Nuorissa on voimaa! Näin tasa-arvo etenee Kirgisiassa
On lauantaiaamu, mutta Asylbashin kylässä Kirgisiassa 15-vuotias Diana Ruslan valmistautuu lähtemään tänäänkin kouluun. Kyseessä ei ole kuitenkaan tavallinen koulupäivä, vaan Diana luokkatovereineen käyttää päivän keskustelemalla kotikylänsä naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja toimenpiteistä väkivallan kitkemiseksi.
Diana on yksi nuorista ”muutosagenteista”. UN Womenin tuella yli 15 000 kirgiisinuorta – heistä kaksi kolmasosaa tyttöjä – on tarttunut toimeen naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustamiseksi omissa yhteisöissään. Muutosagentit kouluttavat muita nuoria omissa kouluissaan, kannustavat kansalaisjärjestöjä paikallisiin rauhaa tukeviin aloitteisiin ja pitävät yhteyttä paikallisiin viranomaisiin, jotta nämä toimivat naisten ja tyttöjen suojelemiseksi säädettyjen lakien toteuttamiseksi.
Diana kertoo, että UN Womenin tuella hän on saanut paljon tietoa ihmisoikeuksista.
”Me erilaisia näkemyksiä, etnisiä taustoja ja uskontoja edustavat tytöt ja pojat olemme oppineet toimimaan tiiminä. Teemme yhdessä työtä lapsiavioliittoihin, morsiamenryöstöihin ja perheväkivaltaan puuttumiseksi. Opetamme yhteisöjämme kunnioittamaan moninaisuutta”, Diana sanoo.
Nuorten yhteistyö yli etnisten jakolinjojen auttaa rakentamaan yhteenkuuluvuutta ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Kirgisian maaseudulla kyse on aivan uudesta ajattelutavasta.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on tehnyt Suomen tuella pitkäjänteistä työtä nuorten elämäntaitojen ja elinkeinojen vahvistamiseksi vuodesta 2012 lähtien. Tytöt oppivat puolustamaan oikeuksiaan ja saavat valmiuksia toimia työ- ja talouselämässä hankkiakseen elannon aikuisikään kasvaessaan. Tämä työ on tärkeää myös avioitumisiän nostamiseksi, sillä lapsiavioliitot ovat edelleen yleisiä Kirgisiassa.
Dianan muutosagenttitoveri Aigul Bektemirova on nuoresta iästään huolimatta innokas ihmisoikeuspuolustaja.
”Tiesin että minun pitää tehdä jotain varhaisten avioliitojen pysäyttämiseksi. Aloin kertoa kylän asukkaille lapsiavioliittojen haitoista. Suostuttelen heitä myös lopettamaan uskonnolliset avioliitot alaikäisten kanssa siellä, missä avioliittoja ei merkitä väestörekisteriin”, hän kertoo.
Myös pojat oppivat työelämässä tarvittavia taitoja – ja samalla sukupuolten tasa-arvoa. Miespuoliset vertaiskouluttajat vievät muutosta eteenpäin myös jalkapalloseuroissa, joissa he kertovat muille pojille tyttöjen kunnioittamisesta ja tasa-arvosta.
Ankaran ilmaston koettelemassa Jumgalin vuoristokylässä 15-vuotias poika Aibek Muratov on oppinut kasvattamaan ruokaa. Hän esittelee ylpeänä kompostiaan, kasvihuonettaan ja muita uusia asioita perheensä pienellä maatilkulla, josta hän huolehtii koulupäivän jälkeen.
“Ennen tähän projektiin osallistumista ajattelin, että lopetettuani koulun sieppaisin itselleni tytön ja pakottaisin hänet pysymään kotona ja hoitamaan kaikki kotityöt kun minä olen töissä. Se on yleinen käytäntö kylässämme”, hän kertoo.
”Mutta nyt haluan mennä naimisiin koulutetun naisen kanssa, joka oikeasti haluaa olla minun kanssani. Aion kohdella häntä tasa-arvoisesti ja voimme viljellä maata yhdessä.”
Aibekista on kuoriutunut tyttöjen koulutuksen voimakas puolestapuhuja. Hän vetoaa myös muihin ikätovereihinsa, että he kieltäytyisivät morsiamenryöstöstä, joka käytännössä tarkoittaa tytön sieppaamista ja pakottamista avioliittoon ja raskaaksi tulemiseen varhaisella iällä.
Yhdessä nuorten kanssa UN Women tekee muutosta sadassa Kirgisian kylässä myös tulevien vuosien aikana. Maan opetusministeriö on innostunut menestyksekkäästä toimintamallista, ja suunnitelmissa on tulevaisuudessa tehdä vastaavaa työtä koko maassa.
Jo nyt tulokset puhuvat puolestaan: ihmisten väliset suhteet ovat parantuneet, tytöt tulevat myöhemmin raskaaksi ja nuorten muuttoaalto pois maalaiskylistä on laantunut.
(Kuvat: UN Women/Gerald Gunther)