Pariisin olympialaiset 2024: viisi faktaa naisista ja urheilusta

Tue UN Womenin työtä tasa-arvoisemman maailman puolesta
Naisten urheilussa on nähty voittoja, saavutettu uusia huippuja ja rikottuja ennätyksiä. Olympialaisissa on vihdoin saavutettu sukupuolten tasa-arvo, ja naisten urheilun keräämä yleisö on kasvanut huimasti. Näitä saavutuksia on syytä juhlia. Siitä huolimatta, urheilumaailmassa on yhä merkittävää sukupuolittunutta eriarvoisuutta.  Tässä on viisi keskeistä asiaa, jotka on hyvä tietää naisista ja urheilusta:

1. Naisten rooli urheilumaailmassa kasvaa

Ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa Pariisin 2024 olympialaisiin osallistuu yhtä paljon naisurheilijoita ja miesurheilijoita. Tämä saavutus osoittaa naisten urheilun poikkeuksellisen kehityksen vuodesta 1900, jolloin naiset osallistuivat ensimmäisiin nykyaikaisiin olympialaisiin ja edustivat vain 2,2 prosenttia kilpailevista urheilijoista. Yleisöt kasvavat myös, sillä seitsemän kymmenestä ihmisestä seuraa nyt naisten urheilua. Lähes 73 prosenttia sanoo katsovansa naisten urheilua vähintään muutaman kerran vuodessa, mikä ei ole kaukana niiden osuudesta, jotka katsovat miesten urheilua yhtä usein (81 prosenttia). FIFA:n naisten jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 2023 olivat valtava menestys, ja kisoja seurasi ennätysyleisö. Tapahtuma keräsi suurimman yleisön naisten urheilun historiassa, tavoittaen noin 2 miljardia ihmistä. Tämä on osoitus naisten urheilun kasvavasta suosiosta sekä muuttuvista asenteista naisten urheilua kohtaan.

Kaksi tyttöä juoksee jalkapallon perässä jalkapallokentällä.
Tyttöjen jalkapallojoukkue pelasi matsin Turkin Gaziantepissa osana naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kampanjaa. Kuva: UN Women

2. Urheilun harrastaminen tuo tytöille elämän mittaisia hyötyjä

Tytöt, jotka harrastavat urheilua, pysyvät yleensä koulussa, tulevat raskaaksi myöhemmin, ja saavat parempia työpaikkoja. Urheilu parantaa heidän itseluottamustaan, sietokykyään ja yhteistyötaitojaan. Nämä edut ulottuvat heidän jokapäiväiseen elämäänsä ja antavat tytöille uskallusta kokeilla sellaisia asioita, joita he eivät koskaan kuvitelleet mahdollisiksi. Hiljattain toteutettu kysely osoitti, että 80 prosenttia Fortune 500 -yhtiöiden naispuolisista toimitusjohtajista harrasti urheilua nuoruudessaan, mikä korostaa varhaisen urheilualtistuksen vaikutusta nuorten naisten kehitykseen. Vuoden 2023 Deloitte-raportti paljasti myös, että 85 prosenttia urheilua lapsena harrastaneista naisista uskoo kehittämiensä taitojen olevan ratkaisevia heidän ammatillisessa menestyksessään. Luku nousee 91 prosenttiin naisilla, jotka ovat johtotehtävissä, ja 93 prosenttiin niillä, jotka ansaitsevat 100 000 dollaria tai enemmän. Lisäksi 92 prosenttia maailmanlaajuisista yleisöistä on samaa mieltä siitä, että tyttöjen on tärkeää harrastaa urheilua, ja 61 prosenttia pitää sitä “erittäin tärkeänä”. Urheilun positiivisista vaikutuksista huolimatta tytöt lopettavat urheilun kaksi kertaa todennäköisemmin 14 ikävuoteen mennessä verrattuna poikiin. Syitä lopettamiselle ovat esimerkiksi tyttöihin kohdistuvat sosiaaliset odotukset, sekä investointien puute laadukkaisiin tytöille suunnattuihin urheiluun kannustaviin hankkeisiin. 21 prosenttia naispuolisista ammattiurheilijoista on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä ainakin kerran lapsena urheilun parissa, verrattuna 11 prosenttiin miesurheilijoista. Vaikka näihin tapauksiin puuttuminen ja niiden ehkäisy on lisääntynyt maailmanlaajuisesti, urheilun parissa tapahtuva väkivalta on yhä huolestuttavan yleistä, ja ennaltaehkäisytoimet ovat usein puutteellisia.

