Naisten määrä politiikassa jumittaa paikallaan – Suomessa raju lasku naisministerien määrässä
Naisten eteneminen poliittisessa päätöksenteossa on pysähtynyt, vaikka YK:n kestävän kehityksen tavoitteena on saavuttaa tasa-arvo viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Parlamenttienvälisen liiton IPU:n ja UN Womenin julkistamien tuoreiden lukujen mukaan naisten määrä parlamenteissa ja hallituksissa on lisääntynyt vain hivenen vuodesta 2015.
Naisten nousu kansanedustajiksi etenee hitaasi. Parlamenttien jäsenistä yli kolme neljäsosaa on miehiä. Naisten osuus on kasvanut vain hieman ja on nyt 23,3 prosenttia. Parlamenttien puhemiehistä kuitenkin ennätysmäisen korkea osuus (19,1 %) on naisia, mikä on kuitenkin vielä kaukana tasa-arvoisesta tilanteesta.
Naisministerien määrässä ei juurikaan ole vuoden aikana tapahtunut muutoksia. Ministereistä alle viidesosa (18,3 %) on naisia. Bulgariassa, Ranskassa, Nicaraguassa, Ruotsissa ja Kanadassa naiset ovat rikkoneet lasikaton hallituksissa ja saavuttaneet puolet ministerinpaikoista, mutta Suomessa naisministerien määrä on pudonnut dramaattisesti: 62,5 prosentista 38,5 prosenttiin.
“Tämä data kertoo vahvasti, että naisten ääni puuttuu edelleen politiikasta”, sanoi naisten poliittisen osallistumisen maailmankartan YK:n päämajassa julkistanut UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.
IPU:n ja UN Womenin kartta osoittaa myös, että hallituksissa naiset saavat edelleen pääosin niin sanottuja “pehmeitä salkkuja”. Joitakin muutoksia on kuitenkin tapahtumassa. Ympäristöasioihin ja energiaan liittyvät ministerintehtävät kiilasivat ensimmäistä kertaa sosiaaliasioiden edelle naisministerien yleisimpänä salkkuna.
Naisasia- ja tasa-arvoministereistä puolestaan yhä useampi on mies, joskin naisilla on hallussaan edelleen 64 tasa-arvoministerin salkkua yhteensä 77:stä.
» Women in Politics: 2017 (pdf)
(Kuva: UN Photo/Omar Abdisalan)