Naisten shampoobisnes kukoistaa Guatemalassa

Tue naisten yrittäjyyttä

Guatemalan Polochic-laakson naiset löysivät takapihaltaan uuden elinkeinon. Itse viljellyistä aineksista valmistettu shampoo takaa tuoton, josta jää myös säästöjä pahan päivän varalle.

Guatemalan Polochic-laaksossa elää pieni alkuperäiskansaan kuuluva yhteisö, joka on riippuvainen viljelystä ja joista, joita pitkin he soutavat myymään satoaan. Ilmastonmuutos, puukato ja veden valjastaminen energiantuotantoon ovat kuitenkin muuttaneet elintärkeiden jokien suuntaa. Tulvat yleistyvät vuosi vuodelta, ja myös niiden tuhovoima jatkaa kasvamistaan.

”Kun veden pinta on korkealla, emme voi ylittää jokea ja neuvotella hyviä hintoja tuotteillemme. Veden pinnan noustessa joudumme menemään suojaan”, kertoo 36-vuotias seitsemän lapsen äiti Carlotta Sam Pac.

Tänä vuonna yhteisön naiset ovat kuitenkin paremmin varautuneita tulviin. UN Womenin tukemassa projektissa naiset ovat oppineet valmistamaan luonnonmukaista shampoota omien viljelypalstojensa ja puutarhojensa aineksista, kuten aloesta, kaakaosta, avocadosta ja hunajasta. UN Women on myös tukenut naisia tuotteiden markkinoinnissa ja pakkausten suunnittelussa.

Shampoobisnes on alkanut kukoistaa lyhyessä ajassa.

Aldea Campurin kylässä asuva Manuela Caal Tot de Mac esittelee valmistamiaan shampoita.

Yhdestä litrasta shampoota naiset voivat saada jopa 30 Quetzalia. Siitä jää rahaa myös säästöön, ja yhteisön ruokaturva on parantunut. Samalla naiset ovat oppineet taloustaitoja, kuten kirjanpitoa ja kuinka perustaa säästöjä ja ryhmälainoja.

”Säästämme, jotta meillä on pääomaa valmistaa vielä enemmän shampoota. Ennen myin shampoota ainoastaan yhteisön sisällä. Nykyään voimme tehdä parempia tuotteita ja myydä niitä myös kaupungissa”, Carlotta kertoo.

Vuodessa naisten ryhmä on kerännyt jopa 1000 Quetzalia säästämällä ja ryhmälainojen avulla. Sen ansiosta naiset voivat varautua paremmin luonnonkatastrofeihin tai muihin vaikeuksiin. Säästöistä on riittänyt myös Carlotan tyttären yliopisto-opintojen tukemiseen.

Shampoobisnes hyödyttää koko yhteisöä. Naiset ovat kokoontuneet Carlotan (keltaisessa paidassa) kuistille.

Myös yhteisön miesten asenteet ovat muuttuneet. Ennen naiset tekivät yksin kaikki kotityöt, mutta uuden elinkeinon myötä ne on jaettu tasa-arvoisemmin.

“Miehemme ymmärtävät nyt, että voimme itse hallita rahankäyttöämme ja auttaa kotitalouksiamme. He tietävät, että tunnemme taloudelliset oikeutemme, eivätkä kohtele meitä enää huonosti”, Carlotta iloitsee.


Projekti on osa UN Womenin ja muiden YK-järjestöjen (FAO, WFP, IFAD) yhteistä ohjelmaa, jossa tuetaan maaseudun naisia taloudellisen itsenäisyyden saavuttamisessa. Guatemalassa projekti on tavoittanut jo 1600 alkuperäiskansaan kuuluvaa naista, joista 135 on alkanut johtaa omaa järjestöä. Ohjelma toimii myös Etiopiassa, Kirgisiassa, Liberiassa, Nepalissa, Nigeriassa and Ruandassa. Tule mukaan tukemaan työtämme naisten taloudellisen itsenäisyyden puolesta.

Kuvat: UN Women/Ryan Brown