Tässä Brasilian Mangueiran kaupungin koripallojoukkueessa pelaa eri taustoista tulevia 10-14-vuotiaita tyttöjä, jotka asuvat eri alueilla ja käyvät eri kouluja. Yhdessä pelaaminen on rakentanut heidän välilleen vahvan siteen. Kuva: UN Women/Gustavo Stephan.

3. Naisurheilijat ovat merkittäviä roolimalleja

Vaikka naisurheilijoiden medianäkyvyys on lähes kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana, naiset saavat yhä paljon vähemmän näkyvyyttä (vain 16 prosenttia kaikesta urheilunäkyvyydestä) kuin mieskollegansa. Naisurheilijoiden näkyvyyden lisääminen on olennaista, jotta urheiluun saadaan enemmän roolimalleja, jotka voivat inspiroida tyttöjä jatkamaan urheilun parissa. Tuoreessa Parity Now:n toteuttamassa kyselyssä todettiin, että 88 prosenttia urheilufaneista pitää naispuolisia ammattilaisurheilijoita vaikuttavina roolimalleina nuorille naisille. Naisurheilijoiden näkyvyyden lisäämiseen liittyy myös kaupallinen motiivi, sillä fanit ostavat 2,8 kertaa todennäköisemmin tuotteen jota suosittelee naisurheilija verrattuna minkä tahansa muun tyyppisen vaikuttajan suositteluun. World Athleticsin mukaan naisurheilijoilla on 14 prosenttia suurempi sosiaalisen median seuraajakunta kuin miesurheilijoilla. Google-uutishaussa naisurheilijoihin liittyvissä hauissa oli neljän prosentin kasvu vuonna 2023 verrattuna vuoteen 2022.

4. Naiset ovat tulevaisuuden urheilun johtotähtiä

Naiset ottavat yhä enemmän johtotehtäviä urheilumaailmassa, edistävät parempia prosesseja ja käytäntöjä, ja lisäävät investointeja naisten ja tyttöjen urheiluun. Tämä johtajuus on johtanut ennätysyleisöihin ja naisten urheilutapahtumien näkyvyyden lisääntymiseen. Naisten vaatimukset esimerkiksi palkkaerojen kaventamisesta ja erilaisten väkivallan ja hyväksikäytön muotojen käsittelemisestä saavat myös enemmän huomiota.

Näistä edistysaskeleista huolimatta urheilumaailma on yhä täynnä esteitä ja sukupuolittuneita ennakkoluuloja. Sport Integrity Global Alliancen viimeisimmän kyselyn mukaan vuonna 2023 vain 26,9 prosenttia kansainvälisten urheiluliittojen johtotehtävistä on naisten hallussa. Sama tutkimus osoitti, että 31:stä tutkitusta kansainvälisestä urheiluliitosta vain kolmella oli naisjohtaja.

Kansainvälisessä olympiakomitea IOC:ssa 41 prosenttia jäsenistä on naisia, ja ikä- sekä alueellinen edustus on monipuolisempi. IOC:n komissioissa saavutettiin sukupuolten välinen tasa-arvo vuonna 2022, mikä on historiallinen huippu ja 100 prosentin kasvu vuodesta 2013.

Naisten määrä World Athletics -neuvostossa on kasvanut kahdeksasta jäsenestä 13:een, mukaan lukien yksi naispuolinen vanhempi varapuheenjohtaja. Sukupuolten tasa-arvo saavutettiin neljä vuotta ennen neuvoston asettamaa tavoitetta vuodelle 2027. Lisäksi tavoitteena on nostaa naisvalmentajien määrä vähintään 20 prosenttiin World Athletics Championships Tokyo 2025 -kilpailuihin mennessä.

Todellinen sukupuolten välinen ero on kuitenkin yhä olemassa valmentajien ja urheilijoiden ympärillä olevien johtotehtävien keskuudessa. Vaikka Pariisin olympialaisissa nähdään uusia tasa-arvoon liittyviä saavutuksia, naisten edustus johtotehtävissä, kuten Chef de Mission, tekninen toimihenkilö ja valmentaja, on edelleen huomattavan alhainen. Tokiossa 2020 vain 13 prosenttia valmentajista oli naisia.

Brasilialainen jalkapalloilija Marta Vieira da Silva piti puheen Naiset ja urheilu -seremoniassa vuoden 2019 YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokouksen yhteydessä. Marta on UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs. Kuva: UN Women/Ryan Brown.

