Miten tunnistaa lähisuhdeväkivallan merkkejä ja auttaa väkivaltaa kokevaa läheistä
Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusloukkaus, jota tapahtuu joka ikinen päivä kaikkialla maailmassa. Maailmanlaajuisesti joka kolmas nainen kokee fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Väkivallan tekijä on useimmiten oma kumppani. Vaikka lähisuhdeväkivaltaa voi olla vaikea havaita, sen merkkien tunnistaminen auttaa havaitsemaan tilanteen ajoissa ja mahdollistaa avun hakemisen tai tarjoamisen.
Mitkä ovat mahdollisia lähisuhdeväkivallan merkkejä?
- Kumppanisi seuraa kaikkea, mitä teet. Hän valvoo koko ajan, missä olet ja kenen kanssa olet. Hän estää sinua tapaamasta ystäviä, perhettä tai menemästä töihin tai kouluun.
- Kumppanisi vaatii, että vastaat heti hänen tekstiviesteihinsä, sähköposteihinsa ja puheluihinsa, ja vaatii saada tietää salasanasi sosiaalisen median tileillesi, sähköpostiisi ja muihin tileihin.
- Väkivaltainen kumppani saattaa käyttäytyä mustasukkaisesti ja esimerkiksi syyttää sinua jatkuvasti pettämisestä. Hän saattaa yrittää kontrolloida rahankäyttöäsi ja lääkkeiden tai ehkäisyvälineiden käyttöäsi. Hän saattaa tehdä puolestasi jokapäiväisiä päätöksiä, kuten siitä, miten pukeudut tai mitä syöt.
- Hän saattaa olla halventava. Hän saattaa halventaa sinua loukkaamalla ulkonäköäsi, älykkyyttäsi tai kiinnostuksen kohteitasi. Hän saattaa yrittää nöyryyttää sinua muiden edessä ja yrittää tuhota omaisuuttasi tai asioita, joista välität.
- Väkivaltainen kumppani saattaa käyttäytyä vihaisesti tai olla äkkipikainen tai arvaamaton, joten et voi koskaan tietää, mikä voi aiheuttaa ongelmia. Hän saattaa syyttää sinua väkivaltaisista purkauksistaan ja vahingoittaa sinua, itseään ja muita perheessä, kuten lapsia tai lemmikkejä, fyysisesti tai uhkaa vahingoittaa heitä.
- Hän saattaa satuttaa sinua fyysisesti, kuten lyömällä, hakkaamalla, tönimällä, läpsimällä, potkimalla tai puremalla. Hän voi käyttää tai uhata käyttää asetta sinua vastaan.
- Hän voi käyttää seksuaalista väkivaltaa, mukaan lukien raiskaus tai muu seksuaaliseen toimintaan pakottaminen. Hän saattaa virheellisesti olettaa, että aiemmin annettu suostumus seksuaaliseen tekoon tarkoittaa suostumusta samoihin tekoihin tulevaisuudessa. Hän saattaa myös virheellisesti olettaa, että suostumus yhteen toimintaan tarkoittaa suostumusta lisääntyvään läheisyyteen. Hyväksikäyttäjä voi esimerkiksi olettaa, että suudelma johtaa joka kerta seksiin.
- Väkivaltainen kumppani voi uhata, että hän ilmoittaa sinut viranomaisille laittomasta toiminnasta, jos ilmoitat hyväksikäytöstä tai jos vastustat sitä.
Apua on tarjolla – älä jää yksin. Voit olla yhteydessä esimerkiksi:
- Naisten linja: Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) 0800 02400 (ma-pe klo 16-20)
- Nollalinja on ilmainen auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa kokeneille, jonne voit soittaa koska vaan 080 005 005
- AinoAid™ -palvelun chatbot ja tietopankki tarjoavat ohjausta, tietoa ja apua ihmisille, jotka etsivät apua läheisiin ihmissuhteisiinsa, ja ammattilaisille, jotka tukevat heitä.
