Mutavyöryjen jälkeen – Bangladeshin naiset varautuneita katastrofin iskiessä
Chittagong Hill Tracts Bangladeshin kaakkoisosassa on erityisen altis luonnonkatastrofeille. Kesäkuussa 2017 rankkasateista aiheutui alueen historian pahin maanvyöry, tappaen 160 ihmistä ja haavoittaen satoja muita. Nyt alueen naiset ovat päässeet takaisin jaloilleen: UN Womenin tuella he ovat korjanneet kotinsa ja aloittaneet uudelleen elinkeinonsa. Naiset myös tietävät, miten toimia luonnonkatastrofin iskiessä, jotta he eivät menettäisi kaikkea uudelleen.
35-vuotias Rahima Khatun selviytyi maanvyörystä, mutta menetti kotinsa ja karjansa – hänen ainoan elinkeinonsa. Hän ei tiennyt mistä saisi apua. Syyskuussa Rahima kuuli Green Hill -järjestöstä ja otti heihin yhteyttä. UN Womenin rahoituksella paikallinen järjestö tarjoaa katastrofiapua Rangamtin ja Bandarbanin alueilla. Järjestön tuella hän oppi sekä varautumaan ennalta katastrofeihin että tuntemaan omat oikeutensa paremmin. Rahima oppi myös kestävästä maataloudesta ja karjanhoidosta.
Rahima sai myös taloudellista tukea, jonka avulla hän korjasi kotinsa ja osti kaksi vuohta. Vuohista kertyneillä tuotoilla hän aikoo ostaa ensi vuonna lehmän, mikä taas tarjoaa hänelle mahdollisuuden lisätuloihin. Muiden katastrofista selvinneiden naisten kanssa jaetut tarinat ovat auttaneet Rahimaa vahvistamaan hänen itseluottamustaan.
Tehokkaalla avulla uuden elämän alkuun ja eteenpäin
Tältä tehokas ja sukupuolten tasa-arvon huomioonottava humanitaarinen apu näyttää UN Womenin ja Green Hillin mukaan: ratkaisut on kehitetty suoraan niistä hyötyvien yhteisöjen kanssa. Naisten välittömät tarpeet huomioidaan ja samalla he saavat keinoja selviytyä paremmin katastrofin iskiessä uudelleen.
Nykyään Bojjropodi Chakma, 44, on menestyvä yrittäjä ja viljelijä. Hän on myös koko perheensä elättäjä. Ennen vuoden 2017 tuhoisaa maanvyöryä Bojjropodi tuli hädin tuskin toimeen, ja maanvyöryn jälkeen hänelle ei jäänyt mitään. Hänen talonsa vaurioitui pahasti ja elinkeinonsa tuhoutui täysin. Myös Bojjropodi sai taloudellista apua ja toimeentulokoulutusta Green Hillin projektissa.
Bojjropodi rakensi puutarhan talonsa viereen, missä hän kasvattaa munakoisoa, tomaattia, bataattia, maissia ja monia muita vihanneksia. Puutarha auttaa sekä tuomaan lisätuloja että parantamaan oman perheen ravitsemusta. ”Haluan näyttää ihmisille, miten myös vähemmistöihin kuuluva nainen voi olla menestynyt yrittäjä huolimatta monista haasteista, joita me kohtaamme”, Bojjropodi toteaa.
Bojjropodi oppi myös kutomaan kangaspuilla tuotteita, joita hän myy paikallisille ostajille. Hänen unelmansa on perustaa oma kudontayritys, ja hän säästää rahaa palkatakseen myös muita ihmisiä yritykseensä.
Pakattuja reppuja ja säästöjä – ketään ei jätetä
Projekti on auttanut tähän mennessä 219 maanvyöryn kokenutta naista Chittagong Hill Tracts -alueella ja se on osoittanut lupaavia tuloksia viiden toimintakuukautensa aikana. 70 prosenttia naisista on aloittanut yritystoimintaa ja lisäksi 10 prosenttia on raportoinut aloitetun yritystoiminnan olevan jo voittoisaa.
”Kaikki katastrofivalmiusprojektiin osallistuneet ovat olleen köyhimmistä köyhimpiä ja heikoimmassa asemassa olevia naisia. Tältä näyttää kun ketään ei jätetä kehityksen ulkopuolelle. Projekti tukee näitä naisia avaamaan pankkitilejä, opettelemaan ensimmäistä kertaa oman taloutensa hoitoa ja kouluttaa heitä aloittamaan omaa yritystoimintaa, jotta he voisivat olla taloudellisesti itsenäisiä”, kertoo UN Womenin ohjelmasuunnittelija Dilbura Haider.
Tänä päivänä 25 prosenttia projektiin osallistuneista naisista on jo onnistunut saamaan rahaa säästöön. Kun säästössä on rahaa ja tulolähteet ovat monipuolisia, on valmius kohdata katastrofi tulevaisuudessa myös parempi.
Toimeentulokoulutus sisältää myös tietoa tasa-arvosta ja katastrofeihin valmistautumisesta. Tuloksena 95 prosenttia koulutuksiin osallistuneista on tehnyt suunnitelman varautumisesta katastrofin varalta. Esimerkiksi Bojjropodi aikoo muuttaa turvallisempaan paikkaan, pitää kuivaruokia varastossa ja hieman käteistä kotona. Hänellä on myös kaikki tärkeät asiakirjat pakattuna valmiiksi repussa, jonka hän voi nopeasti napata olalle, mikäli katastrofi iskee uudelleen.
Kuvat: UN Women/Saikat Mojumder & Jewel Chakma