UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous: tasa-arvoinen maailma on ulottuvillamme, jos valitsemme sen

Lahjoita maailman naisille ja tytöille
YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Sima Bahousin puhe sivutapahtumassa ”Peking+30: Sukupuolten tasa-arvon, kaikkien naisten ja tyttöjen oikeuksien ja vaikutusmahdollisuuksien saavuttaminen”, YK:n tulevaisuushuippukokous, 21. syyskuuta 2024, YK:n päämaja, New York

Arvoisat kunniavieraat, kollegat, feministit, ystävät,

Ensi vuonna tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta siitä, kun maailma kokoontui laatimaan historiallista sopimusta, jonka visiona oli rakentaa maailma, jossa jokainen nainen ja tyttö elää vapaana syrjinnästä, väkivallasta ja epätasa-arvosta. Pekingin julistus ja toimintaohjelma on edelleen kaikkein visionäärisin tiekartta sukupuolten tasa-arvon, vaikutusmahdollisuuksien ja kaikkien naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseksi kaikkialla. Se on innoittanut lukemattomia ihmisiä tekemään niin paljon.

Osoitan kunnioitusta naisrauhanrakentajille Sudanissa, Sahelissa, ja kaikkialla maailmassa. Aktivisteille eri puolilla Pohjois- ja Etelä-Amerikan mantereita, jotka ovat edistäneet ja puolustaneet talousjärjestelmää ja yhteiskuntamallia, jotka huolehtivat kansalaisista. Osoitan kunnioitusta Gazan naisille, jotka joutuvat kestämään päivittäin käsittämättömiä asioita sodan keskellä – sodan, jonka on loputtava. Naisille, jotka taistelevat siitä, että heidän äänensä kuullaan Afganistanissa. Nuorille tytöille, jotka viitoittavat uusia polkuja digitaaliteknologian innovaattoreina. Naisille ja tyttöaktivisteille, jotka taistelevat palavan planeetan puolesta. Naisten ihmisoikeuksien puolustajille kaikkialla maailmassa. He ovat kaikki sankareita.

Me näemme teidät. Teidän työnne, energianne ja matkanne oikeudenmukaisuuden puolesta on pitkä, mutta sillä on merkitystä. Ja me kiitämme teitä kaikkia.

Tänään juhlimme edistystä, jota olemme nähneet vuodesta 1995 lähtien. Naisten yleinen köyhyysaste on vihdoin laskenut. Koulutuksessa on edistytty huomattavasti. Myönteisiä lakiuudistuksia on viety läpi, jotka edistävät naisten oikeuksia useissa maissa ja muuttavat elämää parempaan suuntaan.

Tämä edistys ei kuitenkaan saa sokaista meitä todellisuudelta. Edistys on liian vähäistä ja hidasta. Vaikka väsymättömät tasa-arvoaktivistit ovat tehneet työnsä, muu maailma ei ole tehnyt omaa osuuttaan. Niinpä kilpailemme aikaa vastaan.

Viimeisimmässä SDG Gender Snapshot -raportissamme kerrotaan, että ellemme nopeuta asioiden kulkua, tänään syntynyt tyttö on 39-vuotias ennen kuin naisilla on yhtä monta parlamenttipaikkaa kuin miehillä. Hän on 68-vuotias ennen kuin lapsiavioliitot loppuvat, ja hän on 137-vuotias ennen kuin naisten ja tyttöjen äärimmäinen köyhyys poistuu. Viime vuonna 612 miljoonaa naista ja tyttöä joutui elämään aseellisten konfliktien raa’an todellisuuden keskellä, ja heihin kohdistunut konflikteihin liittyvä seksuaalinen väkivalta lisääntyi järkyttävällä 50 prosentilla.

Arvoisat parlamentin jäsenet, kollegat ja ystävät,

Käynnistämme tänään toimintavuoden Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman hyväksymisen 30. vuosipäivän kunniaksi. Kun arvioimme toimiamme, meidän on otettava huomioon edistyksen tahti sekä myönteinen muutos naisten ja tyttöjen elämässä kaikkialla maailmassa. Tämän saavuttamiseksi teemme yhteistyötä jäsenvaltioiden ja muiden sidosryhmien kanssa edistääksemme maakohtaisia toimia, joilla on merkittäviä vaikutuksia, jotka perustuvat Peking+30-ohjelman edistymisraporttienne näkemyksiin ja siihen, mitä tiedämme toimivan ja nopeasti toimivan.

Kyse on keskittymisestä. Ehdotamme siis kuutta sukupuolten tasa-arvon ja laajemmin kestävän kehityksen tavoitteiden ensisijaista ajuria:

  • Ensinnäkin kansalliset toimintasuunnitelmat naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi;
  • Toiseksi, naisten johtajuuden varmistaminen väliaikaisten erityistoimenpiteiden avulla;
  • Kolmanneksi, rahoituksen vapauttaminen hoivatalouden tukemiseksi ja naisten palkattoman hoivatyön vähentämiseksi;
  • Neljänneksi, sukupuolten välisen digitaalisen kuilun kurominen umpeen;
  • Viidenneksi, taloudellisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen yhdistetään ilmastotoimiin ja siirtymiseen vihreään ja siniseen talouteen.
  • Kuudenneksi, varmistetaan vastuuvelvollisuus naisten, rauhan, turvallisuuden ja humanitaarisen toiminnan asialistoilla

Ennen kaikkea, kaikessa toiminnassamme meidän on varmistettava, että tytöt, nuoret naiset ja nuoret ihmiset nähdään, että heitä tuodaan esiin ja heitä kuullaan.

Teemme myös yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan ja erityisesti nais- ja nuorisojärjestöjen kanssa varmistaaksemme, että niillä on käytössään strategiset väylät ja resurssit, joita ne tarvitsevat voidakseen tehokkaasti vaatia oikeuksia ja vaikuttaa toimintaan.

Teemme monenvälisessä järjestelmässä työtä nopeuttaaksemme edistystä sukupuolten tasa-arvoon liittyvän kestävän kehityksen tavoitteen (SDG5) saavuttamiseksi Peking +30 prosessin kautta, sekä myös pääsihteerin sukupuolten tasa-arvon nopeuttamissuunnitelman kautta, jotta SDG5 edistäisi paremmin sukupuolten tasa-arvoa ja yhtenäistä kantaa naisten oikeuksiin, mikä on erityisen tärkeää nykyisessä vastarinnan ja taantumisen tilanteessa. Yhdessä varmistamme, että monenvälinen järjestelmä edistää todellista muutosta naisten ja tyttöjen elämässä maakohtaisella, alueellisella ja maailmanlaajuisella tasolla.

Arvoisat naiset ja herrat, hyvät ystävät, hyvät feministit, kaikki tässä salissa,

Kokoonnumme tänään tulevaisuushuippukokouksen aattona, jolloin maailma sitoutuu uudelleen vahvistamaan monenvälisyyttä ja tunnustamaan naisten oikeuksien oikeutetun paikan sen ytimessä. Ajoitus on sopiva, ja tulevien kuukausien aikana näette, miten teemme vaikuttamistyötä, viestintää ja yhteistyötä kaikkien kumppaneiden kanssa varmistaaksemme, että teemme yhdessä oikeutta Pekingin toimintaohjelman perinnölle ja visiolle.

Hyvät ystävät,

Me voimme hyödyntää tätä hetkeä, ja meidän on yhdessä päätettävä tehdä niin. Meidän on saatava aikaan poliittista tahtoa, sitoutumista ja resursseja, joita tarvitaan, jotta pääsemme takaisin oikeille raiteille. Meidän on täytettävä Pekingin toimintaohjelman ja kestävän kehityksen tavoitteiden lupaukset. Tasa-arvoinen maailma on ulottuvillamme, jos valitsemme sen. Olemme sen velkaa naisille ja tytöille ja kaikille muillekin, lapsillemme ja heidän lapsilleen, että emme viivyttele enää ja rakennamme tulevaisuutta, jossa naiset ja tytöt kaikkialla kukoistavat.

Tervetuloa ja kiitos.

Alkuperäinen englanninkielinen puhe täällä.

Artikkelikuva: UN Women/Ryan Brown