Naisten ja miesten yhteistyö mullisti elämän ruandalaisella osuustoimintatilalla
“En koskaan uskonut, että voisin maksaa kaikkien viiden lapseni koulumaksut ja vielä sairausvakuutuksenkin perheellemme!” iloitsee Euphrasia Musabyemariya.
Euphrasia on yksi osuustoimintatilan viljelijänaisista Kirehen alueella Ruandassa, kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Kigalista. Maatilan nimi on osuvasti Ibyiza Birimbere, joka paikallisella kielellä tarkoittaa kulkemista kohti parempaa tulevaisuutta.
Tämä osuustoimintatila on nimensä veroinen, sillä se on mukana YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin ohjelmassa, jonka ansiosta viljelijät ovat alkaneet ajatella uudella tavalla naisten ja miesten erilaisia tarpeita. Uusia ihmisiä on tullut osuuskuntaan, ja erityisesti naisia. Tilan puheenjohtaja onkin johdatellut osuuskuntaa paitsi lisäämään tuottavuutta myös nousemaan esimerkiksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta.
Osuuskunta rohkaisi jäsenenään olevia miehiä tuomaan vaimonsa ja muut kylän naiset mukaan toimintaan. Muutos on alkanut kantaa hedelmää.
“Ennen mieheni lähti aamuisin osuuskunnan kokouksiin, eikä koskaan kertonut mitä siellä oli meneillään. Minä en koskaan nähnyt rahoja, jotka sadon myynnistä saatiin”, Euphrasia kertoo.
Ennen liittymistään osuuskuntaan Euphrasia viljeli pienellä maatilkullaan maissia ja vihanneksia hengenpitimiksi. Osuuskuntaan liityttyään Euphrasia ja aviomies yhdistivät voimansa ja päättivät keskittyä maissin viljelyyn. Heidän satonsa nousivat kolminkertaiseksi.
Euphrasia on saanut koulutusta budjetointiin ja talousasioiden hoitoon sekä yhteisen pankkitilin miehensä kanssa. Tänään hänellä on miehensä kanssa tasavertaiset mahdollisuudet käyttää maissin myynnistä saatuja tuloja ja molemmilla puolisoilla on sanansa sanottavana kodin päätöksistä ja rahojen käyttämisestä.
UN Womenin ohjelmasta on ollut muitakin hyötyjä. Aiemmin hallituksen osuustoimintatilalle takaamat lannoitteet päätyivät usein myytäväksi Tansanian rajan yli sen sijaan, että ne olisi käytetty satoja parantamaan. Kun naiset otettiin mukaan päätöksentekoon, loppui laiton myynti kuin seinään. Myös lainoja alettiin myöntää viljelijöille vain, kun sopimuksen allekirjoittajina olivat sekä mies että vaimo. Seurauksena lainojen takaisinmaksu on vuodessa parantunut dramaattisesti. Tilastot ovat lahjomattomia: naiset maksavat lainansa takaisin monta kertaa miehiä tunnollisemmin.
Tasa-arvolla on suora yhteys satojen kasvamiseen. Sitä kautta perheet saavat tuloja ja nälkäisten määrä vähenee. Osuustoimintatilan muutokset ovat heijastuneet myös käsityksiin sukupuolirooleista. Kun naiset ja miehet olivat ennen erillään ja tuskin puhuivat toisilleen, tänään kaikki istuvat yhdessä neuvottelupöydän ääressä ja vaihtavat tasaveroisina näkemyksiä osuuskunnan tulevaisuudesta.
UN Women tekee Kirehen alueella vastaavaa työtä viidentoista osuustoimintatilan kanssa. Euphrasian ja hänen kaltaistensa naisten tuntemukset ovat vakuuttavin todiste ohjelman menestyksestä: “Kaikkein tärkeintä on se, että en enää pelkää sairastuvani ja tulevani kyvyttömäksi viljelemään tai hoitamaan lapsiani. Nyt minulla on varaa vakuutukseen ja voin mennä terveyskeskukseen.”