Naiset rakentavat rauhaa Burundissa
Burundin sisällissota vei hengen kolmelta sadalta tuhannelta ihmiseltä ajoi sadat tuhannet pakoon sotaa vuosina 1993–2005. Viime vuonna räjähdysaltis tilanne purkautui jälleen uusina selkkauksina.
59-vuotiaalla Rose Nyandwilla on kivuliaat muistot konflikteista. Vuonna 1972 hän menetti isänsä ja joutui jättämään koulun kesken. 1990-luvulla hän menetti aviomiehensä sisällissodassa. Kaikesta huolimatta Rose ei ole antanut menetyksien lannistaa itseään.
Kahdeksan lapsen yksinhuoltajaäiti sai uuden merkityksen elämäänsä ja löysi yhteisöllisyyden tunteen työskennellessään naisjärjestöissä. Tällä hetkellä Rose on sovittelijana Makamban eteläisessä provinssissa Women Network for Peace and Dialogue -järjestössä, joka edistää rauhaa ja vuoropuhelua.
Tammikuusta 2015 lähtien järjestö on työskennellyt UN Womenin tukemana viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan ja yhteisöjen kanssa, jotta väkivaltaisuudet ja konfliktien puhkeaminen voitaisiin estää.
”Konfliktien uhreilla on luottamus meihin ja siihen, että selvitämme heidän ongelmansa tehokkaasti ja heitä kunnioittaen. Meidän strategiamme on luoda yhteistyökumppaneita, jottei yhteisö luule, että toimimme vain yksin”, Rose kertoo.
Tuhansia konflikteja on vältetty naisten avulla
Verkosto koostuu 534 sovittelijasta, jotka työskentelevät 129 kunnassa ympäri Burundia.
Sovittelijoina toimivat naiset onnistuivat pelkästään viime vuonna estämään yli 5 000 konfliktia paikallisella tasolla. Naiset saivat myös poliitikot, turvallisuusjoukot ja kansalaisyhteiskunnan vuoropuheluun Burundin 17 maakunnassa.
Sovittelun tarve on jatkuva sisällissodan jälkeisessä tilanteessa. Vastikään vuoden 2015 vaalien alla vallassa olevan presidentin ehdokkuus kolmannelle kaudelle lietsoi uutta poliittista ja turvallisuuskriisiä. Opposition mukaan ehdokkuus oli laiton. Huhtikuussa 2015 hallituksen ja opposition väliset jännitteet johtivat väkivaltaan turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä. Tämä teki naispuolisten sovittelijoiden työn vielä tärkeämmäksi.
Yli 230 000 ihmistä on lähtenyt maasta viime vuoden aikana. Hallituksen ja opposition välisistä kiistoista huolimatta myös muutosta parempaan on kuitenkin tapahtunut.
Jännittyneessä poliittisessa ympäristössä naiset ovat puuttuneet perintö-, sosiaali- ja maanperimisasioihin yhteisöissä. He ovat saaneet luottamusta ja käytännön osaamista poliittisiin konflikteihin puuttumisessa ja osaavat käsitellä arkaluonteisia asioita yhä paremmin. Sovittelijana toimivat naiset lieventävät jännitteitä esimerkiksi sovittelemalla turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välejä sekä toimimalla poliittisten vankien vapauttamisen puolesta.
Sovittelijoiden tukeminen on tärkeää
Burundin turvallisuusjoukkoja on syytetty kymmenien ihmisten tappamisesta joulukuussa 2015. Sisällissodan vaara on noussut uudelleen ajankohtaiseksi.
”Olemme työskennelleet paljon vakuuttaaksemme nuoria olemaan käyttämättä väkivaltaa turvallisuusjoukkoja vastaan”, sanoo 50-vuotias väsymätön yhteisöjohtaja Jocelyne Ndayirorere.
”He ovat ymmärtäneet sanomamme ja he kiittävät meitä neuvoista.”
Rosen ja Jocelynen kaltaiset naispuoliset sovittelijat tulivat valituksi tehtävään, koska heillä oli aiempaa kokemusta liittyen konfliktien estämiseen ja ratkomiseen. UN Women on kouluttanut heitä edelleen.
Suurin osa uhreista, jotka kääntyvät heidän puoleensa, ovat naisia. He raportoivat, että naispuoliset rauhanvälittäjät ymmärtävät heitä paremmin kuin useimmiten miespuoliset perinteiset tahot, jotka ratkovat konflikteja. Nämä miehet pyytävät tänä päivänä näitä naispuolisia sovittelijoita auttamaan heitä konfliktien ratkomisessa.
”Kun tapaukset tuodaan meille, kaikki kunnan sovittelijat kokoontuvat antamaan neuvoja uhrille ja auttavat uhria viemään asian eteenpäin oikeuden käsittelyyn”, kertoo Rose.
Kaikesta huolimatta Rose sanoo, että kaikki miehet eivät tue heidän työtään. Tämä asia kuitenkin muuttuu hiljalleen.
”Nyt kun Burundin kriisi pitkittyy, on tärkeää jatkaa naisten kykyjen vahvistamista ja tukemista sekä kaikkien osapuolten sitouttamista rauhaan”, sanoo UN Womenin Burundin-edustaja Jeremie Delage.
”Naisilla on päärooli konfliktien estämisessä ja varhaisessa ennakoinnissa. Naiset ovat konfliktien ratkaisun ydin.”
(Kuvat: UN Women/Bruno Gumyubumwe)