UN Womenin apulaispääjohtaja Anita Bhatia Ylelle: naisten aseman puolustaminen Afganistanissa vaatii suoraa vuoropuhelua vallanpitäjien kanssa

Auta Afganistanin tyttöjä ja naisia

UN Womenin apulaispääjohtaja Anita Bhatia kertoi Ylen pääuutislähetyksessä, että tilanne Afganistanissa on äärimmäisen huolestuttava tyttöjen ja naisten oikeuksien kannalta. Bhatian mukaan UN Women ei aio hylätä Afganistanin kansaa, ja jotta tasa-arvon eteen saavutettu edistys ei valu hukkaan, Afganistaniin jäävien toimijoiden on käytävä suoria neuvotteluja humanitaarisista tarpeista ja naisten oikeuksista vallassa olevien Talibanin edustajien kanssa.

 

UN Womenin Afganistanin maatoimisto jatkaa yhä toimintaansa. Turvallisuussyistä UN Women ei paljasta tarkempia tietoja maatoimiston henkilöstön olinpaikasta tai lukumäärästä, mutta kentällä on yhä työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneet jatkamaan tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustamista. Suurin osa heistä on naisia. UN Womenin apulaispääjohtaja Anita Bhatia kertoi hiljattain Ylelle haastattelussa, että tilanne tasa-arvon ja naisten ja tyttöjen oikeuksien suhteen on Afganistanissa äärimmäisen herkkä, ja tasa-arvon suhteen saavutettu edistys on vaarassa tuhoutua.

Naiset pelkäävät henkensä menettämistä, vapautensa rajoittamista, koulunkäynnin ja työskentelyn loppumista sekä lapsiavioliittoja

 

UN Womenin työ Afganistanissa keskittyy tällä hetkellä seuraaviin prioriteetteihin:

  • Kaikkien tyttöihin ja naisiin kohdistuvien turvallisuusriskien eliminoiminen (kuten uhkailu, pelottelu, naisiin kohdistuvat kostotoimenpiteet ja väkivalta)
  • Naisten oikeuksien puolustajien turvallisuuden takaaminen
  • Naisten ja tyttöjen hyvinvoinnille ja terveydelle välttämättömien palveluiden turvaaminen
  • Humanitaaristen työntekijöiden työskentelyn turvaaminen (mukaan lukien ja erityisesti naispuoliset humanitaariset työntekijät, jotka saattavat kohdata erityisiä haasteita)
  • Tyttöjen ja naisten osallistumisen ja äänen kuuluvuuden takaaminen kaikissa hallinnollisissa prosesseissa myös jatkossa

Myös UN Womenin Aasian aluejohtaja Mohammad Naciri on ilmaissut syvän huolensa tyttöjen ja naisten oikeuksien tilanteesta Afganistanissa. Nacirin mukaan eri puolilta Afganistania on kuultu jo raportteja, joiden mukaan tyttöjen ja naisten perusoikeuksia, kuten vapaata liikkumista ja työskentelyä, on jo rajoitettu. Sekä Naciri että Bhatia kuitenkin alleviivaavat, että UN Women on yhä sitoutunut jatkamaan työtään Afganistanissa.

 

UN Women sekä useat muut YK-järjestöt ja kansainväliset toimijat, esimerkiksi UNICEF, YK:n väestörahasto UNFPA, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Maailman terveysjärjestö WHO ja YK:n kehitysrahasto UNDP, ovat ottaneet käyttöönsä hashtagin #StayAndDeliver , jolla kansainvälinen yhteisö ilmaisee vahvan viestin Afganistanin uudelle hallinnolle ja maailmalle: YK-järjestöt ovat sitoutuneet jatkamaan kaikkein heikoimmassa olevien afgaanien ihmisoikeuksien puolustamista.

Me emme halua hylätä Afganistanin kansaa. Haluamme varmistua siitä, että humanitaariset tarpeet ja naisten oikeudet nostetaan päättäväisesti esiin keskusteluissa Talibanin johdon kanssa.

Anita Bhatia, UN Womenin apulaispääjohtaja, Yle Uutiset 28.8.2021

 

Voit katsoa Anita Bhatian Yle Uutiset-haastattelun täältä (Bhatian ja presidentti Tarja Halosen haastattelu alkaa 8 minuutin kohdalla.)

 

 

Artikkelin yläkuva: Ryan Brown / UN Women