Faktoja ja lukuja: Naiset ja tytöt Gazan sodassa

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

Päivitetty 30.1.2024

Hamasin 7. lokakuuta 2023 tekemän kauhistuttavan hyökkäyksen ja sitä seuranneen voimakkaan Israelin pommituksen jälkeen UN Women on työskennellyt analysoidakseen konfliktin vaikutusta naisiin, miehiin, poikiin ja tyttöihin varmistaakseen, että heidän tarpeisiinsa voidaan vastata.

Faktoja ja lukuja: Naiset ja tytöt Gazan sodassa

7. lokakuuta Israeliin tehdyssä hyökkäyksessä kuoli noin 1 200 ihmistä, joiden joukossa oli monia naisia ja ainakin 33 lasta. UN Women on huolestunut lukuisista kertomuksista seksuaalisesta väkivallasta iskujen aikana ja sen jälkeen. Lisäksi noin 250 ihmistä siepattiin, joista noin 65 on naisia.

Sadat tuhannet siviilit Gazassa ovat eläneet kuukausia sietämättömissä oloissa. Lähes miljoona naista ja tyttöä on joutunut siirtymään kotiseudultaan, ja yli 24 620 palestiinalaista on kuollut. UNICEF on kutsunut Gazaa “vaarallisimmaksi paikaksi olla lapsi”.

Gazalaiset ovat keskellä humanitaarista katastrofia. Maailman ruokaohjelman mukaan neljä viidestä gazalaisesta kärsii jo nälänhätää. Alla olevissa, arvioiduista luvuista koostuvissa tiedoissa esitetään tilannekatsaus siitä, miten Gazan naiset ja tytöt ovat joutuneet kärsimään hyökkäyksistä ja siirtymisistä sekä sosiaalisista ja taloudellisista haitoista 7. lokakuuta lähtien.

UN Womenilla on ollut Palestiinassa toimisto vuodesta 1997 lähtien, ja sen tehtävänä on auttaa naisia saavuttamaan sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset oikeutensa. Olemme edelleen paikalla Gazassa ja Länsirannikolla tarjoamassa tukea ja apua, ja jatkamme tätä niin kauan kuin se on tarpeen.

UN Women vaatii välitöntä humanitaarista tulitaukoa sekä kaikkien panttivankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista, sekä jatkuvaa ja rajoittamatonta pääsyä humanitaariselle avulle, jotta voimme helpottaa avun toimittamista. Gazan kaistalla oleville naisille on saatava elintarvikkeita, vettä, polttoainetta ja terveydenhoitotarvikkeita siinä laajuudessa, mikä on tarpeen.

Lue lisää UN Womenin laatimasta kiireellisestä analyysista Palestiinan miehitetyn alueen tilanteesta.

 

* luvut perustuvat UN Womenin arvioihin, jotka perustuvat Gazan mediatoimiston tietoihin. Luku raskaana olevista naisista perustuu YK:n väestörahasto UNFPA:n arvioihin.

Alkuperäinen teksti julkaistu täällä.

Artikkelikuva: Naiset kulkevat tuhotun Nasr-naapuruston läpi Gazan kaupungissa lokakuun 7. 2023, Heidän kotinsa on tuhottu. Kuva:  UNICEF/Mohammad Ajjou.