UN Womenin lausunto Maailman humanitaarisen avun päivänä: naiset ovat humanitaarisen toiminnan ytimessä

Tue naisia ja tyttöjä katastrofeissa ja kriiseissä

Osoitamme kunnioitusta niille rohkeille humanitaarisille työntekijöille ympäri maailmaa, jotka uhraavat henkensä auttaakseen heitä, jotka tarvitsevat apua eniten. Olemme osa #ActForHumanity -kampanjaa vaatimassa konkreettisia toimia rankaisemattomuuden lopettamiseksi.

Viime vuonna tapettuja ja haavoittuneita avustustyöntekijöitä oli 504. Vuonna 2022 tapettuja tai haavoittuneita avustustyöntekijöitä oli 264. YK:n humanitaarisista asioista vastaavan järjestön OCHA:n mukaan vuonna 2023 kuoli enemmän humanitaarisia työntekijöitä kuin koskaan aikaisemmin – ja vuodesta 2024 ennustetaan sitäkin pahempaa.
 
Vuonna 2023 aseellisissa konflikteissa surmattiin 33 000 siviiliä. Surmattujen siviilien määrä kasvoi 72 prosenttia vuonna 2023, ja naisten osuus tapetuista kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Lisäksi konfliktien yhteydessä tapahtuva seksuaalinen väkivalta jatkuu tarkoituksellisena sodankäynnin taktiikkana. Hyökkäykset kohdistuvat yhä enemmän myös humanitaariseen ja siviili-infrastruktuuriin, kuten sairaaloihin, kouluihin ja leikkikenttiin, tuhoten paikkoja, joissa avustustyöntekijät tarjoavat palveluja. Hyökkäyksiä on kohdistunut myös naisten keskuksiin, jotka tarjoavat elintärkeitä palveluja tukemaan naisten selviytymiskykyä ja omavaraisuutta, tarjoavat naisille suojelua sekä vastaavat naisten ja tyttöjen erityistarpeisiin humanitaarisissa kriiseissä.
 
Naiset ovat tärkeä osa niitä yhteisöjä, joihin konfliktit vaikuttavat. Heillä on syvä ymmärrys vallitsevasta tilanteesta, omista yhteisöistään, verkostoistaan ja tarpeistaan kriisitilanteissa, ja he ovat usein etulinjassa vastaamassa kriiseihin ja konflikteihin
Huolimatta rajallisista resursseista ja naisiin kohdistuvista turvallisuusuhista ja rajoituksista, heillä on keskeinen rooli perheidensä ja yhteisöjensä selviytymisessä ja sitkeydessä. Heidän jatkuva läsnäolonsa on kriittisinä aikoina välttämätöntä – ja sitä on suojeltava.
 
On aika lopettaa rankaisemattomuus. Pyydämme muita liittymään mukaan ja seisomaan solidaarisuudessa humanitaaristen toimijoiden rinnalla osana #ActForHumanity -kampanjaa. Meidän on lopetettava lisääntyvien siviilejä ja avustustyöntekijöitä vastaan kohdistuvien iskujen normalisoiminen. Konfliktien osapuolten on kunnioitettava sodan sääntöjä. Siviilejä on suojeltava. Turvallisia tiloja on suojeltava. Avustustyöntekijöitä on suojeltava.
Vuosia kestänyt rankaisemattomuus on johtanut lisääntyneisiin hyökkäyksiin humanitaarisia työntekijöitä ja siviilejä kohtaan viimeisen 20 vuoden aikana. Kehotamme maailman johtajia lopettamaan kasvavan rankaisemattomuuden kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksista.
Alkuperäinen englanninkielinen lausunto julkaistu täällä. 
Artikkelikuva: UN Womenin henkilökunta tarkistaa Egyptistä Gazaan lähtevää humanitaarista lähetystä, joka sisälsi 7000 pakkausta avustustarvikkeita palestiinalaisille naisille ja lapsille. UN Women/Menna Negeda.