Lue koko lista palveluista artikkelin lopusta.
Esimerkkejä, mitä voit tehdä, jos kohtaat lähisuhdeväkivaltaa
Tässä on muutamia keinoja, joista voi olla apua tilanteessa. Käännythän kuitenkin apua tarjoavan asiantuntijan puoleen, jotta saat juuri tilanteeseesi sopivia neuvoja.
- Ole yhteydessä apua tarjoaviin tahoihin, joita listattu yllä ja artikkelin lopussa.
- Harkitse huoliesi jakamista luotettavan henkilön kanssa, kuten ystävän, perheenjäsenen tai naapurin kanssa. Laatikaa yhdessä suunnitelma avun tarpeen varalle. Suunnitelmaan voi sisällyttää salaisia koodisanoja, lauseita tai hymiöitä, joiden avulla voit viestiä heille turvallisesti.
- Laadi pakosuunnitelma: keksi esimerkiksi tekosyy, kuten tarve käydä apteekissa tai ruokakaupassa, ja pyydä siellä puhelinta avun kutsumiseksi. Mieti etukäteen useita uskottavia syitä poistua kotoa eri aikoina siltä varalta, että pakeneminen tulee tarpeelliseksi.
- Jos mahdollista, pidä puhelin aina ladattuna ja helposti saatavilla. Tiedä, kenelle voit soittaa hätätilanteessa, kuten ystävälle, perheenjäsenelle tai poliisille. Jos olet hengenvaarassa, soita poliisille, jos se on turvallista tehdä.
- Yritä tunnistaa, milloin ja miten kumppanisi käyttää väkivaltaa, jotta voit ennakoida tilanteita, joissa väkivalta saattaa kärjistyä.
Kattava lista palveluista väkivaltaa kokeneille löytyy tämän artikkelin lopusta.
Miten voin auttaa henkilöä, jonka epäilen kokevan lähisuhdeväkivaltaa?
Jos olet huolissasi läheisestäsi, jonka epäilet kokevan lähisuhdeväkivaltaa, tai joka ei tunne oloaan turvalliseksi jonkun kanssa, tutustu näihin vinkkeihin:
- Jos olet huolissasi läheisesi turvallisuudesta, pidä yhteyttä ja ole kekseliäs. Vältä herättämästä väkivallan tekijän epäilyksiä, jotta yhteydenpito voi jatkua. Jos teillä on esimerkiksi lapsia, voitte ehdottaa yhteisiä puheluja, joissa sekä te että lapset olette mukana. Voitte myös sopia salaisista koodisanoista, joiden avulla voitte viestiä turvallisemmin.
- Kysy ystävältäsi, miten hän haluaa pitää yhteyttä. On tärkeää luoda turvallinen viestintäkanava, koska hän saattaa olla lähellä väkivallan tekijää ja tekijä voi seurata keskustelujanne. Kysy, käyttääkö hän mieluummin pikaviestejä tai tekstiviestejä puheluiden sijaan, ja onko olemassa tiettyä alustaa tai sovellusta, jota hän käyttää mieluiten.
- Ole kannustava ja usko häntä. Vakuuta, että hän ei ole yksin ja että apua on saatavilla. Tunnusta, että väkivallasta puhuminen voi olla hänelle vaikeaa. Jos hän haluaa puhua, kuuntele tarkasti ja ole empaattinen.
- Auta ystävääsi miettimään, miten hän voi huolehtia turvallisuudestaan tilanteissa, joissa kotoa poistuminen on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi viranomaisrajoituksien takia. Onko ystävälläsi perhettä tai läheisiä, jotka voisivat tulla ystäväsi kotiin tällaisissa tilanteissa? Auta ystävääsi kommunikoimaan näiden ihmisten kanssa ja luomaan turvasuunnitelma.
