Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.

Valtioiden edustajat, YK-toimijat, järjestöt, yritykset ja tavalliset kansalaiset kokoontuvat ensi viikolla Generation Equality -foorumiin, joka järjestetään osittain Pariisissa, osittain virtuaalisesti.

Sen tavoitteena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa samaan aikaan, kun koronapandemia heikentää naisten asemaa ja osassa maailmaa konservatiiviset äänenpainot pyrkivät tasa-arvokehityksen heikentämiseen. Foorumiin odotetaan kymmeniä tuhansia osallistujia.

30.6.–2.7. järjestettävää foorumia johtavat YK:n tasa-arvojärjestö UN Women, Ranska ja Meksiko sekä kansalaisjärjestöt globaalista etelästä ja pohjoisesta.

Sen historiallinen tausta liittyy vuonna 1995 hyväksyttyyn Pekingin toimintaohjelmaan, jossa 189 maata lupasi vaikuttaa esimerkiksi naisten köyhyyteen, koulutukseen, terveyteen, konflikteihin ja päätöksentekomahdollisuuksiin. Toimintaohjelman kaikkia tavoitteita ei ole koskaan saavutettu,  ja tällä hetkellä osa maista pyrkii jopa hidastamaan tasa-arvokehitystä.

”Tällä hetkellä tasa-arvoa haastetaan monilta tahoilta uuskonservatiivien ja populististen voimien nousun myötä. Vastustus on aiempaa laajempaa, ja kansainvälisessä normatiivisessa työssä on vaarana jatkuvasti takapakki”, sanoi ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka eilen järjestetyssä Suomen aloitustapahtumassa.

Nyt toiveissa on järjestää suurin feministinen kokoontuminen sitten Pekingin kokouksen. Tavoitteena on, että foorumin osallistujat tekevät konkreettisia sitoumuksia ja rahoituslupauksia etenkin niillä osa-alueilla, joilla edistys on ollut hidasta. Samalla aloitetaan viisivuotinen tasa-arvokampanja.

Osallistujat tulevat monelta eri toimialalta.

”Tiedossa on, ettei tällä hetkellä olisi mahdollista saavuttaa kovin kunnianhimoista asiakirjaa perinteisellä hallitusten välisellä yhteistyöllä. Nyt pyritään saamaan aikaan tuloksia vähän edistyksellisempien valtioiden, järjestöjen, yritysten ja säätiöiden yhteistyöllä”, Viinikka kertoi.

Suomi johtaa teknologiaryhmää

Foorumin teemoja ovat muun muassa sukupuoleen perustuva väkivalta, taloudellinen oikeudenmukaisuus, seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet, ilmasto-oikeudenmukaisuus ja feministiset liikkeet sekä teknologia ja innovaatiot.

Suomi johtaa Tunisian, Chilen, Armenian ja Ruandan kanssa teknologia ja innovaatiot -toimintaryhmää, jonka tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa teknologia-alalla työskentelevien naisten määrä sekä kasvattaa tasa-arvoa edistävien teknologioiden ja innovaatioiden rahoitusta puolella nykyisestä vuoteen 2026 mennessä.

Suomi aikoo tehdä konferenssissa sitoumuksia nimenomaan teknologia-alalla mutta myös esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveydessä, Viinikka kertoi.

Foorumin tekevät ajankohtaiseksi myös koronan vaikutukset tasa-arvoon. Esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta on pandemian myötä kasvanut, samoin tyttöjen sukuelinten silpominen, teiniraskaudet ja lapsiavioliitot.

”Vaikutukset näkyvät myös naisten taloudellisessa asemassa, sillä juuri naisvaltaiset alat ovat kärsineet. Suomessakin naisten työllisyysaste on laskenut enemmän kuin miesten”, muistutti UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Foorumin ohjelma sisältää muun muassa paneelikeskusteluja, puheenvuoroja sekä kulttuuriohjelmaa. Sitä voivat seurata etänä myös tavalliset kansalaiset.

 

Teksti: Teija Laakso/Maailma.net.  Julkaistu alunperin 22.6. Maailma.netin verkkosivuilla.