) nostatti laajasti tietoisuuta naisiin kohdistuvasta väkivallasta laajamittaisena ihmisoikeusrikkomuksena Suomessa ja maailmalla sekä aktivoi yhteiskunnan eri toimijoita ottamaan kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. 

Kampanja-aika Suomessa valaistiin oranssiksi yhteensä yli 120 kohdetta yli 45 paikkakunnalta tietoisuuden lisäämiseksi naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Valaistuihin kohteisiin kuului monia merkittäviä rakennuksia, kuten Valtioneuvoston linna, ulkoministeriön Merikasarmi ja Helsingin Musiikkitalo sekä tunnettuja maamerkkejä, kuten Suomen pisin silta Raippaluodossa, Näsinneula Tampereella ja Olavinlinnan torni Savonlinnassa. Myös monet yritykset, kuten Fiskars, Orion ja Danske Bank, ottivat valaisuillaan kantaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.  

Helsingin Musiikkitalo valaistiin oranssiksi ihmisoikeuksien päivänä ja Oranssit päivät -kampanjan päätöspäivänä 10.12.
Suomen pisin silta Raippaluodossa valaistuna oranssiksi. Kuva: Henrik Sandback

Kampanjan aikana YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous ja suomalainen varapääjohtaja Kirsi Madi tapasivat presidentti Alexander Stubbin virallisella vierailullaan Suomeen. Pääjohtaja kiitti presidenttiä ja hänen puolisoaan Suzanne Innes-Stubbia heidän tuestaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle Oranssit päivät -kampanjalle. Suzanne Innes-Stubb toimi kampanjan tämän vuoden suojelijana Suomessa. Tuen osoituksena kampanjalle ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tasavallan presidentin virka-asunnon ympäristö Munkkiniemessä valaistiin oranssiksi kampanjan aikana.

UN Womenin varapääjohtaja Kirsi Madi on kiitollinen siitä, että keskustelua naisiin kohdistuvasta väkivallasta käydään Suomessa valtionhallinnon korkeimmilla tasoilla. “Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen on edellytys kaikkien naisten oikeuksien toteutumiselle. On ensiarvoisen tärkeää, että tähän vakavaan ihmisoikeusrikkomukseen puututaan sen ansaitsemalla vakavuudella, yhteiskunnan kaikilla tasoilla”, Madi toteaa.

Myös artisti Paula Vesala osallistui Oranssit päivät -kampanjan käynnistystilaisuuteen ja otti voimakkaasti kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. 

”Kuinka monta pahoinpideltyä naista, raiskattua naista, tapettua naista tarvitaan, että yhteiskunta ottaa asian vakavasti?” Vesala peräänkuulutti.

Oranssit päivät -kampanjan käynnistystilaisuuden avasi artisti Paula Vesala, joka puhui tasa-arvosta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta henkilökohtaisiin kokemuksiinsa pohjaten.

Ympäri Suomen järjestettiin myös muita tapahtumia, joissa UN Women Suomen vapaaehtoiset olivat mukana. Esimerkiksi Vaasassa järjestettiin paneelikeskustelu, Turussa oli tarjolla tietoiskuja torilla, Tampereella käveltiin kynttiläkulkueessa Pirkanmaalla 2024 lähisuhdeväkivaltaan kuolleiden kahdeksan naisen muistolle ja Jyväskylässä järjestettiin tapahtuma, jossa paikalla oli väkivaltatyön toimijoita sekä hyvinvointialueen edustajia.

Tilastot kertovat synkkää kuvaa naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyydestä ympäri maailmaa – mutta juuri siksi työtä sen lopettamiseksi on jatkettava ja vahvistettava

UN Womenin tuoreen raportin mukaan joka kymmenes minuutti nainen tapetaan väkivallan seurauksena läheisensä käsissä, eli yli 51 000 naista tapettiin läheistensä toimesta vuonna 2023. Lähes joka kolmas nainen maailmassa on joutunut fyysisen ja/tai seksuaalisen lähisuhdeväkivallan, muun kuin kumppanin tekemän seksuaalisen väkivallan tai molempien uhriksi. 

Myös Suomen tilastot näyttävät synkiltä. Suomi on edelleen yksi EU:n väkivaltaisimmista maista naisille, ja naisista yli puolet on kokenut fyysistä väkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa tai niillä uhkailua. Yhdeksän kymmenestä naisesta on kokenut seksuaalista häirintää, heistä valtaosa julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa. Tuhannet asukkaat yli 220 kunnasta vetosivat UN Women Suomen vetoomuksessa kuntapäättäjiin seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Vetoomus luovutettiin kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselle naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. sekä toimitettiin kaikkien yli 220 kunnan päättäjille. 

Oranssit päivät huomioitiin myös laajasti lähes 40 mediassa, kuten Ylellä, Helsingin Sanomissa, Aamulehdessä, Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä ja HBL:ssä. Lisäksi UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas oli haastateltavana MTV:n viiden jälkeen ohjelmassa. 

Hirsikangas muistuttaa, että maailma ilman naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on mahdollinen.

“Kun tasa-arvotyöhön kohdistuu merkittäviä uhkia ja vastustusta, ja naisiin kohdistuvan väkivallan määrät eivät tunnu vähenevän, voi tuntua siltä, että emme pääse eteen päin – mutta emme voi antaa työn naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ottaa takapakkia. Oikeus väkivallattomaan elämään on ihmisoikeus, jonka on toteuduttava jokaisen naisen ja tytön kohdalla. Emme voi tyytyä vähempään”, Hirsikangas toteaa. 

UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanjassa kerätyt varat ohjataan UN Womenin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön.

 Oranssit päivät -kampanja näkyi laajasti myös somessa:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön MIES+ (@miesplus) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Palloliitto (@suomen_palloliitto) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön EMMA (@emmamuseum) jakama julkaisu

Artikkelin kuvakollaasin kuvat vasemmalta ylhäältä oikealle: Henrik Sandback, Jaana Hirsikangas, Miika Ström, Kurikan lakkitehdas, Viitasaaren kaupunki, Jahkob Tjäder (Loviisan pisarat – teoksen veistäjä Tapio Haatala)