Haluamme valtaa muutoksen tekemiseen!
Vuonna 1995 hyväksytty Pekingin toimintaohjelma on kaikkien aikojen edistyksellisin valtioiden hyväksymä dokumentti naisten oikeuksien edistämiseksi.
Jäsenvaltiot ja kansalaisyhteiskunta käsittelevät 9.-20.3.2015 YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (CSW59) kokouksessa New Yorkissa 20 vuotta täyttävän toimintaohjelman toimeenpanemista.
Kolme nuorta aktivistia kertoo, mitä sukupuolten tasa-arvo heille merkitsee ja miksi toimintaohjelma on ajankohtainen myös seuraavalle sukupolvelle.
Melissa Ruvimbo Kubvoruno
17-vuotias järjestötoimija ja NNKY-aktiivi Zimbabwesta
Sukupuolten epätasa-arvo alkaa pienestä tytöstä, joka haluaa leikkiä nuken sijaan autoilla, tai pienestä pojasta, joka pakotetaan leikkimään autoilla, vaikka hän oikeasti haluaisi leikkiä nukeilla. Tasa-arvossa on kysymys yksinkertaisista asioista. Minulle se tarkoittaa sitä, että voin opiskella halutessani fysiikkaa ilman että opettajani sanoo sen olevan poikien aine.
Meitä nuoria naisia ja tyttöjä elää kehitysmaissa 860 miljoonaa. Me olemme enemmän kuin tilasto. Meillä on 860 miljoonaa unelmaa, 860 miljoonaa ääntä, ja me haluamme valtaa muutoksen tekemiseen! Muutoksen pitää tapahtua pienimmissäkin paikoissa, käsin kosketeltavalla tavalla. Meidän pitää puhua perinteisille johtajille. Meidän pitää lähestyä heitä miesten kanssa, jotta he näkevät, että tasa-arvo ei ole vain naisten asia.
Dakshitha Wickremarathne
24-vuotias sosiaalityöntekijä ja UN Womenin neuvoa-antavan kansalaisjärjestöryhmän jäsen Sri Lankasta
Tasa-arvosta pitää alkaa puhua jo varhaisella iällä, todella varhaisella. Miksei siitä puhuta päiväkodissa? Itse olin viisivuotias, kun Pekingin toimintaohjelma hyväksyttiin. Näen, että viimeisten 20 vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia. Ensinnäkin sukupuolten tasa-arvosta on tullut vähemmän kiistanalainen kysymys kuin se oli. Ihmiset ovat avoimempia puhumaan siitä, vaikkakaan eivät niin paljon kuin haluaisimme.
Onko tasa-arvolla merkitystä miehelle? Kyllä, koska epätasa-arvossa me molemmat häviämme.
Mirna Ines Fernández
25-vuotias professori ja partiolainen Boliviasta
Nuoret osaavat ajatella boksin ulkopuolelta. He voivat itse määritellä uudelleen, mitä maskuliinisuus ja feminiinisyys tarkoittavat sekä rikkoa stereotypioita, jotka ovat sukupuolten epätasa-arvon perimmäinen syy. Oma haaveeni tasa-arvosta tarkoittaa maailmaa, jossa tytöt ja nuoret naiset voivat olla omia itsejään ja kehittyä johtajina pelkäämättä mitään.
On tärkeää että huomioimme epätasa-arvon syvemmät syyt. Meillä nuorilla on kriittinen tehtävä vaatia hallituksilta vastuullisuutta.