Kolme vuotta Talibanin vallan alla — Afganistanin naiset kokevat olevansa yksin

Seiso Afganistanin naisten rinnalla

Kolmen vuoden ajan afganistanilaisia naisia ja tyttöjä on sorrettu ennennäkemättömän laajamittaisesti. Heidän oikeuksiaan on rajattu yli 70 säännöksellä, millä tulee olemaan pitkäkestoisia vaikutuksia sukupolvien ajan. YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin arvioiden mukaan tyttöjen ja naisten sulkeminen ulos koulutuksesta kasvattaa äitikuolleisuuden riskiä vähintään 50 prosentilla.

15. elokuuta 2024 on kulunut kolme vuotta siitä, kun Talibanin joukot marssivat Kabuliin ja kaappasivat vallan Afganistanissa. Afganistanin 20 vuotta kestäneen demokraattisen vallan aikana saavutetut edistysaskeleet pyyhittiin pois alle kolmessa vuodessa Talibanin hallinnon määrätessä yli 70 naisten ja tyttöjen perusoikeuksia rajoittavaa säännöstä. Rajoitukset iskevät naisten ja tyttöjen oikeuksiin kaikilla osa-alueilla, vaatetuksesta ja liikkumisesta koulutukseen ja ammatillisiin mahdollisuuksiin sekä terveyteen. Asiantuntijat käyttävät Afganistanin tilanteesta termiä ”gender apartheid” eli sukupuoleen perustuva apartheid – niin totaalisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia rajoittavat kiellot ovat sulkeneet heidät ulos yhteiskunnasta.

“Naiset haluavat oikeuden tehdä päätöksiä, ei vain kodeissaan vaan myös hallituksessa ja muissa tiloissa.”

Afganistan on yksi maailman väkivaltaisimpia maita naisille. Jo ennen Talibanin valtaannousua, yli puolet 15-49-vuotiaista naisista oli kokenut lähisuhdeväkivaltaa ja joissain provinsseissa luku oli yli yhdeksän kymmenestä (2018). Varhaisten avioliittojen, lapsiavioliittojen ja pakkoavioliittojen määrä on hälyttävän korkea. Taloudelliset ja humanitaariset kriisit saavat perheet turvautumaan näihin haitallisiin käytäntöihin selviytymiskeinoina. Data vuodelta 2023 osoittaa, että lähes joka kolmas alle 18-vuotias ja lähes joka kymmenes alle 15-vuotias afganistanilaistyttö oli naimisissa.

Afganistanissa 1,1 miljoonaa tyttöä on suljettu ulos koulusta, ja yli 100 000 naista on estetty pääsemästä yliopisto-opintoihin. YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin analyysin mukaan tämä johtaa siihen, että vuoteen 2026 mennessä varhaisten raskauksien määrä kasvaa 45 prosenttia ja äitikuolleisuuden riski nousee vähintään 50 prosentilla.

Afganistanilaisnaisten kohtaamia haasteita kuvaillaan yksityiskohtaisesti UN Womenin tuoreessa Afganistanin sukupuolikysymyksiä käsittelevässä maaprofiilissa (kesäkuu 2024) sekä UN Womenin uusimmassa julkaisussa (elokuu 2024).

 

Naisten vaikutusvalta Afganistanissa on olematon, mielenterveys koetuksella

Afganistanilaisilla naisilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Talibanin hallinnossa naisjohtajia ei ole. UN Womenin datan mukaan 98 prosenttia naisista kokee, että heillä on rajattu tai olematon vaikutusvalta yhteisöissään. Naiset kokevat myös, että heidän mahdollisuutensa vaikuttaa päätöksentekoon kotona on laskenut lähes 60 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Afganistanilaiset naiset ovat eristettyinä koteihinsa. Taliban on avoimesti todennut, että ihanteellinen tilanne on se, että naiset eivät poistu kodeistaan lainkaan, ellei se ole aivan välttämätöntä. Naisista 18 prosenttia ilmoitti, etteivät he ole tavanneet kertaakaan lähimpien perheenjäsenten ulkopuolisia naisia kolmen edeltävän kuukauden aikana. Sosiaalinen eristys ajaa naiset ja tytöt epätoivoon. 68 prosenttia naisista kertoi mielenterveytensä olevan huono tai erittäin huono. Vuonna 2023 tehdyn kyselyn mukaan kahdeksan prosenttia naisista kertoi tuntevansa ainakin yhden naisen tai tytön, joka on yrittänyt itsemurhaa elokuun 2021 jälkeen.

”Emme voi jättää afganistanilaisia naisia taistelemaan yksin. Jos teemme niin, meillä ei ole moraalista pohjaa taistella naisten oikeuksien puolesta missään.”

“Naiset haluavat oikeuden tehdä päätöksiä, ei vain kodeissaan vaan myös hallituksessa ja muissa tiloissa. He haluavat opiskella. He haluavat tehdä työtä. He haluavat oikeutensa”, sanoo 26-vuotias afganistanilainen nainen, joka on yksi UN Womenin työtä paikan päällä tukevista paikallistason johtajista. Hän on yksi niistä lukemattomista afganistanilaisista naisista, jotka osoittavat valtavien haasteiden edessä sitkeyttä ja rohkeutta. Naiset jatkavat työskentelyään yhteisöjensä hyvinvoinnin ja oikeuksiensa puolesta.

”Emme voi jättää afganistanilaisia naisia taistelemaan yksin. Jos teemme niin, meillä ei ole moraalista pohjaa taistella naisten oikeuksien puolesta missään. Afganistanin naisten kohtalo määrää naisten kohtalon kaikkialla. Se, mitä teemme – tai jätämme tekemättä – kaikkien afganistanilaisten naisten ja tyttöjen hyväksi, on lopullinen testi siitä, keitä me olemme maailmanlaajuisena yhteisönä ja mitä me edustamme”, toteaa UN Womenin Afganistanin erityisedustaja Alison Davidian.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women työskentelee Afganistanissa naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta esimerkiksi tukemalla paikallisia naisjärjestöjä ja humanitaarisen avun toimittamista naisille ja heidän perheilleen sekä panostamalla naisten yrittäjyyteen.

Kuva: UN Women/Sayed Habib Bidell