Palestiinassa naiset kestävät kaksinkertaisen väkivallan taakan
Zaharan* ero toisesta aviomiehestä oli perheen kunnialle liikaa. Sen sijaan että Zahara olisi saanut tukea vaikeassa elämäntilanteessa, perhe lukitsi hänet hylättyyn taloon. Zaharan painajainen vankeudessa kesti yli neljä vuotta. Viimein poliisi löysi ja vapautti hänet nimettömän vihjeen perusteella.
Poliisin perhetukiyksikkö neuvoi Zaharaa nostamaan syytteen perhettään vastaan, mutta Zahara kertoo, ettei hän halunnut lisätä perheen häpeää entisestään.
”Veljeni allekirjoitti lupauksen, ettei hän vahingoita minua. Uskoin heitä ja ajattelin että tilanne muuttuisi. Mutta ei se muuttunut”, Zahara sanoo nyt.
Zaharan kokemukset eivät ole ainutkertaisia Palestiinassa, jossa naiset joutuvat kestämään kaksinkertaisen väkivallan taakan: miehityksestä johtuvan ja omien perheidensä sisällä tapahtuvan. Kolmasosa perheväkivaltaa kokevista naisista vaikenee kokemuksistaan ja vain harvat kääntyvät apua tarjoavien tahojen puoleen. Useimpia tapauksia ei koskaan raportoida viranomaisille.
Käsitykset perheen kunniasta ja naisten aiheuttamasta häpeästä istuvat syvässä. Myös Zahara sai kokea yhteisön murskaavan mielipiteen.
”Kun poliisi puuttui asiaan, kaikki kylän ihmiset syyttivät minua perheeni häpäisemisestä. He eivät koskaan kyseenalaistaneet sitä, miten perheeni kohteli minua”, Zahara sanoo.
Viranomaiset tarvitsevat koulutusta
Johtava syyttäjä Dareen Salheyeh sanoo, että väkivallasta kärsivien naisten ja tyttöjen asioiden hoitaminen vaatii ammattitaitoa.
”Näiden tapausten käsittely vaatii herkkyyttä aiheelle, myös tietoisuutta ja tahtoa”, hän sanoo.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women toimii tilanteen muuttamiseksi, jotta naisten ihmisoikeuksia palestiinalaisalueilla voidaan vahvistaa.
Dareen on yksi syyttäjistä, jotka UN Women on kouluttanut hoitamaan naisiin kohdistuvia väkivaltatapauksia. Keväällä 2014 viranomaiset perustivat ensimmäisen perheväkivaltaan erikoistuneiden syyttäjien poolin Länsirannalle.
”Erikoistuneet syyttäjät toimivat jokaisella alueella ja ovat ainoa toimivaltainen viranomainen, joka käsittelee naisiin ja tyttöihin kohdistuvia väkivaltatapauksia. Erikoistuminen takaa toimenpiteiden nopeudeun, ammatillisuuden ja päätöksenteon”, kertoo Dareen, joka on koulutuksen jälkeen noussut valtakunnansyyttäjänviraston tasa-arvoasioiden vastuuhenkilöksi.
Monet Palestiinan lait ovat vanhentuneita eivätkä vastaa nykypäivän tilanteeseen, mutta muutoksia ei ole saatu aikaan maan sisäisen poliittisen kriisin vuoksi. Lakia säätävän neuvoston toiminta on ollut pysähdyksissä vuodesta 2007 lähtien, joten lakimuutoksia ei ole saatu aikaan. Tämä ei Dareenin mukaan voi olla este sille, että naiset saavat oikeutta ja suojelua.
”Jos toteutamme lakia kirjaimellisesti ja tuomme mukaan vielä omat uskomuksemme, yhteiskunta ei muutu”, Dareen sanoo. Hänen mukaansa UN Womenin järjestämät työpajat ja eri toimijoiden tapaamiset ovat antaneet viranomaisille työkaluja lakien hengen toimeenpanemiseen, jotta uhrit saavat aina suojelua ja syylliset joutuvat vastuuseen teoistaan.
Mehwar tarjoaa tukea
Olennaisen tärkeää on myös, että väkivaltaa kokeneet naiset osataan lähettää oikeisiin paikkoihin hakemaan tukea. Palveluiden järjestäminen väkivallan uhreille on yksi UN Womenin kiireellisistä prioriteeteista.
Perheensä vangitsemaksi joutunut Zahara sai avun Mehwar-keskuksesta. UN Womenin tuella perustettu Mehwar-keskus on ensimmäinen kokonaisvaltaista palvelua väkivallan kohteeksi joutuneille naisille ja tytöille tarjoava paikka Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla. Keskuksesta naiset saavat neuvoja niin ehkäisyä kuin turvallisuutta koskevissa asioissa sekä tarvitsemiaan sosiaali-, psykologi- ja lakipalveluita. Lisäksi siellä on naisten ja lasten turvakoti.
Zahara kertoo, että Mehwar-keskuksen ansiosta hän pystyi rakentamaan elämänsä uudelleen. Hän sai ammattikoulutusta, apua työpaikan löytämiseen ja yhteistyöhön perheen ja yhteisön kanssa, jotta hän pääsi uudelleen kiinni normaalielämään.
“Ilman turvapaikkaa Mehwarissa ja sen henkilökunnan tukea en olisi koskaan pystynyt nousemaan takaisin jaloilleni ja vaatimaan oikeuksiani”, Zahara sanoo.
* Nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi