UN Womenin pääjohtaja kiitti suomalaisia kumppanuudesta tasa-arvon edistämiseksi
YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka vieraili Suomessa 12.–13. huhtikuuta. Suomen vierailullaan hän toi esiin huolensa esimerkiksi äärioikeiston noususta ympäri maailmaa, jonka yhtenä pyrkimyksenä on tasa-arvoliikkeen hiljentäminen.
”Tasa-arvoliikkeen toiminta on siksi haastavampaa, mutta entistä tärkeämpää kaikissa maailman maissa. Juuri siksi tänä päivänä näkemämme aktivismi on tärkeää: naiset marssimassa kaduilla ja #MeToo-liike. On tärkeää, että nämä liikkeet ovat kestävällä pohjalla ja saavat aikaan aitoa yhteiskunnallista muutosta”, toteaa Phumzile.
”On erittäin tärkeää luoda erilaisia kumppanuuksia ja että kaikki toimivat yhdessä: miesten ja poikien tulee olla aktiivisia tasa-arvon edistäjiä myös”, hän muistuttaa.
Pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka osallistui perjantaina 13. huhtikuuta myös Suomen kolmannen Naiset, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman julkistamistilaisuuteen, joka liittyy YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 kansalliseen toimeenpanoon. Päätöslauselma koskee naisten asemaa konflikteissa ja rauhan ja turvallisuuden edistämisessä. UN Womenilla on avainrooli sen toimeenpanossa ja koordinaatiossa erityisesti YK-järjestelmässä.
Tilaisuudessa Mlambo-Ngcuka kiitti Suomea aktiivisuudestaan naiset, rauha ja turvallisuus -kentällä ja korosti, miten tärkeää tänä päivänä on sekä ehkäistä konflikteja että säilyttää rauhaa: tässä päätöslauselma ja sen toimeenpano ovat tärkeitä välineitä. Hän korosti myös, että rauha on kestävämmällä pohjalla, mikäli naiset ovat olleet mukana sitä rakentamassa. Lue puhe kokonaisuudessaan täällä.
Phumzile Mlambo-Ngcuka lähetti terveisensä myös kaikille UN Womenin suomalaisille tukijoille: ”Haluan kiittää kaikkia UN Womenin tukijoita Suomessa! Tukenne ansiosta voimme muuttaa naisten ja tyttöjen elämää maailman kaukaisimmissakin kolkissa. Pienikin apu voi auttaa heitä muuttamaan elämäänsä dramaattisesti. Olipa lahjoitus pieni tai suuri, sillä saadaan aikaan muutosta”, toteaa Phumzile hymyillen.
Lue myös Phumzile Mlambo-Ngcukan tapaamisesta presidentti Sauli Niinistön kanssa, jossa he keskustelivat erityisesti keinoista parantaa naisten ja tytttöjen asemaa kehitysmaissa. Myös HeForShe-liikkeen tulevaisuuden näkymät olivat esillä.
Helsingin sanomien haastattelussa Phumzile Mlambo-Ngcuka muun muassa haastoi suomalaisyrityksiä mukaan viime kesänä perustettuun Unstereotype Alliance -ryhmään – erityisesti peliyrityksiä. Haastattelussa hän nosti esiin myös naisiin kohdistuvan väkivallan. ”Se on pandemia. Jos kyseessä olisi ebola tai lintuinfluenssa, kaikki yrittäisivät etsiä siihen ratkaisua”, Mlambo-Ngcuka sanoi HS:n haastattelussa. ”Kun kyse on naisiin kohdistuvasta väkivallasta, me emme näe tällaista reaktiota.” Lue haastattelu kokonaisuudessaan täällä.
Kuva: Suomen UN Women / Hanne Lyytikkä