Tehtaan naiset nousivat seksuaalista häirintää vastaan Kambodzassa
”Tehtaan miehet tuijottivat minua ja sanoivat, että olin tarpeeksi vanha ’syötäväksi’. Olin juuri aloittanut. Jopa lyhyt matka ompelukoneeltani vessaan oli hyvin ahdistava. Jos sanoin vastaan, asiat menivät vain huonompaan suuntaan”, 20-vuotias Yoeurn Reaksa kertoo häirintäkokemuksistaan kambodzalaisessa tekstiilitehtaassa.
Kambodzassa naisista 70 prosenttia työskentelee haavoittuvassa asemassa – yli 500 000 naista tekstiili- ja kenkätehtaissa. Naisten seksuaalinen häirintä on yleistä sekä kadulla että työpaikoilla.
”Kambodzalaisen kulttuurin mukaan miehet nähdään kullan ja naiset kankaan arvoisina. Se ei ole oikein”, tehtaassa työskentelevä 24-vuotias Chhun Srey Sros sanoo.
”Yhteisöni naiset pelkäävät olla myöhään illalla ulkona, koska naapurit puhuvat heistä silloin pahaa. Meitä nimitellään ja meidät tuomitaan, jos olemme yön yli ulkona”, hän jatkaa.
Nykyään Srey Srosilla ja Reaksalla on keinoja puhua häirintää ja syrjintää vastaan. Naisten työpaikka valittiin mukaan UN Womenin tukemaan projektiin, jossa kitketään seksuaalista häirintää kambodzalaisissa tehtaissa. Tehtaassa käynnistettiin seksuaalisen häirinnän vastainen kampanja, joka rohkaisi työntekijöitä tuomaan häirintätapaukset esiin ja takasi että häirintään syyllistyneitä rangaistaan.
”Asiat ovat muuttuneet paljon. Kampanjan myötä jokainen työpaikallamme tietää, ettei seksuaalista häirintää hyväksytä ja että häirintätapaukset otetaan vakavasti. Voin nyt pitää taukoja ilman pelkoa häirinnästä. Tunnen oloni turvalliseksi ja onnelliseksi”, Reaksa kertoo.
”Seksuaalinen häirintä ei koske pelkästään yksilöä, vaan vaikuttaa koko yhteisöön. Sen ehkäiseminen edellyttää naisten voimaannuttamista. Yhdessä voimme tehdä häirinnästä lopun”, Srey Sros sanoo.
(Kuvat: Charles Fox)