Nuoret ja tasa-arvo Kirgisiassa
Tian Shan -vuorilla sijaitsevan syvänsinisen Issyk Kul -järven rannalla kaikuu iloinen nauru. Yli 40 opiskelijaa ja useita opettajia eri puolilta maata on kokoontunut idylliseen Sinegoryen leirikeskukseen Koillis-Kirgisiaan opiskelemaan tasa-arvoon ja tyttöjen oikeuksiin liittyviä asioita.
Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta, morsiamen ryöstöt ja varhaiset pakkoavioliitot ovat Kirgisiassa arkipäivää. UN Womenin kurssilla nuoret oppivat, miten perustuslaki ja kansainväliset
sopimukset suojelevat heidän oikeuksiaan.
Dilshat Mashanlo on 17-vuotias lukiolaispoika, jonka ajattelutapoihin koulutuksella on ollut mullistava vaikutus. Hän pohtii, ettei ole kaveripiirissään edes tullut ajatelleeksi, millainen vaikutus väkivallalla on niin naisten ja tyttöjen elämään kuin koko maan talouteen.
“Jos vertaisit meitä ennen ja jälkeen koulutuksen, huomaisit valtavan eron asenteessamme väkivaltaa kohtaan, samoin halukkuudessamme puuttua siihen”, Dilshat sanoo. Palattuaan kursseilta Dilshat aikoo perustaa yhteisöönsä miesten kerhon edistämään sukupuolten tasa-arvoa.
Pushkinin lukiossa Uch-Korgonin kylässä opiskeleva Madina Dadaeva on jo alkanut toimia. Hän työskentelee koulussaan projektissa, jonka tarkoituksena on pysäyttää vanhempien järjestämät pakkoavioliitot. Koulun tytöistä melkein joka kolmas pakotetaan järjestettyyn liittoon, jolloin he menettävät mahdollisuuden jatko-opintoihin.
“Olemme kuulleet, että emme ole yksin, ja että UN Women työskentelee parantaakseen asioita”, Madina sanoo.
“Tahdon antaa oman panokseni yhteisön kehittämiseen, ja uskon, että voimme vähentää pakkoavioliittojen määrää.”
Kurssilaiset ovat toimineet syyskuusta alkaen vertaistukihenkilöinä ja innostaneet koulutovereitaan mukaan toimintaan. Myös opettajien työn tueksi UN Women on kehittänyt valmiin koulutusohjelman luokissa käytettäväksi. Opettajana toimivan Yusupova Wungerin kokemukset ovat rohkaisevia.
“Koulutus käsitteli omaa yhteisöämme koskettavia aiheita. Opiskelijat tekivät morsiamen ryöstöstä koskettavan näytelmän, ja yleisö eläytyi uhrin tuntemuksiin kaameassa kokemuksessa”, Yusupova kertoo.
Tänä vuonna ohjelmassa on mukana nuoria ja opettajia 30 kylästä ja kaupungista ympäri Kirgisiaa. UN Womenin kouluttaja Munira Noruzbaeva on tyytyväinen.
“Olen huomannut, että jokaisella osallistujalla on inspiraatiota ja yksilöllisiä taitoja. Lapset haluavat olla aktiivisia, ja tuemme heidän pyrkimyksiään.”