Muutos tehdään nyt – ei neljän sukupolven päästä!

“Ole mukana kuvassa, älä luovu oikeuksistasi. Murtaudu ulos välinpitämättömyyden kehästä. Kannustamme sinua: henkilökortti on sinun oikeutesi, se suojelee sinua…”

Nuori egyptiläinen aktivisti Tito räppää naisten oikeudesta henkilöllisyystodistukseen. Hän on mukana UN Womenin aloitteessa, jonka tarkoituksena on antaa henkilöllisyystodistus kahdelle miljoonalle köyhälle naiselle Egyptin syrjäseuduilla ja marginaalisilla alueilla.

Ollaan Imbabassa, yhdellä Egyptin köyhimmistä alueista. Täällä työttömyys on korkealla tasolla ja lukutaidottomuus yleistä. Naisilla ei usein ole henkilöllisyystodistusta, minkä vuoksi he eivät voi äänestää, käyttää tarjolla olevia julkisia palveluja tai saada virallista työpaikkaa.

Tito on yksi henkilöllisyystodistuskampanjan nuorisolähettiläistä. Kesäkuisena iltana Imbabaan on tullut vierailulle UN Womenin apulaispääjohtaja Yannick Glemarec. Ramadan-kauteen kuuluva paasto päättyy auringon laskiessa, ja nuorisolähettiläät ja paikallisten kansalaisjärjestön aktiivit alkavat kertoa New Yorkin päämajasta tulleelle vieraalle omista kokemuksistaan, kohtaamistaan vaikeuksista ja tositarinoista, jotka motivoivat heitä jatkamaan naisten oikeuksien puolustamista ja tiedon levittämistä henkilöllisyystodistusten tärkeydestä.

“Kun aloitimme työn, kaksi asiaa yllätti meidät. Ensinnäkin huomasimme, kuinka suuri tarve henkilöllisyystodistuksille on erityisesti syrjäisissä kylissä. Toinen asia oli se vilpitön omistautuminen, sitoutuminen ja innostus, jota nuorisolähettiläät ovat osoittaneet kentällä”, kertoo Alia Mokbel Etijahista, UN Womenin paikallisesta kumppanijärjestöstä.

07072015-egypti-2
Riksakuskit kertovat, kuinka heidän käsityksensä ahdistelusta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta on muuttunut.

Kairolaiset vapaaehtoiset puolestaan kertovat, kuinka miesten asenteet naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan ovat muuttuneet. Kaupungin tuk tuk -riksakuskeja on innostettu mukaan taideaktiviteettien kautta.

“Nyt uskon, että naisila on oikeus pukeutua miten haluavat ja kulkea kaduilla siinä kuin miehetkin ilman häirintää”, kertoo yksi toimintaan osallistunut riksakuski.

UN Womenin apulaispääjohtaja on vaikuttunut kaikesta näkemästään ja kuulemastaan.

“Työssänne on mahtavaa se, että otatte kaikki mukaan, jotta ei tarvitse odottaa kolmen tai neljän sukupolven ajan muutoksen tekemistä”, Yannick Glemarec sanoo.

UN Womenin apulaispääjohtaja Yannick Glemarec asettui yhteiskuvaan lasten kanssa, jotka ovat mukana seksuaalista hyväksikäyttöä vastustavassa hankkeessa.
UN Womenin apulaispääjohtaja Yannick Glemarec asettui yhteiskuvaan lasten kanssa, jotka ovat mukana seksuaalista hyväksikäyttöä vastustavassa hankkeessa.

“Miehenä haluan juhlia sitä tosiasiaa, että tänään on mukana paljon miehiä ja poikia, meidän ‘HeForShe-miehiämme’, jotka sitoutuvat tukemaan naisten oikeuksia. Naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen on kaikille kuuluva taistelu. Se luo perheitä ja yhteiskuntia, joissa kaikkien on parempi elää.”

(Kuvat: UN Women/Mohamed Ezz Aldin)