Toreista turvallisempia työpaikkoja Papua-Uuden-Guinean naisille
Kahdeksan kymmenestä torikauppiaasta Papua-Uuden-Guinean pääkaupungissa Port Moresbyssa on naisia. Monet heistä elävät äärimmäisessä köyhyydessä. Vihannesten myynti on heidän ainoa tulonlähteensä. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat yksinhuoltajat ja lesket, jotka köyhyyden lisäksi joutuvat yhteisön syrjimiksi.
Monet naisista ovat myös väkivallan uhreja. Marry Pialayan tarina on tyypillinen: “Mieheni hylkäsi minut, kun lapseni oli kolmivuotias. Siitä lähtien olen ansainnut elantoni torilla ja maksanut lapseni koulumaksun. En saa tukea mistään.”
Näille naisille vihannestori on työpaikka, jonne heidän on tultava joka päivä ansaitakseen niukan toimeentulonsa. Toreilla kuitenkin tehdään muutakin kuin käydään kauppaa.
Koska muita paikkoja sosiaaliseen kanssakäymiseen ei ole, toreilla pelataan uhkapelejä ja juopotellaan.Tämä uhkaa naisia, jotka ovat riippuvaisia torista raapiakseen elantonsa kasaan.
Yli puolet naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa
Viime vuosina toreilla tuotteitaan myyviin naisiin kohdistuvasta väkivallasta on raportoitu enenevässä määrin. UN Womenin tekemän tutkimuksen mukaan 55 prosenttia naisista on kokenut jonkinlaista seksuaalista väkivaltaa torilla.
Kaikilla toreilla tapahtuu erityisesti nuoriin naisiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä, etenkin uhkapelien ja juomisen yhteydessä. Huonot myyntitilat aiheuttavat erimielisyyksiä myyjien välillä, ja riittämättömät varasto- ja saniteettitilat aiheuttavat turvallisuus- ja terveyshuolia.
“Tori on turvaton etenkin yöllä. Jätämme yli jääneet vihannekset ja lähdemme. Aamulla saamme huomata, että pussimme on leikattu auki ja kaukau, perunat, banaanit ja kookospähkinät on varastettu. Olemme raportoineet poliisille, joka ei ole meitä auttanut”, kertoo Janet Osi, yksi torikauppiaista.
Toinen torimyyjä Shirley Miria kertoo omista turvattomuuden kokemuksistaan: “Päivän päätteeksi jotkut ihmiset seurasivat meitä yrittäen viedä kassimme. Joskus humalaiset estävät kulkumme ja heille täytyy maksaa, jotta pääsemme pois alueelta.”
Torilla tuotteitaan myyvät naiset joutuvan säännöllisesti kiristyksen uhriksi. Torimaksut kerätään moneen kertaan ja usein naiset siirretään väkisin pois torikatoksista tai jopa koko torin alueelta myymään hedelmiä ja vihanneksia vilkasliikenteiselle kadulle tai avoviemärien ja jätealueiden lähelle. Koska päivähoitoa ei ole, naisten lapset vaeltavat näissä terveydelle vaarallisissa, likaisissa paikoissa.
Muutos on mahdollinen
UN Womenin tavoitteena on tarjota kaikille naisille mahdollisuus ihmisarvoiseen työhön ja omien tulojen hankkimiseen. Kahden vuoden kuluessa on saatu aikaan valtavia muutoksia Gerehun torilla, yhdellä Port Moresbyn pääasiallisista markkinapaikoista.
Osana UN Womenin Safe Cities -ohjelmaa Gerehun torimyyjät ovat alkaneet osallistua asioista päättämiseen. Yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa UN Women kehittää innovatiivisia aloitteita, jotka parantavat torimyyjien työolosuhteita ja jokapäiväistä turvallisuutta.
Pilottitorin myyjien kanssa toreilla vuodesta 1983 voimassa olleet ohjesäännöt on tarkistettu, jotta ne huomioivat molemmat sukupuolet ja naisiin kohdistuvan väkivallan. Toreilla on otettu käyttöön uudet, läpinäkyvät säännöt maksujen keräämiseksi, jotta naisilta ei voida enää kiristää monia maksuja päivän aikana.
Torin infrastruktuuri on uudistettu turvallisemmaksi. Torimyyjien käyttöön on rakennettu wc-tilat, suihkut ja paremmat myyntitiskit. Toreilla on nyt myös saatavissa puhdasta vettä. Parhaillaan testataan uutta lähetejärjestelmää, joka palvelee väkivallan kohteeksi joutuneita naisia.
Uusia toreja mukaan ohjelmaan
Geherun pilottitorin hyviä kokemuksia aiotaan laajentaa. Seuraavaksi uudistetaan täysin Gordonin torialue, joka on paitsi kaupungin vilkkain myyntipaikka, myös koko Tyynenmeren alueen suurin tori.
Myös torikauppiaiden lapset hyötyvät muutoksista. Gerehun ja Gordonin toreille avataan kirjastot, joissa lapset voivat viettää päivän turvallisessa ympäristössä uusia asioita oppien samalla kun heidän äitinsä ovat töissä. Tällä on suuri merkitys naisille, joilla ei ole varaa maksaa lastenhoidosta.
“Naisille turvallinen tori on turvallinen kaikille”, summaa Alethia Jimenez, ohjelman tiimiesimies Papua Uudessa-Guineassa.
Hän korostaa hyvää yhteistyötä, jonka ansiosta UN Women on saanut hankkeen toimimaan.
“Port Moresbyn turvallisten kaupunkien ohjelma kutsuu kaikki sidosryhmät mukaan tähän aloitteeseen.”