Lähtölaskenta alkoi: YK:n tavoitteena tasa-arvo vuoteen 2030 mennessä
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women järjesti 10.3. suurtapahtuman Pekingin toimintaohjelman 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Eri puolilta maailmaa tulleet aktivistit, valtionjohtajat ja julkisuuden henkilöt nousivat New Yorkin Manhattan Centerin lavalle vaatimaan nopeampaa kehitystä naisten aseman parantamiseksi ja sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.
Vuonna 1995 hyväksytty Pekingin toimintaohjelma on kaikkien aikojen edistyksellisin valtioiden hyväksymä dokumentti naisten oikeuksien edistämiseksi. YK:n pääsihteerin tuore raportti kuitenkin osoittaa, että kehitys on ollut viimeisen 20 vuoden aikana liian hidasta. Joillakin osa-alueilla kehitystä ei ole juuri tapahtunut tai on otettu askelia taaksepäin.
UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka kuvaili tilannetta kollektiiviseksi epäonnistumiseksi ja lupausten pettämiseksi.
Nyt YK aikoo panna kunnolla vauhtia kehitykseen. Tapahtumassa julkistettu UN Womenin maailmanlaajuinen Step It Up -aloite tähtää tasa-arvon saavuttamiseen jo seuraavien 15 vuoden aikana.
Vuosi 2030 on ehdoton takaraja naisten syrjinnän kitkemiselle. Tavoitteena on Planeetta 50-50 – yhtäläiset oikeudet ja osallistumismahdollisuudet miehille ja naisille kaikkialla maailmassa.
Ääniä tasa-arvon puolesta
“Olemme ansainneet oikeutemme”, sanoi Afrikan ensimmäinen naispresidentti Ellen Johnson-Sirleaf. ”Emme voi enää kääntyä takaisin, emmekä voi pysähtyä!”
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vetosi johtajiin, koska koko maailma häviää, jos naisten potentiaali jää käyttämättä: ”Liian usein johtajat ovat käyttäneet naisia valtansa edistämiseen. Uskon, että meidän on käytettävä valtaamme naisten edistämiseen”, hän kiteytti.
Tapahtumassa puhunut Hillary Clinton uskoi muutoksen mahdollisuuteen. ”20 vuotta sitten oli mullistavaa julistaa, että naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Onneksi nyt se on rutiinia”, Clinton sanoi.
UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs, intialainen Bollywood-tähti ja laulaja Farhan Akhtar sanoi, että sukupuoleen perustuvan väkivallan ja epätasa-arvon lopettaminen kuuluvat yhtä lailla miehille kuin naisillekin. ”Ei pelkästään siksi, koska meillä on äitejä, vaimoja, siskoja ja tyttäriä. Olemme tällä, koska kyse on ihmisoikeuskysymyksestä ja me kaikki olemme ihmisiä.”
Näyttelijä Patricia Arquette muistutti, että jokainen ihminen voi vaikuttaa: ”Tarvitsemme toimintaa, jotta näemme muutoksen tapahtuvan. Kuka on vastuussa tästä muutoksesta? Sinä olet. Minä olen.”