5. Sama palkka samasta suorituksesta

Epätasa-arvoinen palkka urheilussa on pitkäaikainen epäkohta. Sporting Intelligencen vuonna 2017 tekemän globaalin urheilupalkkakyselyn mukaan eliittiurheilijoiden keskuudessa naiset ansaitsevat keskimäärin vain yhden prosentin siitä, mitä miehet ansaitsevat. Forbesin vuoden 2024 listalla maailman 100 parhaiten palkatusta urheilijasta ei ole yhtään naista, ja palkintorahat naisten urheilussa jäävät yhä jälkeen miesten vastaavista. Esimerkiksi vuonna 2023 naisten MM-kisojen palkintosumma oli 150 miljoonaa dollaria, mikä oli 300 prosentin kasvu vuoteen 2019 verrattuna. Summa oli silti vain noin kolmannes siitä 440 miljoonasta dollarista, jonka miehet saivat Qatarissa 2022.

Tunnetut urheilijat ja joukkueet ovat johtaneet taistelua palkka-tasa-arvon puolesta. Tennis oli ensimmäinen urheilulaji, joka takasi yhtäläiset palkintorahat suurissa turnauksissa. US Open aloitti tämän vuonna 1973 Billie Jean Kingin vaikuttamisen ja Women’s Tennis Associationin perustamisen ansiosta. Sen jälkeen kaikki neljä suurta tennisturnausta (US Open, Australian Open, Ranskan avoimet ja Wimbledon) ovat ottaneet käyttöön yhtäläiset palkintorahat. Professional Squash Association, Maailman surffiliiga (World Surf League) ja muutamat muut ammattilaisurheilulajit ovat myös tasoittaneet miesten ja naisten palkintorahat.

Jalkapallon maailmassa Norja oli ensimmäinen maa, joka vuonna 2017 tarjosi mies- ja naisjalkapalloilijoille saman palkan kun he edustivat maata kansainvälisissä peleissä. Sama käytäntö on sittemmin omaksuttu muissa jalkapalloliitoissa ympäri maailmaa, mukaan lukien Brasilia, Wales ja Australia. Vuonna 2022 Yhdysvaltain naisten jalkapallon maajoukkue saavutti merkittävän tasa-arvoista palkkausta koskevan sopimuksen vuosia kestäneen oikeustaistelun jälkeen. Sopimus asetti yhtäläisen palkkatason naisille ja miehille kaikissa kansainvälisissä peleissä, mukaan lukien MM-kisat. Sopimus sisälsi myös 22 miljoonaa dollaria korvauksia pelaajille aiemmasta syrjinnästä.

Monet naisten joukkueet kamppailevat kuitenkin edelleen syvän epätasa-arvon kanssa. Naisten jalkapalloilijoiden keskimääräinen kuukausipalkka Argentiinan Primera Divisiónissa on 225 dollaria, kun taas miesten maajoukkue, vuoden 2022 maailmanmestari, sai 42 miljoonaa dollaria. Palkkavarkaudet ovat myös ongelma, ja Jamaikan, Kolumbian, Nigerian ja Etelä-Afrikan naisten joukkueet raportoivat maksamattomista palkoista. Globaalin ammattilaisjalkapalloilijoiden liitto FIFPRO:n tuore tutkimus totesi, että 29 prosenttia kyselyyn vastanneista naispuolisista pelaajista ei ollut saanut mitään maksuja maajoukkueiltaan MM-karsintaturnauksista.

Vain taivas on rajana

Viimeaikainen edistys ja saavutukset naisten urheilussa ovat olleet poikkeuksellisia. Kun maailma pysähtyy juhlimaan näitä voittoja, naisten äänien urheilussa täytyy jatkaa kaikuaan ympäri planeettaa. Heidän tarinansa, sietokykynsä ja päättäväisyytensä inspiroivat tulevien sukupolvien tyttöjä unelmoimaan suuria ja seuraamaan intohimojaan.

Jatketaan kannustamista, jatketaan investoimista, jatketaan uskomista naisten urheilun uskomattomaan potentiaaliin. Luodaan maailma, jossa jokainen tyttö tietää, että vain taivas on rajana, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

 

Artikkelin yläkuva: Kongolaiset pelaajat juhlivat voittoa ensimmäisessä FIFA:n järjestämässä Afrikkalaisten koulujen välisessä African School Champions Cup -turnauksessa vuonna 2022. Kuva: UN Women/Adriana Borra.

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli julkaistu täällä.