Kaksi vuotta sotimista — Sudanin sisällissodan sodan vaikutukset naisiin ja tyttöihin

Sudanin sisällissota on kestänyt yli kaksi vuotta. Yli 12 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan, heistä yli puolet naisia ja lapsia. Sukupuoleen perustuva väkivalta on lisääntynyt jyrkästi, ja elintärkeät palvelut ovat romahtaneet. Tämä katsaus selittää, miten konflikti vaikuttaa naisiin ja tyttöihin – ja mitä UN Women tekee tukeakseen heitä.
Milloin Sudanin konflikti alkoi ja mikä on tilanne nyt?
Siitä on kulunut kaksi vuotta, kun sisällissota puhkesi Sudanin asevoimien (Sudanese Armed Forces, SAF) ja RFS:n (Rapid Support Forces) välillä 15. huhtikuuta 2023. Sudan on nyt maailman suurin humanitaarinen kriisi – ja naiset ja tytöt maksavat siitä korkeimman hinnan. Yli 30 miljoonaa ihmistä, eli 64 prosenttia väestöstä, tarvitsee apua.
Sudan on kärsinyt sisäisistä konflikteista vuosikymmenten ajan. Omar al-Bashir hallitsi Sudania 30 vuotta, kunnes Sudanin asevoimat syrjäyttivät hänet vuonna 2019 laajojen protestien jälkeen. Siirtymäkauden siviilihallinto hajotettiin alle kahdessa vuodessa, mikä johti uuteen poliittiseen ja taloudelliseen epävakauteen ja lopulta aseelliseen konfliktiin.
Kun viimeisin konflikti syttyi, Sudan kamppaili jo ennestään siirtolaisuuteen ja väkivaltaan liittyvien haasteiden kanssa vuoden 2003 Darfurin kriisin jäljiltä. Sen lisäksi ilmastonmuutokseen liittyvät tulvat ja kuivuus tuhosivat satoja ja karjaa. Sudanin asevoimien ja Puolustusjoukkojen viimeaikaiset yhteenotot ovat lamauttaneet elintärkeitä palveluita ja avunjakelua.
Yli 12 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan joko maan sisällä tai sen ulkopuolelle – yli puolet heistä on naisia ja lapsia. Rauhanneuvottelut eivät ole vielä alkaneet.
Miten Sudanissa käytävä konflikti vaikuttaa naisiin ja tyttöihin?
Konflikti on osunut naisiin ja tyttöihin erityisen raskaasti. Miljoonat ovat joutuneet pakenemaan, menettäneet toimeentulonsa, altistuneet sukupuoleen perustuvalle väkivallalle ja ajautuneet äärimmäiseen nälkään.
- Naiset ovat enemmistönä maan sisäisistä pakolaisista kaikissa ikäryhmissä: 53 prosenttia heistä on naisia. YK:n raporttien mukaan vähintään 5,8 miljoonaa naista ja tyttöä on joutunut pakenemaan Sudanin sisällä. Yli puolet koko 12 miljoonan pakolaisen joukosta on naisia.
- Sukupuoleen perustuva väkivalta on lisääntynyt hälyttävästi: Alle kahdessa vuodessa sukupuoleen perustuvan väkivallan riskissä olevien määrä on yli kolminkertaistunut – arviolta 12,1 miljoonaa ihmistä eli 25 prosenttia väestöstä on vaarassa. Tapaukset ovat kuitenkin voimakkaasti aliraportoituja ja palvelut lähes pysähtyneet. Vuonna 2024 Sudanissa kirjattiin 288 % kasvu sukupuoleen perustuvan väkivallan palveluiden kysynnässä verrattuna edelliseen vuoteen.
- Naisten taloudellinen epävarmuus altistaa väkivallalle: Naisten johtamien yritysten romahdus, toimitusketjujen häiriöt ja taloudelliset menetykset ovat pakottaneet aiemmin itsenäiset naiset humanitaarisen avun varaan. Tämä tekee heistä haavoittuvampia väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle.
- Äärimmäinen ruokaturvattomuus: Yli puolet Sudanin väestöstä – yli 24,6 miljoonaa ihmistä – kärsii vakavasta ruokapulasta. Ruokapula on havaittu vähintään viidellä alueella, ja viisi muuta seuraa toukokuuhun 2025 mennessä, jos nykytilanne jatkuu. Naiset ovat aliravitumpia kuin miehet, koska vallitsevien sosiaalisten normien mukaan he syövät usein viimeisinä ja vähiten.
- Lähes olematon terveydenhuolto naisille: Lähes 80 % sairaaloista konfliktialueilla ei enää toimi. Seurauksena on äitikuolleisuuden kasvu, ja naisilta ja tytöiltä puuttuu pääsy kuukautishygieniatarvikkeisiin, mielenterveyspalveluihin ja turvallisiin tiloihin. Noin 80 % pakolaisnaisista ei saa puhdasta vettä joko kustannusten, pitkien matkojen tai turvallisuusriskien vuoksi.
- Naiset on suljettu pois rauhanneuvotteluista: Vaikka he ovat etulinjassa – turvaamassa ihmisten pakoreittejä, tarjoamassa hätäapua ja puolustamassa rauhaa – naiset on jätetty pois diplomaattisista neuvotteluista, mukaan lukien aiemmin Jeddassa, Saudi-Arabiassa pidetyistä alueellisista ja kansainvälisistä rauhanneuvotteluista. UN Womenin tukemat rauhanlähettiläät ovat vaatineet 50 % edustusta rauhanprosesseissa.
Miten UN Women tukee Sudanin naisia?
Kahden viime vuoden aikana UN Women on tukenut yli 60 naisjohtoisesti toimivaa järjestöä, joista monet työskentelevät pahimmin kärsineillä alueilla. Näiden järjestöjen kautta on tavoitettu yli 15 000 naista, joille on tarjottu koulutusta, humanitaarista apua ja muita palveluita.
UN Women on toiminut Sudanin naisten tukena vuodesta 2010 lähtien, parantaen naisten taloudellista asemaa ja johtajuutta kaikilla sektoreilla, kuten rauhanrakennuksessa ja lainsäädäntötyössä. UN Women työskentelee myös sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisemiseksi sekä väkivaltaa kokeneiden palveluiden saatavuuden edistämiseksi. Viimeisimmän kriisin aikana ohjelmat keskittyvät humanitaariseen apuun, sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan liittyviin palveluihin, konfliktin vaikutuksista kärsivien naisten toimeentuloon ja vaikuttamistyöhön naisten sisällyttämiseksi tulitaukoneuvotteluihin.
Vuodesta 2020 alkaen Naisten hätäapurahasto, Women’s Peace and Humanitarian Fund, on toiminut yhteistyössä UN Womenin kanssa Sudanissa tukien 40 paikallista järjestöä. Ne ovat lisänneet naisten johtajien vaikutusvaltaa ja osallistumista sekä virallisiin että epävirallisiin rauhanaloitteisiin ja yhteisödialogeihin. Ne ovat myös auttaneet sisäisesti siirtymään joutuneita naisia ja tyttöjä saamaan hätäapua ja sukupuoleen perustuvan väkivallan palveluita.
Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli täällä.