Väkivaltaa kokeneita naisia autetaan tehokkaasti Kazakstanissa
Aliya Assanova* kidnapattiin kotiseudultaan Kazakstanista ja vietiin laittomasti Uzbekistaniin, jossa hänet pakotettiin naimisiin. Ensimmäisen kerran Aliyan aviomies pahoinpiteli Aliyan 11 vuotta sitten. Suhteessa pitkään jatkunut väkivalta sai Aliyan yrittämään itsemurhaa kaksi kertaa.
”Seitsemän lapsen äitinä minulla olisi ollut mahdollisuus saada valtiolta tukea, mutta aviomieheni ei antanut minun liikkua missään, koska hän oli niin mustasukkainen”, Assanova muistelee.
”Olin hiljaa asiasta, koska ajattelin, että kukaan ei voi suojella minua. Jos minulla olisi ollut tietoa, olisin voinut tehdä elämässäni muutoksen jo aiemmin”, hän jatkaa.
Aliya onnistui pakenemaan alkuvuodesta 2017 eteläkazakstanilaiseen Shymkentin kaupunkiin viiden lapsensa kanssa. Kaupungissa hän kuuli ”Kazakstan vapaaksi väkivallasta” -tiimistä, joka kiersi alueella. Aliya etsi tiimin ja sai lakiapua, sairaanhoitoa ja psykologista neuvontaa. Hän onnistui myös hakemaan valtiolta etuuksia perheensä auttamiseksi.
Aliyaa auttanut tiimi on osa UN Womenin ja Kazakstanin valtakunnansyyttäjänviraston yhteistä hanketta. Tiimiin kuuluu asianajaja, poliisi, psykologi, lääkäri ja sosiaalityöntekijä. Tämä moniammatillinen tiimi tapaa väkivaltaa kokeneita naisia tukien heitä väkivallattoman elämän alkuun.
Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on laajalle levinnyt ja syvässä istuva ongelma monessa Keski-Aasian maassa. Kazakstanin valtakunnansyyttäjänviraston mukaan vuonna 2016 joka kolmas murha Kazakstanissa tapahtui perheen sisällä. Viime vuonna maassa rekisteröitiin lähes 2 500 tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivallan tekoa – määrä on vain jäävuorenhuippu, sillä moni väkivaltaa kokenut kärsii hiljaisuudessa.
Myös 56-vuotias Aigul Serikova* vaikeni kokemuksistaan monen vuoden ajan. Aigulin 34-vuotias poika pahoinpiteli äitiään jatkuvasti. Aigulia hävetti puhua asiasta. Vasta kun Aigul kuuli valtakunnansyyttäjänviraston kampanjasta, joka kehotti naisia puhumaan, hän rohkaistui kertomaan kokemuksistaan.
Kazakstanin valtakunnansyyttäjänviraston ja UN Womenin yhteisen hankkeen tarkoituksena on vähentää perheväkivaltaa ja auttaa väkivaltaa kokeneita naisia Kazakstanissa. Hankkeen alkuvaiheen toteutus keskittyy vuoden 2017 kesän ja syksyn aikana Etelä-Kazakstanin alueelle. Ensimmäisen kuukauden aikana moniammatillinen tiimi ehti vierailla alueen 37 kaupungissa ja kylässä ja tavoitti lähes 20 000 naista ja miestä.
Hankkeen kokonaisvaltainen lähestymistapa tuottaa tulosta. Vierailun myötä viranomaisille on raportoitu 14 uutta seksuaalista hyväksikäyttö- ja 300 perheväkivaltatapausta. Samalla yli 3 000 nuorelle on järjestetty koulutusta sukupuolen perusteella tapahtuvasta väkivallasta, sukupuolten tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.
”Naisiin kohdistuva väkivalta on sekä syy että seuraus sukupuolten epätasa-arvosta, ja siitä aiheutuu suoria kustannuksia maan taloudelliselle ja demokraattiselle kehitykselle”, sanoo Elaine Conkievich, UN Womenin edustaja Kazakstanissa, Tadžikistanissa, Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa.
Hanke on ehtinyt kylvää muutoksen siemeniä myös kansallisella tasolla. Kazakstanin hallitus on toteuttanut useita toimenpiteitä jatkaakseen hankkeessa alkanutta työtä myös tulevaisuudessa. Etelä-Kazakstaniin on muun muassa perustettu väkivallan vähentämiseen keskittyviä keskuksia, joista väkivaltaa kokeneet naiset saavat heille räätälöityjä ilmaisia palveluita. Lisäksi tulevaisuudessa jokaisen avioliittotodistusta hakevan kazakstanilaisen täytyy käydä pakollinen perheväkivaltaa ehkäisevä koulutus.
*Haastateltujen nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.
(Kuvat: UN Women/Aijamal Duishebaeva)