BLOGI: Vaikene nainen! Häiritäänkö naiset pois politiikasta?
Naisten verkkohäirintä on vakava uhka demokratialle, kirjoittaa Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen.
BLOGI: Ensi vuosi on merkittävä vaalivuosi sekä Euroopassa että Suomessa, ja huomattava vaaleihin liittyvä tasa-arvokysymys on naisehdokkaiden määrä. Heidän osallistumiselleen on kuitenkin monta estettä, joista yksi ei tunnu olevan vähenemässä.
Sosiaalinen media on olennainen osa poliittista kampanjointia ja osallistumista. Olin syyskuussa Suomen edustajana European Women’s Lobbyn Väkivaltaobservatorion kokouksessa, jossa käsiteltiin naispoliitikkoihin kohdistuvaa verkkohäirintää. Julkiseen keskusteluun osallistuvien naisten – kuten journalistien, aktivistien ja poliitikkojen – verkkohäirintä on järjestelmällistä.
Verkossa käytetään täsmälleen samoja syrjinnän ja vaientamisen mekanismeja kuin muuallakin yhteiskunnassa: pelottelu toimii. Joidenkin trollien tai suorien vihatilien tarkoituksena ei ole niinkään vaikuttaa vain kohteena olevaan naiseen, vaan luoda myrkyllisillä kommenteilla muillekin naisille olo, että aktiivisuudella on hintansa. Hyökkäämällä yhtä naista kohti halutaan osoittaa paikka kaikille. Jos yrität sanoa jotain, olet haavoittuvainen.
“Verkossa käytetään täsmälleen samoja syrjinnän ja vaientamisen mekanismeja kuin muuallakin yhteiskunnassa: pelottelu toimii.”
Joskus ihan analyyttistenkin ihmisten suusta lipsahtaa, ettei häirintää ”pidä ottaa niin vakavasti”. Liian usein myös teknologiajättien suhtautumistapa on, että tietty määrä häirintää ”nyt vain on osa elämää” ja tulee kestää. Verkkohäirintä kuitenkin on vakavaa. Sillä on laajoja seurauksia niin sen kohteeksi joutuville yksilöille kuin koko yhteiskunnallekin.
Tilastojen mukaan jopa 60 prosenttia suomalaista tytöistä pelkää osallistua nettikeskusteluihin. Millaista tuhoa demokratialle tekee se, että tytöt, naiset ja vähemmistöt pelotellaan itsesensuuriin? Miten voimme edes olettaa politiikassa tehtävän kaikkien kansalaisten tarpeita huomioivia päätöksiä, jos väestöstä suuren osan ääntä ei kuulla?
“Millaista tuhoa demokratialle tekee se, että tytöt, naiset ja vähemmistöt pelotellaan itsesensuuriin?”
On merkittävä ero siinä jätetäänkö naiset ja tytöt yksin vihan kohteeksi, vai tukeeko järjestelmä heitä. Se voi olla ratkaiseva tekijä monelle poliittista uraa harkitsevalle tytölle ja naiselle. Nyt jo hyvissä ajoin ennen vaaleja on varmistettava, ettei yksikään muutoksen tekijä jätä osallistumatta, koska häneen kohdistuvaa vihaa ei oteta vakavasti.
Naisten poliittisen osallistumisen edistäminen ja naisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän kitkeminen kuuluvat UN Womenin työn pääteemoihin. On päivänselvää, että ne kulkevat käsi kädessä. Jotta kaikki voivat osallistua tasapuolisesti, tulee verkon – kuten katujen ja kotienkin – olla turvallinen paikka myös naisille.
Kuvitus: Elina Tuomi
Lahjoita naisille ja tytöille elämä ilman väkivaltaa.