- Kunnioita hänen toiveitaan. Ellet epäile vakavaa hengenvaaraa, vältä toimimasta ilman väkivaltaa kokevan suostumusta. Hän tuntee parhaiten omat turvallisuusriskinsä, joten hänen tulisi olla päätöksenteon johtaja kaikissa asioissa, jotka liittyvät hänen kokemaansa kaltoinkohteluun.
- Kunnioita hänen yksityisyyttään. Väkivaltaa kokenut saattaa kohdata turvallisuuteen liittyviä haasteita sekä stigman, häpeän tai uhriksi leimaamisen pelkoa, joten on tärkeää pitää hänen kokemuksensa ja henkilöllisyytensä luottamuksellisina, ellei hän nimenomaisesti suostu niiden paljastamiseen.
- Tarjoa käytännön apua, kuten turvallista yöpaikkaa, kuljetusta tai muita tukimuotoja, jotka parantavat hänen turvallisuuttaan, ja jaa tietoa hyödyllisistä resursseista. Kerro, että haluat auttaa.
- Ohjaa avun pariin: Kerro ystävällesi, että hän voi puhua jonkun sellaisen henkilön kanssa, joka on koulutettu auttamaan. Kattava lista palveluista väkivaltaa kokeneille löytyy tämän artikkelin lopusta.
Apua ja palveluita väkivaltaa kokeville
Akuutissa hätätapauksessa soita 112.
Alla olevat palveluntuottajat tarjoavat apua, tukea ja neuvoja erilaisiin tilanteisiin esimerkiksi sukupuolittuneen ja seksuaalisen väkivallan uhreille, luottamuksellisesti ja anonyymisti. Listaus on päivitetty 14.11.2024 ja UN Women Suomi ei ole vastuussa ulkoisten lähteiden antamista tiedoista.
- Naisten Linja
- puhelin: 0800 02400 (avoinna: ma-pe klo 16-20, in English on Fridays from 4pm to 8pm
- chat tiistaisin ja torstaisin klo 16–20
- tarjoaa myös apua digitaalista väkivaltaa kokeneille
- Nollalinja ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa koska vain.
- puhelin: 080 005 005 (avoinna: aina)
- voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa myös Nollalinjan chat-palvelussa ma-ke klo 9-15 ja to-pe klo 14-20.
- AinoAid™ -palvelun chatbot ja tietopankki tarjoavat ohjausta, tietoa ja apua ihmisille, jotka etsivät apua läheisiin ihmissuhteisiinsa, ja ammattilaisille, jotka tukevat heitä.
- SERI-tukikeskukset seksuaaliväkivallan uhreille
- Raiskauskriisikeskus Tukinainen
- puhelin: 0800–97899 (avoinna: ma–to klo 9–15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.)
- Naisasialiitto Unionin maksuton juristipäivystys opastaa naisia lakipulmissa puhelimitse
- puhelin: 09 643 158 (avoinna: ke 17.00–19.00)
- Monika-Naiset-liitto maahanmuuttajataustaisille naisille
- Kriisikeskus Monikan auttava puhelin: 0800 05058 (avoinna: ma 9–19, ti-pe 9–16)
- Turvakoti Mona
- puhelin: 045 6396 274 (avoinna 24/7)
- Turvakotien yhteystiedot
- Kuntien ja kaupunkien sosiaalipäivystykset
- Rikosuhripäivystys Riku
- puhelin: 116006 (avoinna: ma–to klo 9–18 ja pe 9–16)
- chat auki ma–to klo 9–18 ja pe 9–16.
- Mieli RY:n kriisipuhelin
- puhelin: 09 2525 0111 (avoinna: aina)
- kriisichat ma-ke klo 15-19 ja to klo 15-21.
- Safety Net -hanke tarjoaa englanniksi hyödyllisiä resursseja ja työkaluja, joiden avulla voi pysyä turvassa verkossa.
Osallistu: Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.